Viete, ako vyčistiť práčku? Ukážeme vám, ako na to

06.08.2018 Kristína Bývanie Zdielať
Viete, ako vyčistiť práčku? Ukážeme vám, ako na to

Čistenie práčky by malo byť súčasťou bežného domáceho upratovania. Vďaka pravidelnému odstraňovaniu vodného kameňa totiž nielen, že predĺžite životnosť práčky, bielizeň navyše ostane vždy krásne voňavá a čistá.

Možno ste to nevedeli, ale aj práčka si vyžaduje pravidelnú údržbu. Zbavte sa vodného kameňa, plesní či nepríjemného zápachu. Neviete, ako na to? Poradíme vám.


Ak čistenie práčky zanedbáte, odzrkadlí sa to nielen na jej životnosti, ale aj na čistote práve vypranej bielizne. Povedzme si úprimne, nachádza sa u vás doma ešte nejaký spotrebič, ktorý je viac namáhaný ako práve práčka? Svoje o tom vedia najmä rodiny s malými deťmi.


Nánosy pracieho prášku, aviváže či vodného kameňa, vedia jej chod poriadne narušiť. To, že niečo nie je v poriadku spoznáte veľmi jednoducho – na kvalite čerstvo vypranej bielizne.

pracka-pracia-miestnost

 

Čistenie práčky

 

Vyťahujete z bubna zapáchajúce kúsky oblečenia? Nepanikárte, na každý problém existuje riešenie. Inak to nie je ani v tomto prípade. Ukážeme vám, ako sa s ním popasovať. Príčinou môže byť hneď niekoľko vecí:

__check

Nepríjemné usadeniny – ak periete na nízkej teplote, napr. 15 °C, je to síce šetrné k vášmu oblečeniu i peňaženke, no horšie je na tom vaša práčka. Pracie prášky potrebujú pre dokonalé rozpustenie minimálne 30 °C. V opačnom prípade sa poriadne nerozpustia a usádzajú na oblečení a v hadiciach, ktoré sa postupne upchávajú.

__check

Upchatý filter – ten by ste mali čistiť aspoň raz za 6 mesiacov. Dôvodom sú najmä dlhé vlasy a chlpy domácich miláčikov, vedia neraz narobiť poriadnu šarapatu.  

dievcatko-cisti-vnutro-pracky

Prírodný prostriedok na vyčistenie práčky

 

Potrebujeme

__check

ocot

__check

kyselinu citrónovú

__check

jedlú sódu

Postup

1

Obsah jedného hrnčeka nalejte alebo nasypte do bubna práčky.

2

Nechajte spolu so starým uterákom alebo handrou prať na 90 °C.

3

PRO TIP: Zvoľte najdlhší cyklus.

praci-kos-s-pracim-prostriedkom

 

Chemický prostriedok na vyčistenie práčky

 

V dnešnej dobe nájdete v drogériách množstvo špeciálnych prípravkov, ktoré sa veľmi účinne postarajú o vašu práčku. 

Náš tip: Chcete, aby bol váš bubon ako nový? Siahnite po kvalitných čistiacich prostriedkoch. Využite myAustria zľavy a nakupujte výhodnejšie. 

opravar-pracky-v-kupelni

Ako vyčistiť práčku od zápachu či plesne?


Veľmi častým prejavom zanesenej práčky je práve nepríjemný zápach. Jeho najčastejšími príčinami sú:

__check

nízka teplota prania

__check

vlhké a nevetrané prostredie

__check

prekročenie hmotnosti bielizne – tá sa potom dostatočne nevyperie ani nevyžmýka

__check

nevhodne umiestnená odpadová hadica

__bulb
Oplatí sa čistička odpadových vôd pre rodinné domy?

Čistička odpadových vôd je skvelou alternatívou pre domácnosti bez verejnej kanalizácie. Dokáže nahradiť žumpu i septik. Čo by ste o nej ešte mali vedieť?

pracka-s-pracim-praskom

 

Ako vyčistiť práčku zvnútra


Čistenie práčky nie je žiadna veda. Okrem kvalitných čistiacich prostriedkov pritom môžete využiť aj to, čo máte doma. Vynikajúcim čističom je ocot, kyselina citrónová alebo jedlá sóda.

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

Čistenie dávkovača

 

Vedeli ste, že aj dávkovač pracieho prášku môže byť miestom, kde sa tvoria plesne a baktérie? Znečistenie nádobky síce nepoškodí práčku, jej čistením však predídete nepríjemným pachom, ktoré môžu pokaziť radosť z čerstvo vypranej bielizne. Ako na to? 

1

dávkovač vyberte a opláchnite v horúcej vode

2

po každom praní odporúčame nádobku nechať otvorenú

3

čistenie opakujte každý mesiac

eko-prostriedok-pracka

 

Čistenie čerpadla

 

Čistenie čerpadla je obzvlášť dôležité, pretože práve nedostatočná údržba práčky stojí za poškodením. Nie je úplne jednoduché, no vždy záleží na type práčky. Pri jeho čistení preto rozhodne postupujte podľa návodu, ktorý ste dostali priložený k práčke.

 

Čistenie malých komponentov

 

Pri čistení práčky samozrejme nezabúdajte ani na tesnenia a filtre. Tie vyberte, nechajte odmočiť a následne dôkladne vydrhnite kefkou.

Plesne sa môžu usadiť aj na mikročastiach vašej práčky. Hoci sa ich čistenie môže zdať maximálne nereálne, opak je pravdou. Na znečistené miesto len jednoducho priložte handričku namočenú v octe a nechajte pôsobiť zopár minút. 

cistiace-prostriedky-na-pracku

Musia byť náklady na bývanie vysoké? Vôbec nie! Naučte sa, ako šetriť na strave i energiách za bývanie.

Čo robiť pre sviežosť bielizne?

__check

pravidelne čistiť filter

__check

pravidelne vetrať miestnosť

__check

pravidelne vetrať zásobníky (na prášok aj samotnú práčku)

__check

aspoň 2x do mesiaca vyperte bielizeň aj na vyššej teplote (napríklad 60 – 90 °C)

dievcatko-naklada-bielizen-do-pracky

Rastúce ceny za tovary a služby neovplyvníme. Môžeme ale zmeniť naše nákupné správanie a využívať veci na maximum. Prečítajte si 101 jednoduchých spôsobov, ako ušetriť peniaze každý deň.

Najčastejšie chyby pri praní

1

Používanie nekvalitných pracích prostriedkov.

2

Časté pranie na nízkych teplotách.

3

Pranie príliš veľkého množstva spodnej bielizne.

4

Nedostatočné čistenie práčky.

5

Používanie veľkého množstva bielidla.

6

Zabúdate zakryť zipsy a gombíky.

pracka

Objavujú sa na vašej bielizni škvrny? Možno je za tým vodný kameň. Ak chcete práčku pred ním ochrániť, začnite používať zmäkčovače vody. Zabraňujú nepríjemným usadeninám a udržujú čerpadlo v TOP kondícii.

Čistenie práčky by malo byť súčasťou bežnej starostlivosti o domácnosť. Alebo ho aspoň zaraďte do jarného upratovania. Vďaka pravidelnému odstraňovaniu vodného kameňa totiž predĺžite životnosť práčky a vaša bielizeň navyše ostane vždy krásne voňavá a čistá.