Parkovanie na letisku nemusí byť drahé, skúste naše triky

15.08.2022 Dominika Letenky Zdielať

Cestujete často lietadlom? Potom iste viete, že parkovanie na letisku je jednou z položiek, ktorá dokáže navýšiť výdavky na cestovanie. Takto na ňom ušetríte.

Cestujete na dovolenku či obchodnú cestu a potrebujete vyriešiť parkovanie na letisku? Poradíme vám, aké spôsoby cestovania na letisko využiť, ale aj to, kde lacno parkovať.
 

Ako ušetriť pri parkovaní?


Toto je našich 5 tipov na spôsoby dopravy a parkovania za minimálnu cenu, ktoré môžete využiť okrem parkovania na letisku.

Kúpte si parkovaciu kartu


Lacnejšie parkovanie ponúkajú zvýhodnené parkovacie karty. Môžete si ich zakúpiť vopred online. Parkovanie je zabezpečené na parkovacích plochách do 1 – 2 km od terminálov jednotlivých letísk. Dopravu tam a späť spravidla zabezpečuje bezplatná kyvadlová doprava. Okrem nižšej ceny je výhodou takéhoto parkovania aj neustále monitorovanie parkoviska bezpečnostným systémom.

parkovanie-na-letisku-lietadlo


Zaparkujte v neďalekých štvrtiach
 

Pri niektorých letiskách je možné parkovať v neďalekých štvrtiach. Na letisko sa potom dostanete mestskou dopravou. Zaparkujete tak celkom zadarmo, nevýhodou však môže byť menšia bezpečnosť vášho vozidla. 
 

Objednajte si parkovanie vopred


Ak si cestu plánujete dostatočne vopred, môžete si parkovné objednať aj online. Zakúpenie parkovacieho miesta v predstihu býva lacnejšie. 
 

Požiadajte známych


)Ak cestujete viacerí, možno sa vám oplatí aj posledný spôsob, ako ušetriť na parkovnom. Stačí, ak máte ochotných priateľov či známych, ktorí vás na letisko odvezú. Ako zistíte, či sa takéto šetrenie oplatí? Porovnajte cenu za benzín s cenou za parkovanie na letisku a parkoviskách.

parkovanie-pri-letisku

Dovolené množstvo batožiny na palubu lietadiel je rôzne. Prečítajte si náš článok s prehľadom podmienok nízkonákladových a tradičných leteckých spoločností.

Cestujte vlakom alebo autobusom
 

Ako sa na letisko dostanete bezstarostne a pohodlne? Využite autobusovú alebo vlakovú dopravu. Vo väčších mestách tiež fungujú priame linky na najbližšie letisko. Tie vás naň dopravia bez nutnosti prestupu. Vopred si ale nezabudnite skontrolovať ich cestovné poriadky.

doprava-autobusom-na-letisko

Nechcete mať starosti s tým, ako a kedy sa dostanete na letisko? Spoľahnite sa na overenú dopravu.

Koľko vás bude stáť parkovanie na letisku v okolí?


Aké sú možnosti a ceny parkovania na jednotlivých letiskách, ktoré Slováci využívajú najčastejšie? Môžete v ich blízkosti parkovať?

ceny-za-parkovanie-na-letisku


Parkovanie na letisku Bratislava

 

Krátkodobé parkovanie po dobu niekoľkých hodín je na letisku v Bratislave možné na parkovisku P1 najbližšie k terminálu. Za jednu hodinu tu zaplatíte 5 €. Na 15 minút raz za jednu hodinu máte vstup zadarmo na vyloženie/naloženie cestujúcich a batožiny.

Státie po dobu dlhšiu ako jeden deň môžete využiť na ploche P2. Jedna hodina tu stojí rovnako, teda 5 €. Za státie za jeden deň zaplatíte 35 €. Ak by ste tu stáli 12 dní, zaplatíte 139 € a za každý ďalší deň 25 €.

dlhodobe-parkovanie-p2-BA
Cenník P2 – parkovanie na letisku Bratislava
Zdroj: bts.aero zo dňa 15.08.2022
 

dlhodobe-parkovanie-p3-BA

Cenník P3 – parkovanie na letisku Bratislava
Zdroj: bts.aero zo dňa 15.08.2022ň

Osoby s preukazom ZŤP môžu na parkoviskách P1 aj P2 stáť zadarmo 2 hodiny. Počas dlhšieho parkovania platia rovnaké ceny ako ostatní parkujúci.

Výhodou týchto plôch je blízkosť terminálu, ku ktorému pohodlne prídete aj peši. 

Na parkovnom ušetríte, ak využijete napríklad parkovisko BTS Parking na Bulharskej ulici. Parkovisko sa nachádza len 1,2 km od letiska. Od 1.10. do 31.5. za 3 dni parkovania zaplatíte 15 €, za 10 dní 32 €.

V období letnej sezóny od 1.6. do 30.9. sú ceny vyššie. Parkovanie za 3 dni vás bude stáť 30 € a za 10 dní až 55 €. Doprava na letisko je zabezpečená autobusmi. 

letisko-lietadlo

Parkovanie na letisku v Košiciach


Na letisku v Košiciach sú možné 3 druhy parkovania:

__check

Krátkodobé parkovanie na parkovisko P1 – spoplatnené od vstupu za minimálne 3 €/90 minút.

