Čo si môžem zobrať do lietadla?

14.06.2022 Mária Letenky Zdielať

Čo môže byť zbalené v príručnej a čo v podpalubnej batožine? Tu je zoznam položiek, ktoré vás pri balení určite budú zaujímať.

Tekutiny, jedlo, lieky, elektronika či nadrozmerná batožina. Čo si zbaliť na dovolenku, keď cestujete lietadlom? A čo by ste naopak mali nechať doma? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o tom, aké veci môžete mať vo vašej batožine v lietadle.

Ešte nemáte rezervovanú letenku na nezabudnuteľný výlet kdekoľvek vo svete? Akonáhle dočítate tento článok, využite túto exkluzívnu ponuku:

Tekutiny


Do kabíny lietadla si môžete zobrať iba obmedzené množstvo tekutín. Medzi tekutiny však nepatrí len voda a nápoje, ale aj ďalšie. Napríklad krémy, parfumy, spreje, šampóny, sprchové gély, zubné pasy a všetky ďalšie materiály tekutej konzistencie. 

Tieto tekutiny s maximálnym objemom 100 ml musíte vložiť do priehľadného uzatvárateľného igelitového vrecka. Celkový objem tekutín nesmie presiahnuť 1 liter. Takéto vrecko môžete mať zároveň maximálne jedno. Všetky tekutiny by ste mali pri kontrole z batožiny vybrať do prepravky mimo batožiny.

Rovnako môžete prepravovať aj tekutiny a gély zakúpené v duty free zóne. Tie by mali byť spolu s pokladničným dokladom zabalené v igelitovom priehľadnom vrecku a zapečatené personálom predajne. Takéto obmedzenia sa však vzťahujú len na príručnú batožinu. V podpalubnej sú tekutiny povolené. 


tekutiny-kozmetika

__bulb
Ako zohnať lacné ubytovanie a ušetriť na dovolenke?

Dovolenka za lacný peniaz sa oplatí najmä vtedy, ak sa vám podarí zohnať pekné a lacné ubytovanie v príjemnom prostredí. Poznáte spôsoby, ako sa dá zohnať lacné ubytovanie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov.

Jedlo


V príručnej aj podpalubnej batožine môžete prevážať aj jedlo. Vopred si však naštudujte colné predpisy vašej finálnej destinácie. Aj to, či je preprava danej potraviny v rámci krajín povolená. Pamätajte aj na to, aby potravinové výrobky boli hermeticky zabalené v pôvodnom obale výrobcu. Do príručnej batožiny si môžete zabaliť aj dietologické prípravky, vrátane detskej výživy. Avšak, len v nevyhnutnom množstve potrebnom počas letu.

 

jedlo-potraviny-v-miske

Lieky


V príručnej batožine môžete prepravovať aj lieky predpísané lekárom. Avšak, len v prípade, že sú naozaj nevyhnutné počas letu. V tom prípade však musíte mať so sebou potvrdenie od lekára vystavené na vaše meno. 

Kedy potvrdenie nepotrebujete? V prípade, že v príručnej batožine prepravuje tekutiny pre potreby diabetikov, inzulínové perá, tekuté lieky – kvapky, sirup proti kašľu, roztok na kontaktné šošovky a podobne. Tieto môžu byť v príručnej batožine prepravené aj vo väčšom množstve ako 100 ml.

lieky-rozdelovac-na-lieky

Máte už kúpenú letenku, no chýba vám ubytovanie? Odhaľte jedinečnú ponuku ubytovania na Booking.

Cennosti 


Všetky cennosti a cenné predmety ukladajte vždy do príručnej batožiny. Tú by ste mali mať po celý čas na letisku aj v lietadle pod dohľadom. Ak sa rozhodnete uložiť ich do podpalubnej batožiny, letisko ani letecká spoločnosť za ich stratu alebo poškodenie nezodpovedajú. Do podpalubnej batožiny si však nebaľte ani peniaze, šperky, kľúče, lieky, okuliare a šošovky, hodinky, cigarety a tabakové výrobky či identifikačné dokumenty.  

Elektronika
 

Elektronika v žiadnom prípade nepatrí do podpalubnej batožiny. Notebook, mobil, kameru, fotoaparát, MP3, čítačku kníh či inú elektroniku si preto vezmite so sebou do lietadla. Nezabudnite ich však z vašej príručnej batožiny vyložiť na letiskovej kontrole. V opačnom prípade si vás zamestnanci letiska preveria o niečo pedantnejšie.

elektronika-do-prirucnej-batoziny

Kam ste sa tento rok vybrali na dovolenku? Náš výber dovolenkových destinácií na rok 2022 vám napovie, či ste si vybrali správne!

Zapaľovač
 

Zapaľovače akéhokoľvek druhu nemôžete prepravovať v príručnej ani podpalubnej batožine. Môžete si ho ale zobrať so sebou do vrecka oblečenia. Zapaľovač však musíte pri detekčnej kontrole umiestniť do samostatnej prepravky. Zippo zapaľovače boli doposiaľ na palube lietadle zakázané. V súčasnosti ich však niektoré letecké spoločnosti povoľujú. Avšak, musia byť prázdne.

Hudobné nástroje


Potrebujete si so sebou do lietadla zobrať malý hudobný nástroj (napr. gitaru, klarinet, husle, violu či violončelo), ktorý sa nezmestí do príručnej batožiny? Môžete si ho vziať so sebou. Musí byť ale zabalený v ochrannom obale. Takisto zaň musíte zarezervovať extra sedadlo a zaplatiť príslušný poplatok.

Hmotnosť takéhoto nástroja by nemala presiahnuť 20 kg a platia preň aj rozmerové limity. Väčšie hudobné nástroje (bicie, basa, harfa) sa prepravujú v nákladnom batožinovom priestore lietadla. Na letisku ich odovzdáte ako nadrozmernú batožinu. Samozrejme, za poplatok. 

kufor-balenie-zena-sa-bali

Viete, kde nájdete letenky za najvýhodnejšie ceny? Pelikan ponúka skvelé letenky dovolenky i ubytovanie za TOP ceny na trhu.

Športové potreby


Športové potreby si nemôžete zobrať na palubu lietadla ako príručnú batožinu. Odovzdajte ich ako nadrozmernú batožinu do nákladného batožinového priestoru. Prepravu športových potrieb musíte leteckej spoločnosti oznámiť vopred a zaplatiť príslušný poplatok. Týka sa to aj rybárskych prútov, golfových palíc, skútrov, surfov, lyží a lyžiarok, snowboardov, potápačského výstroja, bicyklov (do 30 kg, s výnimkou elektrických bicyklov) a mnohých ďalších športových potrieb.
 

Zbrane


V príručnej batožine nesmiete prepravovať ani palné a strelné zbrane, omračujúce zariadenia, predmety s ostrým hrotom alebo ostrou hranou, výbušniny, zápalné látky a zariadenia. D tejto kategórie tiež spadajú aj pracovné alebo tupé nástroje. Dôvod je ten, že by mohli spôsobiť zranenie.

Pozor, na palubu lietadla si neberte ani nič, čo môže zbraň pripomínať. Aj keby to bola len detská hračka. Výbušniny a zápalné látky a zariadenia si nemôžete zabaliť ani do podpalubnej batožiny. Predstavujú totiž hrozbu pre bezpečnosť lietadla. 

__bulb
Ako si vybrať turistické topánky od A po Z

Po dlhej zime sa opäť môžeme tešiť na čas výletov v prírode. Ten evokuje aj možnosť vybláznenia sa na siahodlhých končiaroch slovenských i svetových kopcov. Máte už všetko potrebné na letnú turistiku?