TOP značky

Vyberáme najlepší parný hrniec. Kde ho kúpiť?

Žena vkladá potraviny do parného hrnca.

Aj ty chceš variť na pare? Tento spôsob prípravy jedál sa v súčasnosti teší veľkej obľube, a aj preto sa v tomto blogu pozrieme na to, ako vybrať najlepší parný hrniec.

Jedlo by nemalo byť len niečím, čo nás zasýti, ale tým, čo spôsobí chuťový zážitok a podporí zdravie. Malo by byť pestré, vyvážené, plné chutí a vôní, pričom už prvý pohľad na neho by mal byť mimoriadne lákavý. Nie je to opis tvojho jedla a chcela by si si na tanier servírovať krajšie a predovšetkým zdravšie pokrmy? Rozhodne nie si sama.

Viac fyzickej aktivity a konzumácia zdravej stravy sa postupne stávajú prioritami mnohých vekových kategórií. A možno aj preto je v súčasnosti varenie na pare mimoriadne populárnym druhom, ku ktorému inklinuje čoraz viac ľudí. Aj ty si chceš pripraviť zdravšie jedlo, ktoré si zachová vitamíny a bude chutiť výborne? V tomto článku ti nielenže poradíme s výberom parného hrnca, ale tiež ti predstavíme 3 modely aktuálne najpredávanejších modelov týchto kuchynských zariadení. A ktovie, možno si vyberieš práve z nich.


Prečo si kúpiť parný hrniec a ako varenie na pare prebieha?


S týmto druhom varenia sa spája niekoľko výhod. Ako prvé spomenieme, že v jedle zostávajú všetky živiny, minerály a vitamíny. Suroviny si zachovávajú svoju pôvodnú farbu a každý, kto takýmto spôsobom varil, ti potvrdí, že výsledná chuť jedla je naozaj skvelá. Ďalšou veľkou výhodou je, že parnom hrnci dokážeš naraz pripraviť niekoľko druhov jedál, no ich vône a chute sa neprepoja. Jedlo sa totiž vkladá do oddelených boxov, čo ti umožňuje súčasne variť rôzne pokrmy.

Pripravené jedlo je úplne bez tuku alebo len s absolútne minimálnym množstvom a nehrozí jeho pripálenie či vysychanie. V spotrebiči tiež môžeš už pripravené jedlo prihrievať. Spomenúť musíme aj multifunkčnosť tohto spotrebiča, ktorý okrem varenia aj pečie, pripravíš v ňom múčniky, detské pokrmy, omáčky či rozmrazovať potraviny. A za výhodu môžeme považovať aj to, že po takomto varení ťa nečaká hromada riadov, ale len niekoľko nádob na umytie, v ktorých si jedlo pripravovala.

Má parný hrniec nevýhody? Azda len jednu, a to že sa v ňom niektoré druhy jedál pripravujú pomalšie v porovnaní s klasickým varením.

__bulb
Predstavujeme e-shopy, v ktorých si vyberieš najlepšiu teplovzdušnú fritézu

Chceš pripravovať chutnejšie a zdravšie jedlo? Poradíme ti, ako vybrať najlepšiu teplovzdušnú fritézu a aj to, v akých e-shopoch ušetríš pri nákupe peniaze.

Zaujíma ťa, ako varenie v pare prebieha? Mohli by sme ho prirovnať napríklad k sušičke na potraviny. Súčasťou parného hrnca je elektrické výhrevné teleso ohrievajúce vodu v zásobníku. Po zapnutí spotrebiča sa voda premieňa na horúcu paru, ktorá dosahuje približne 120 až 130 °C. Para prúdi rovnomerne do všetkých nádob, čím sa suroviny ohrievajú a postupne varia.

Po tom, ako sa para dostane do najvyššie položenej časti spotrebiča a kontaktu s horným vekom, dôjde k jej skvapalneniu a odteká do samostatnej nádoby. Znamená to, že celý proces prípravy jedla prebieha vždy v čistej a čerstvej pare. Neustále prúdiaca para prispieva tiež k tomu, že sa nemiešajú pachy rôznych druhov pripravovaných jedál.


Čo všetko je možné variť na pare?