 

__check

Dlhodobé parkovanie na parkovisku P2 – je určené na parkovanie do 10 minút na vyloženie/naloženie priateľov, rodiny a ich batožiny.

 

__check

Dlhodobé parkovanie na parkovisku P3 – minimálna doba parkovania je 8 hodín za 12 €. Ďalšie poplatky sú uvedené v aktuálnom cenníku.

 

Parkovanie na letisku v Košiciach si zatiaľ nemôžete rezervovať online. Parkovacích miest je tam však dostatok.

5 minút vzdialené parkovanie pri letisku Košice vám ponúka lacnejšiu možnosť parkovania. Doprava na letisko je zabezpečená 24 hodín denne bezplatne. Areál parkoviska je uzamknutý a strážený bezpečnostným systémom. Za 4 – 7 dní zaplatíte 25 €, za 14 dní 45 €. Parkovacie miesto si môžete rezervovať online.

Rozmýšľate, že sa na dovolenku vyberiete autom? V našom článku zistíte, aké auto sa oplatí na dovolenku požičať.

kde-parkovat-na-letisku

 

Parkovanie na letisku vo Viedni


Na letisku Viedeň Schwechat máte niekoľko možností parkovania:

- Parkovisko C – zaplatíte od 4 € / hod.
Parkovacie domy P3 a P4 – cena je od 4,70 €
Parkoviská pre krátkodobé parkovanie K1, K4, K3

Parkovacie miesto si na letisku môžete rezervovať aj vopred pred príchodom.

Ešte viac ušetríte, ak využijete parkovisko Mazur. Nachádza sa 6 km od terminálov letiska. Doprava tam a naspäť je zabezpečená pomocou autobusov zadarmo.

Parkovací lístok si môžete zakúpiť priamo na mieste pri príjazde na parkovisko alebo si ho rezervovať až 12 hodín pred príchodom.

Za parkovanie tu zaplatíte nasledovne:

- 1 hodina – 3,70 €
- 1 deň – 26,90 €
- 1 týždeň – 89,90 €
- 2 týždne – 119,90 €
- 3 týždne – 142,90 €

autom-na-letisko-parkovanie

Parkovanie na letisku Praha
 

Letisko v Prahe poskytuje cestujúcim 3 druhy parkovania:

__check

Expresné parkovanie – vám umožňuje vjazd na 15 minút zdarma pred terminálom P1 alebo P2.

 

__check

Krátkodobé parkovanie – využite ho vtedy, ak ste na letisko niekoho priviezli alebo ste pre niekoho prišli. Za hodinu zaplatíte 80 KČ, čo je približne 3,26 €.

 

__check

Dlhodobé parkovanie – poskytuje letisko pre tých cestujúcich, ktorí cestujú na niekoľko dní. Vybrať si môžete z 5 typov parkovacích domov za rôzne ceny.

 

vyhodne-parkovanie-na-letisku

Na letisku môžete parkovať bez rezervácie aj s rezerváciou, odporúčané je vytvorenie rezervácie. Iba s ňou vám zvolené parkovacie miesto dokáže letisko s určitosťou rezervovať. A navyše, vyjde vás to menej.

Okrem oficiálnych parkovacích plôch na letisku máte na výber niekoľko parkovísk v jeho blízkosti. Jedným z nich je parkovisko Ruzyně.

Svoje auto pritom zaparkujete len 6,2 km od letiska v bezpečí monitorovanej parkovacej plochy. Za 7 dní zaplatíte necelých 29 €. Doprava na letisko a naspäť je zabezpečená mikrobusom bezplatne.

parkoviska-pri-letiskach


Parkovanie na letisku Brno

 

Ešte bližšie k slovenským hraniciam sa nachádza letisko v Brne. Na 20 minút za deň naň môžete vstúpiť autom zadarmo. Za jednu hodinu zaplatíte za parkovanie 2 €, jeden deň vás bude stáť 6 € a za 14 dní 61,18 €.

Lacnejšie parkovanie vás čaká na okolitých parkoviskách. Spomenieme parkovisko s názvom Letím Brno, vzdialené len 2,7 km od letiska. Poskytuje cestujúcim dopravu na letisko zadarmo a ich autá stráži na vonkajšom parkovisku. 14 dní parkovania vás bude stáť 50,37 €.


Parkovanie na letisku Budapešť


Letisko v Budapešti poskytuje spolu viac ako 2500 parkovacích miest na krátkodobé aj dlhodobé parkovanie. Cena parkovania za týždeň sa pohybuje od 25 €.

Ak sa rozhodnete parkovať na neďalekom parkovisku Ferihegy Autó Parkólo, za týždeň zaplatíte 19,63 €. Transfer vás zadarmo odvezie na letisko a navyše poskytuje možnosť ubytovania.

parkovanie-na-letoviskach

Neváhajte využiť výhodné parkovanie v okolí letovísk s transferom zadarmo. Cena parkovného sa mení a líši sa aj v závislosti od sezóny. Pred plánovaným odchodom si preto preverte aktuálne najvýhodnejšiu ponuku.