Ako funguje Google Play?

03.01.2022 Ivana Mobilný telefón Zdielať

Smartfóny sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov a uľahčujú nám množstvo činností. Nielenže prostredníctvom nich bežne komunikujeme s rodinou či priateľmi, ale nainštalované aplikácie nám pomáhajú plniť pracovné aktivity, merajú našu aktivitu, spájajú nás so svetom prostredníctvom správ či podcastov alebo vďaka nim môžeme oddychovať či zabaviť sa. A pri tom všetkom nám pomáha obchod s aplikáciami Google Play.

 

Poznáte obchod Google Play?

 

Google Play, známy aj pod svojím pôvodným názvom Android Market, je digitálna distribučná platforma od firmy Google, ktorá vznikla ešte v roku 2012. Slúži ako oficiálny app store pre operačný systém Android, ktorý umožňuje používateľom tohto operačného systému prehliadať, sťahovať a aktualizovať aplikácie určené pre túto platformu.

Google Play je v podstate virtuálny obchod. Hoci väčšina z nás ho používa najmä na nákup aplikácií, Google Play nie je len o nich. Ponúka aj digitálny obsah v ďalších zaujímavých kategóriách, akými sú Zábava, Filmy, Hudba či Knihy. 

Aby ste mohli naplno využívať všetko, čo vám obchod Google Play ponúka, mal by váš telefón disponovať potrebnou kapacitou a byť dostatočne rýchly. Ak váš telefón už nestíha držať krok s vašimi technickými nárokmi, môžete využiť práve prebiehajúce zľavy na Okay.sk alebo Alza.sk a vybrať si zo širokej ponuky aktuálne zľavnených telefónov.

 

Aplikácie Google Play

 

Google Play ponúka tak neplatené, ako aj platené aplikácie. Môžete si ich stiahnuť priamo na zariadení so systémom Android, a to prostredníctvom (spravidla predinštalovanej) aplikácie Obchod Play alebo nainštalovať z webovej stránky Google Play. Aplikácie pritom môžete stiahnuť nielen do mobilného telefónu či tabletu, ale niektoré aj do počítača. Prostredníctvom Google Play dokážeme aplikácie aj aktualizovať.

Vedeli ste, že koncom januára 2020 obsahoval Google Play okolo 2,7 milióna aplikácií? Ide o naozaj veľmi zaujímavé číslo. Ešte zaujímavejší je fakt, že denne v obchode pribudne viac ako 3700 nových aplikácií. Medzi najsťahovanejšie patria najmä hry, ale okrem nich sa v rebríčku objavujú aj aplikácie súvisiace s úpravou fotografií a videí na sociálne siete a tiež aplikácie slúžiace na komunikáciu. 

 

Podľa štatistík patria medzi najpopulárnejšie aplikácie v týchto 10 kategóriách:

Kategória

Počet aplikácií

Vzdelávanie

267 116

Biznis

183 546

Hudba a audio

179 254

Nástroje

156 217

Zábava

148 667

Životný štýl

132 356

Knihy a príručky

123 683

Jedlo a pitie

122 072

Nakupovanie

113 740

Produktivita

105 021

 

Top 10 Google Play kategórií. Zdroj: Appbrain.com

 

Ako nakupovať na Google Play

 

Napriek tomu, že mnoho aplikácií je stále zadarmo, do popredia  sa čoraz viac dostávajú práve platené aplikácie alebo hry, ktoré ponúkajú rôzne prémiové funkcie. 

 

Samotné nakupovanie na Google Play je veľmi jednoduché. Bezpečným a praktickým opatrením pred nechcenými nákupmi je zapnúť si ochranu heslom. To znamená, že pred nákupom od vás aplikácia vypýta heslo, ktoré si nastavíte. Pri sťahovaní platených aplikácií sa vám zobrazí nákupné tlačidlo a zobrazí sa aj suma, ktorú je potrebné uhradiť. Okrem toho si môžete priplatiť aj za ďalší obsah v aplikácii. Predstavte si napríklad situáciu, kedy si v hre priplatíte za používanie špeciálnej vlastnosti alebo nakúpite peniaze, ktoré v hre využívate. V tom prípade vám aplikácia možnosť zakúpenia prémiového obsahu ponúkne sama.

 

Nakupujete po prvýkrát? Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

1

Vyberte si aplikáciu

2

Kliknite na tlačidlo označujúce nákup

3

Prečítajte si povolenia a v prípade, že s nimi súhlasíte, potvrďte ich

4

Zadajte číslo svojej platobnej karty, jej platnosť a CVC kód

5

Vyplňte potrebné informácie a svoju platbu potvrďte

 

smartfón

 

 

Ako platiť na Google Play?

 

Celý nákup je veľmi jednoduchý. Aj v našom krátkom postupe môžete vidieť, že sme ako najjednoduchšiu možnosť platby zvolili platbu prostredníctvom platobnej karty. 

Môžete však využiť aj ďalšie metódy platby, ktorými sú:

__check

platobná a kreditná karta

__check

fakturácia prostredníctvom mobilného operátora - v tomto prípade uhradíte nákup vo svojej faktúre u mobilného operátora

__check

služba paysafecard - ak chcete túto službu využiť, potrebujete účet, ktorý si vytvoríte na stránke Paysafecard.com

 

Veľkou výhodou je fakt, že pokiaľ máte aplikáciu stiahnutú, nemusíte za ňu znova platiť pri inštalácii do iného zariadenia. Stačí iba použiť účet Google, pod ktorým ste boli prihlásený v čase platby.