Ani nevieme, kde začať, pretože v tomto spotrebiči pripravíš najrôznejšie druhy pokrmov, od polievok až napríklad po kysnuté koláče. V parnom hrnci jednoducho a bez námahy pripravíš chutné mäso, ryžu, zemiaky, zeleninu, strukoviny a rôzne ďalšie potraviny.

Nezabudni, že bez obmedzení môžeš na jednom poschodí parného hrnca pripravovať sladké jedlo a na druhom slaný pokrm a ich chute sa absolútne nepobijú. Už po jednom varení získaš vyvážené jedlá na obed či večeru.
 

Mrkva, karfiol, brokolica na tanieri.
Autor: ligion (Pixabay)

To, že ti parný hrniec pripraví dobré jedlo, je jasné. Potrebuješ ešte nakúpiť kvalitné potraviny. Za skvelé ceny a s doručením až k dverám si ich objednaj z e-shopu Tesco. Klikni a objednávaj.

Druhy parných hrncov


K výberu sú dostupné dva základné druhy, a to elektrický a neelektrický. Rozdiel ti je zrejme jasný, no povedzme si ho aj tak. Elektrický parný hrniec sa zapája priamo do elektrickej zásuvky a umožňuje regulovať čas prípravy a teplotu. Disponuje mnohými funkciami a charakterizuje ho jednoduché používanie. V prípade nevýhod môžeme hovoriť len o vyššej obstarávacej cene.

Neelektrický model pozostáva z niekoľkých kovových hrncov. Jeden z nich má dno ako klasický hrniec a ostatné nádoby sú dierované. Pred použitím sa hrniec s plným dnom naplní vodou, umiestni sa na sporák a na neho sa uložia ostatné nádoby naplnené potravinami. Plusom týchto typov produktov je síce veľmi nízka cena, no za veľké mínus môžeme považovať nutnosť byť pri sporáku a kontrolovať prípravu jedla, keďže nie je možné nastaviť čas prípravy a teplotu.

Na trhu sa stretneš aj s ďalšími druhmi parných hrncov, napríklad na výrobu sirupov či detskej výživy. Kúpou ďalších nadstavcov pripravíš delikátne mäso alebo parené knedle.

__bulb
Ako a kde kúpiť najlepšiu rúru na pečenie?

Plnohodnotná kuchyňa sa bez rúry na pečenie jednoducho nezaobíde. Ktorá rúra na pečenie bude pre teba tá najlepšia? S jej výberom ti pomôžu informácie v našom článku.

Ako vybrať parný hrniec? Toto sú kľúčové parametre


Presvedčili ťa vyššie spomínané informácie o tom, že toto zariadenie vo svojej kuchyni jednoducho potrebuješ? Pokračuj v čítaní a zistíš, ktorým parametrom by si mala pri nákupe venovať najväčšiu pozornosť.


Príkon


Tento údaj hovorí o tom, koľko elektrickej energie sa pri používaní spotrebiča spotrebuje, a tiež o rýchlosti varenia. Stretnúť sa môžeš so zariadeniami, ktoré majú menej ako 800 W, ale aj tými s a viac ako 1 800 W. Ak hľadáš štandardný parný hrniec, postačujúci pre teba bude ten s výkonom okolo 1 000 W.

Videla si ponuku domácich spotrebičov na našom webe? Zhrnuli sme tam skvelé ponuky z tých najobľúbenejších e-shopov. Pozri si ich ešte dnes.

Počet nádob a objem

 

Parné hrnce nedisponujú jednotným počtom nádob, môžu mať od 2 do 4 kusov. Rovnako je to v prípade ich celkového objemu. Pri výbere preto zohľadni počet osôb žijúcich v domácnosti, frekvenciu používania či zložitosť jedál, ktoré budeš v spotrebiči variť. Parné hrnce sú dostupné s objemom menším ako 5 l, ale aj 10 l a viac.


Typ nádob
 

Môžeš zvoliť parný hrniec, ktorého nádoby budú:

__check

Perforované – charakterizuje ich dierované dno, čo však vôbec neznamená, že potraviny medzi sebou napáchnu. Dôležité je však ukladať suroviny zospodu hore, a to podľa času prípravy – v spodnej nádobe bude teplota vždy najvyššia.

__check

Oddelené – vo všetkých nádobách s pevným dnom je teplota rovnako vysoká.

