Cestujete? Toto sú maximálne rozmery batožiny do lietadla

13.07.2022 Dominika Letenky Zdielať

Viete, ako sa zbaliť do lietadla? Pred každým cestovaním si preverte podmienky leteckých spoločností a rozmery batožiny do lietadla. Pozrite si náš prehľad.

Pred každým cestovaním lietadlom si preverte, aké maximálne môžu byť rozmery vašej batožiny. Môžete tak urobiť priamo na webe danej leteckej spoločnosti. Zistite, koľko kufrov si so sebou môžete vziať, v akom rozmere a aj to, aká môže byť ich maximálna hmotnosť.

Tu je prehľad podmienok vybraných leteckých spoločností, s akým kufrom do lietadla môžete ísť.

Pri plánovaní dovolenky sa spoľahnite na istotu. Vyberajte overených predajcov leteniek, ubytovania či pobytov.

Rozmery kufra do lietadla 


Batožinová politika niektorých leteckých spoločností je podobná. Avšak, aj drobné rozdiely vám môžu spôsobiť neželané starosti. Preto vám pred každou dovolenkou či služobnou cestou odporúčame preveriť si podmienky konkrétnej leteckej spoločnosti.

Zaujímať by vás mala veľkosť, počet a hmotnosť kufrov. Taktiež to, či za kufor platíte v rámci letenky alebo za poplatok navyše. Podmienky sa líšia aj v závislosti od toho, či ide o tradičnú alebo nízkonákladovú spoločnosť. 

balenie-do-kufra-notebook-fotoaparat

Tradičné letecké spoločnosti

 

V prípade klasických leteckých spoločností väčšinou platí, že v cene letenky máte zahrnutý jeden kus príručnej batožiny a jeden kus batožiny do podpalubia. Je vo však iba všeobecné pravidlo. Každá letecká spoločnosť určuje vo svojom poriadku špecifické pravidlá.


Veľkosť príručnej batožiny do lietadla


Príručnú batožinu máte počas celej doby na letisku a v lietadle pri sebe. Takáto batožina musí spĺňať určité rozmery a hmotnosť. Jej obsah je prísne kontrolovaný a mala by byť umiestnená pod vaším sedadlom alebo v priestore nad hlavou.

Aká je veľkosť príručnej batožiny vo vybraných spoločnostiach?

Austrian Airlines


Pri cestovaní leteckou spoločnosťou Austrian Airlines môže mať vaša batožina maximálne rozmery 55x40x23 cm.

prirucna-batozina-Austrian-Airlines

 

ČSA - České aerolínie

 

Na palubu Českých aerolínií si so sebou môžete zobrať toľko kusov batožiny, koľko zodpovedá zakúpenej cestovnej triede. Okrem tejto batožiny je dovolené zobrať si aj osobné veci v malej taške s maximálnou váhou 3 kg.

prirucna-batozina-ceske-aerolinie

Viete, čo si môžete zbaliť do lietadla a v akom množstve? Prehľadne sme to pre vás spísali v našom článku.

LOT – Polish Airlines
 

Poľská letecká spoločnosť rozdeľuje váhu batožiny taktiež podľa typu letu (na kratšie a dlhšie vzdialenosti) a podľa zakúpenej cestovnej triedy. Bez ohľadu na dĺžku letu, musia byť rozmery príručnej batožiny do lietadla 55x40x23 cm.

prirucna-batozina-lot-polish-airlines



 

prirucna-batozina-lot-polish-airlines

 

Podaná batožina

 

Podaná batožina, označovaná tiež ako registrovaná, zapísaná, odbavená batožina alebo batožina do podpalubia, sa umiestňuje do batožinového priestoru lietadla – podpalubia. Odovzdávate ju spravidla pri check-in pulte.

Podmienky prepravy takejto batožiny sa líšia nielen od konkrétnej spoločnosti, ale aj v závislosti od druhu letu (domáci, zaoceánsky a podobne). Maximálny rozmer batožiny do lietadla sa pri podanej uvádza ako súčet dĺžky, šírky a výšky.


cestovna-taska


Podmienky prepravy takejto batožiny vo vybraných leteckých spoločnostiach sú takéto: 

Austrian Airlines
 

Zakúpili ste si letenku v triede Economy Light od Austrian Airlines a nestačí vám príručná batožina? Môžete si dokúpiť aj tú podpalubnú. V prípade, že si ju zakúpite:

- vopred, poplatok je 25 €,
- pri check-ine je to 40 €,
- pri gate až 55 €.

podana-batozina-austrian-airlines

Súčasťou každej dobrej dovolenky by malo byť kvalitné ubytovanie. Nájdite to pravé pre vás s Booking.

