Ako zohnať lacné ubytovanie a ušetriť na dovolenke?

04.05.2022 Mária Ubytovanie Zdielať

Dovolenka za lacný peniaz sa oplatí najmä vtedy, ak sa vám podarí zohnať pekné a lacné ubytovanie v príjemnom prostredí. Poznáte spôsoby, ako sa dá zohnať lacné ubytovanie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov.

Zvážte typ ubytovania

 

Hotely sú síce veľmi príjemné, ale spravidla aj drahšie ako iné typy ubytovania. Pritom ubytovanie, ktoré vás vyjde lacnejšie ako hotel, ponúka množstvo portálov.

Celosvetovo najviac obľúbeným je Airbnb.com. Nájdete na ňom množstvo ponúk na ubytovanie v domácnosti, na chate, chalupe či v peknom apartmáne. Za nižšiu cenu tak získate ubytovanie, ktoré je často ešte útulnejšie ako hotel či penzión. Okrem toho sa takýmto spôsobom lepšie zoznámite s miestnymi ľuďmi, vďaka ktorým sa dostanete k mnohým zaujímavým tipom na výlety v okolí. 

Chystáte sa na dovolenku, no neviete si vybrať? Možno vám pomôže náš článok o porovnaní rôznych druhov ubytovania.

jazero_cinska-stavba-stromy

Ďalším známym portálom je Booking.com. Na portáli si do vyhľadávača zadáte preferovanú lokalitu a dátum a zobrazia sa vám všetky voľné kapacity vrátane ubytovania v blízkom okolí. Výsledky vyhľadávania si môžete zoradiť podľa obľúbenosti, hodnotenia aj ceny. Samostatne si môžete nechať zobraziť aj ubytovanie v súkromí. Tento portál samozrejme nie je jediným svojho druhu. Výhodné ponuky nájdete aj na portáloch, ako je napríklad Hotels.com a ďalších. 

Vhodnou alternatívou pre klasické ubytovanie môžu byť aj služby, akými sú napríklad:

Couchsurfing – ubytovanie zadarmo na gauči v domácnosti hostiteľa,
House Sitting – ubytovanie za starostlivosť o domáce zvieratko či polievanie kvetov u odcestovaného majiteľa.

 

Hľadajte fotografie a recenzie

 

Pri výbere z akejkoľvek stránky vám odporúčame pozorne prezrieť všetky fotografie vyhliadnutého objektu. Ideálne je, ak si viete vyhľadať aj recenzie predchádzajúcich návštevníkov. Vyhnete sa tak nepríjemným sklamaniam z nedostatočnej hygieny či neochotného jednania majiteľa. 

Informujte sa tiež o okolí miesta, kam sa chystáte. Nie každého poteší vyzváňanie kostolných zvonov, keď si na dovolenke bude chcieť cez víkend trochu viac pospať. Podobným spôsobom vám môže dovolenku nečakane „spestriť“ nočný hluk z blízkej krčmy alebo ranné trúbenie netrpezlivých šoférov na rušnej križovatke. 

zapad-slnka-pri-mori

Porovnávajte viacero ponúk

 

Pri výbere porovnávajte vždy viacero ponúk. Okrem ubytovania v súkromí môžete natrafiť aj na lacné penzióny, kde sa vám okrem nocľahu postarajú aj o stravovanie. Zvážte tiež ponuku služieb, ktoré majiteľ ponúka. Aj niektorí súkromní prenajímatelia majú v ponuke rôzne zľavy na atrakcie v okolí alebo vám vedia odporučiť výhodné možnosti stravovania len do niekoľko sto metrov od ubytovania. 

 

Prezrite si, za čo platíte

 

Cena ubytovania, ktorá sa vám zobrazuje, nemusí byť konečná. Skontrolujte si, či zahŕňa pobytovú daň. Konečná suma sa môže navýšiť tiež vtedy, ak prenajímaný objekt nemá vlastné parkovacie miesta a vy budete musieť za parkovanie platiť na miestnom parkovisku. Váš lacný pobyt sa tak môže zbytočne predražiť. 

cestovanie-zltym-karavanom-v-prirode

Zaváži aj počet ubytovaných hostí

 

Ceny ubytovania sa tiež uvádzajú rôznym spôsobom. Ak hľadáte napríklad lacné pobyty pre dvoch, prezrite si, ako je cena udávaná. Niektoré penzióny, hotely, ale tiež súkromní majitelia vám zaúčtujú rovnakú sumu, či budete ubytovaní len dvaja alebo viacerí. Preto si pozorne skontrolujte, či je cena udávaná za celý objekt alebo za osobu.

 

Vyskúšajte miestne kontakty

 

Lacné pobyty nemusíte hľadať len online. Skúste kontaktovať miestne informačné centrá alebo cestovné kancelárie. Môže sa stať, že vám poradia miesto, aké by ste na internete nenašli, a to dokonca i za nižšie ceny. 

Pre najvýhodnejšie ponuk dovoleniek prostredníctvom cestovnej kancelárie využite zľavový kupón Invia.

santorini-biele-vezicky-s-modrymi-strechami

Cestujte mimo sezónu

 

Najlacnejšie ubytovanie získate spravidla vtedy, ak sa vydáte za odpočinkom mimo hlavnej turistickej sezóny. Ceny ubytovania sú práve na jar a v jesenných mesiacoch o niečo nižšie. Mnohým prenajímateľom totiž záleží na tom, aby bol prenajímaný objekt v stálej prevádzke. A vy tak získate možnosť odpočinku v pokojnom prostredí za menší peniaz. 

 

Pred zaplatením si skontrolujte, ktoré miestne atrakcie majú aj v tomto čase otvorené. Ak sa chystáte do hôr, vhodné je tiež skontrolovať, ktoré turistické chodníky sú mimo sezóny otvorené. Aby sa vám nestalo, že si naplánujete výlety, ktoré nebudete môcť absolvovať. 

 

Užite si lacné pobyty na Slovensku 

 

Lacné možnosti ubytovania vôbec nemusíte hľadať ďaleko. Nájdete ich u nás doma na Slovensku. Slovenskú prírodu, historické zaujímavosti, kúpanie či iné spôsoby trávenia voľného času si tak budete môcť užívať naozaj výhodne. A ušetríte aj na nákladoch za dopravu.

Vynikajúce ubytovanie na Slovensku nájdete na mnohých portáloch. Nižšie vám prikladáme skvelé ponuky na ubytovanie u nás doma. Pelikán zľavový kupón vám rozhodne pomôže vybrať si tú najlepšiu dovolenku nielen vo svete, ale aj doma – na Slovensku.

 

dovolenka-hory-zena-zima

Tieto rady sú síce užitočné, no pre bezproblémovú dovolenku ich budete potrebovať o niečo viac. Prečítajte si naše ďalšie články z kategórie cestovanie a ušetrite ešte o ničo viac.