__check

Predelené roštami – ide o jednu nádobu, ktorú je možné predeliť roštami zvyčajne na dve alebo 3 časti.

Materiál


Väčšina parných hrncov je vyrobená kombináciou plastu a nehrdzavejúcej ocele. Plastové spotrebiče patria k cenovo dostupnejším, sú ľahšie na manipuláciu a priehľadné. Druhý spomínaný materiál je nielen o niečo krajší na pohľad, ale aj odolnejší, čo sa odráža na jeho vyššej cenovke. Keďže materiál plní len dizajnovú funkciu spotrebiča, rozhodnutie pre konkrétny z nich je čisto individuálnou záležitosťou.

 

Zásobník na vodu


Všímaj si predovšetkým to, čo má dostatočný objem. Dobré je, ak je priehľadný a úplne najlepšie, ak ťa na nedostatok vody upozorní zvukom alebo svetielkom. Umiestnený môže byť vo vnútri alebo zvonku, a ako určite predpokladáš, praktickejšie je jeho vonkajšie umiestnenie.

Užitočné funkcie


Pri nákupe každého spotrebiča by ťa okrem tej základnej funkcie, ktorou je v tomto prípade prúdenie pary, mali zaujímať aj iné pridružené funkcie, režimy a doplnky. A to napríklad:
 

__check

Časovač – nie je súčasťou každého modelu, no za to skvelým doplnkom, pomocou ktorého nastavíš, ako dlho sa má jedlo pripravovať.

__check

Odložený štart – nájdeš ho predovšetkým pri spotrebičoch s vyššou cenovkou.

__check

Digitálny displej – niektoré modely môžu mať otočné koliesko, tie drahšie disponujú displejom.

__check

Funkcia udržiavania teploty – vďaka nej sa tvoj pripravený pokrm bude priebežne ohrievať.

__check

Funkcia Turbo Steam – para sa vytvorí rýchlejšie, a teda sa aj jedlo začne pripravovať skôr.

__check

Integrovaná pamäť – do pamäte spotrebiča si veľmi jednoducho uložíš vyhovujúcu prípravu pokrmov z hľadiska teploty a času.

__check

Aroma infuzér – dochuť svoje obľúbené jedlo pomocou korenín, ktoré vložíš do špeciálnej nádoby na to určenej. Tvoje jedlo príjemne prevoňajú.

__check

Pridružená funkcia mixéra – je súčasťou niektorých modelov nazývaných ako multifunkčné.

Rozmanitú ponuku kuchynských spotrebičov nájdeš aj v e-shope Klarstein. Zaobstaraj si kávovar, mixér či gril za skvelé ceny.

Bezpečnostné funkcie 

__check

Automatické vypnutie – nastane po ukončení varenia bez tvojho manuálneho zásahu.

__check

Ochrana pred prehriatím – zvykne fungovať tak, že po minutí vody v nádobe a jej nedoliatí sa spotrebič vypne.

__check

Tepelná ochrana – zabezpečená je predovšetkým na úchytoch nádob a elektrickej časti zariadenia.

__check

Kontrolka odvápnenia – keďže spotrebič využíva pri príprave jedla vodu, z času na čas je potrebné zariadenie vyčistiť od nahromadeného vodného kameňa. Pri niektorých modeloch to musíš urobiť intuitívne, iné ťa na to upozornia.

__check

Ukončenie varenia – prostredníctvom zvukovej alebo svetelného upozornenia.

Naservírované jedlo.
Autor: Ella Olsson (Pexels)
 

Koľko za parný hrniec zaplatíš?


Ponuka je rôznorodá aj čo sa týka cien. Možno ťa poteší, že kúpna cena najdostupnejších modelov sa začína už na približne 40 €, pričom úplne postačia na fungovanie v domácnosti. Pri výbere parného hrnca v strednej cenovej kategórii za neho zaplatíš približne od 40 € do 120 € a môžeš očakávať viac funkcií a doplnkov. No a najdrahšie modely, napríklad vyššie spomínané s pridaným mixérom, stoja viac ako 120 €.

Zrejme ťa neprekvapí, že cena súvisí aj od značky produktu. Čo sa však týka parných hrncov, odporučiť ti môžeme zákaznícky skvele hodnotený Tefal, ETA či Russell Hobbs.