ČSA - České aerolínie
 

Letecká spoločnosť vám bezplatne prepraví zložený detský kočík a tašku spolu do 10 kg a 115 cm. A to vtedy, ak dieťa do 2 rokov bude počas letu sedieť na vašich kolenách. Táto výhoda sa vás týka, ak máte zakúpenú letenku v triedach Business LITE a Business.

podana-batozina-ceske-aerolinie

 

LOT – Polish Airlines
 

S kúpou vyšších tried leteniek máte s poľskou leteckou spoločnosťou LOT – Polish Airlines možnosť zobrať si vyššiu hmotnosť podanej batožiny. V biznis triede si so sebou môžete zobrať až 2 batožiny, každú do 23 kg.

podana-batozina-lot-polish-airlines

podana-batozina-lot-polish-airlines-dialkove-lety

 

Ďalšie špeciálne pravidlá platia pre batožinu pre malé deti do 2 rokov, ktoré majú spravidla nárok na bezplatnú prepravu skladacieho kočíka. 
 

Nízkonákladové spoločnosti

 

Ak letíte nízkonákladovou spoločnosťou, podmienky pre prepravu batožiny sú spravidla omnoho prísnejšie. V cene letenky je väčšinou iba príručná batožina, za klasickú batožinu si musíte priplatiť.

Viete, aké sú ďalšie rozdiely medzi nízkonákladovými a tradičnými leteckými spoločnosťami? A koľko u nich stojí prebookovanie letenky? Všetky dôležité informácie nájdete v našom článku.

balenie-kufra-klobuk-doklady

 

Príručná batožina
 

Flydubai


Ak splníte podmienky váhy a hmotnosti príručnej batožiny, bez poplatkov si ju môžete zobrať na všetky lety leteckej spoločnosti. V prípade leteckej spoločnosti Flydubai sú rozmery príručnej batožiny do lietadla nasledovné.

prirucna-flydubai

WizzAir

 

Na palubu lietadla si smiete priniesť jednu príručnú batožinu bezplatne. Avšak, musí sa zmestiť pod vaše sedadlo.

Ak potrebujete ďalšiu batožinu, môžete si so sebou vziať aj malý kufor. Táto služba je už však za príplatok a podmienkou je, aby sa zmestil do skrinky nad hlavou.

prirucna-batozina-wizzair


RyanAir


Spoločnosť RyanAir dovoľuje letieť ich linkami s jedným kusom príručnej batožiny zadarmo. Ak uhradíte poplatok, môžete si zobrať ešte jeden, o niečo väčší, kufor. Takýto je rozmer príručnej batožiny Ryanair.

prirucna-batozina-RyanAir

 

Podaná batožina

 

Flydubai


S leteckou spoločnosťou Flydubai môžete cestovať až s 3 kusmi batožiny v podpalubí. Ich hmotnosť však musí zodpovedať povolenej hmotnosti, ktorú máte uvedenú v rezervácii. Okrem toho by mala každá batožina vážiť menej ako 32 kg.

podana-batozina-flydubai

 

WizzAir
 

Podaná batožina je v spoločnosti WizzAir spoplatnená. Na druhej strane, ak uhradíte aktuálnu výšku poplatku, na jednu osobu si môžete vziať až 6 kusov podanej batožiny.

popalubna-batozina-WizzAir

 

RyanAir
 

Hmotnosť vašej podanej batožiny s leteckou spoločnosťou RyanAir môže byť 10 kg alebo 20kg. Pozor, ale iba za poplatok.

batozina-do-podpalubia-RyanAir

Ako označiť kufor do lietadla?
 

Nezabudnite, že podanú batožinu by ste mali označiť svojím menom, adresou a aspoň jedným kontaktným údajom. Môžete na to použiť štítok priamo na kufri alebo taške. Ak ho nemáte, použite štítky leteckých spoločností pri check-ine.

cestovny-kufor

 

Vyhnite sa problémom s batožinou do lietadla. Zabezpečte aby mala: 

- mať aspoň jeden rovný povrch,
- neobsahovať voľné popruhy,
- byť dobre zabalená a zabezpečená,
- byť každá označená prislúchajúcim štítkom,
- byť bez obsahu cenností a dôležitých dokumentov.

Aká je naša posledná rada na záver? Pred každou cestou si skontrolujte podmienky leteckej spoločnosti, s ktorou idete cestovať. V prípade, že aktualizovala svoju batožinovú politiku, na letisku vás nič neprekvapí.