 

Čistenie


Ako sme spomínali v úvode článku, varenie v parnom hrnci je skvelé aj preto, že ti nevznikne veľa riadu. Umyť musíš len jednotlivé nádoby, v ktorých si varila. Chceš si to ešte zjednodušiť? Pri výbere sa zameraj na informáciu, či sú dané komponenty vhodné na umývanie v umývačke riadu.

__bulb
Ako vybrať umývačku riadu a kde majú najlepšie ceny?

Nie je ručné umývanie riadov tvojou najobľúbenejšou činnosťou? Máme pre teba riešenie a poradíme ti, ako vybrať umývačku riadu a kde sa oplatí nakupovať.

TOP parné hrnce na trhu


Pripravili sme pre teba výber troch najpredávanejších elektrických modelov týchto kuchynských spotrebičov. Vyberieš si z nich?

 

SILVERCREST® KITCHEN TOOLS SDG 950 D4/SODG 950 D4


Ako prvý z rebríčkov skvele hodnotených parných hrncov sme vybrali tento model s 3 plastovými nadstavcami na parné dusenie, 75-minútovým časovačom a zvukovým signálom po ukončení programu. Okrem toho ťa po jeho kúpe poteší funkcia automatického vypnutia po spotrebe vody, ktorá sa dá mimochodom doplniť aj počas dusenia. Čo sa týka tohto modelu, variť v ňom môžeš aj vajcia a v špeciálnej miske s objemom necelého 1 l aj ryžu.

Jednotlivé časti zariadenia sú vhodné do umývačky riadu, príkon spotrebiča je 950 W a nastavovanie je možné pomocou otočného kolieska. V e-shope Lidl ho kúpiš už na neuveriteľných a necelých 35 €.


ETA 013490000 STEAMPOT


Ani nie za 70 € si môžeš v e-shope Planeo kúpiť tento mimoriadne výkonný kuchynský spotrebič s príkonom 1 000 W, 3 plastovými nádobami, 1,5 l miskou na varenie ryže a nadstavcom na varenie vajec. Doplňovanie vody je možné z vonkajšej strany, časovač môžeš nastaviť až na 75 minút a funkcie nastaviť otočným kolieskom.

Celkový objem parného hrnca je až 12,25 l, takže bez veľkej námahy pripravíš dostatok jedla pre celú rodinu.

 

Tefal Convenient Deluxe XL VC502D10


No a ako tretí ti chceme predstaviť tento produkt s 3 nádobami z nehrdzavejúcej ocele a celkovým objemom 9 l. Bonusom je miska na varenie ryže. Na spotrebiči je možné nastaviť až 5 programov na prípravu jedla, potraviny rozmrazovať, ohrievať a udržiavať ich teplotu aj po uvarení.

Vodu doplníš jednoducho z vonkajšej strany, nastaviť môžeš odložený štart a na rýchlu prípravu jedla sa môžeš spoľahnúť vďaka príkonu 900 W. V porovnaní s dvomi spomínanými modelmi tento parný hrniec od značky Tefal disponuje digitálnym displejom

__bulb
Vieš, ako vybrať digestor? Kde ho kúpiš najlepšie?

Odsávač pár patrí k nenahraditeľnému vybaveniu každej kuchyne. Chceš vedieť, ako vybrať digestor? Poradíme ti aj to, v ktorých e-shopoch ho kúpiš za TOP cenu.

Už vieš, či si tohto pomocníka na zdravé varenie kúpiš? Sme presvedčení, že si ho vo svojej kuchyni doslova zamiluješ už po prvom pripravenom a ochutnanom jedle.

Si rozhodnutá kúpiť si ho? Potom pre teba budú užitočné ešte tieto 4 body.
 

__check

Suroviny vždy ulož od najtvrdších po najmäkšie, platí to aj v prípade potravín, ktoré sa pripravujú dlhšie a kratšie.

__check

Potraviny nakrájané na menšie kúsky sa uvaria za kratší čas.

__check

Pri vyberaní jedla buď opatrná, unikajúca para by ťa mohla popáliť.

__check

Po uvarení pokrm vyber z parného hrnca. Zostatková para by mohla jedlo neželane rozvariť.

__tag_orange

8572

zľavových kupónov

144533

zliav
__cart_orange

1565

internetových obchodov
__users_orange

150 000

uživateľov Vašekupóny