Ako šetriť batériu do mobilu, aby vydržala čo najdlhšie?

14.11.2023 Dominika Mobilný telefón Zdielať

Krátka výdrž batérie trápi väčšinu používateľov mobilných telefónov. A pritom existuje množstvo jednoduchých riešení, ako batériu do mobilu šetriť. Ktoré to sú?

Každodenné dobíjanie telefónu nie je v prípade aktívnych používateľov ničím výnimočným. Za deň sa používaním aplikácií, telefonovaním či posielaním správ batéria jednoducho a pomerne rýchlo vybije na minimum.

A aj keď je v súčasnosti smartfón možné dobiť prakticky kdekoľvek, je dobré vedieť, ako batériu mobilu šetriť a mať telefón k dispozícii celý deň. Čítaj ďalej a zistíš, čo pre to stačí urobiť.

Každý telefón je potrebné raz vymeniť za nový. Využi skvelé ceny v internetovom obchode Andrea Shop a vyber si svoj nový smartfón.

zena-fotenie-s-telefonom
Autor: RF._.studio (Pexels)

 

Ako predĺžiť výdrž batérie v mobile?


Zhrnuli sme 9 spôsobov účinného šetrenia batérie v mobile. Využívaš niektorí z nich? Ak nie, začni práve teraz.
 

Vypni, čo nepoužívaš


Máš nonstop zapnuté také funkcie, ktoré využívaš len veľmi sporadicky? Môže ísť napríklad o Bluetooth, NFC alebo GPS. Ak práve nie sú pre teba potrebné, vypni ich.

Podobne je to aj s aplikáciami. Spočítaj, koľko ich máš nainštalovaných v telefóne. A teraz spočítaj tie, ktoré naozaj pravidelne používaš. Poriadny rozdiel, však? Odstráň tie, ktoré sú nadbytočné. Ušetria ti nielen batériu, ale aj dôležité miesto v pamäti.

Chcel by si pri nákupe nového telefónu ušetriť? Využi ponuky z nášho webu. Z mnohých sme pre teba vybrali tieto:


Zníž jas displeja


Maximálny jas displeja nie je zdravý ani pre tvoje oči a ani pre výdrž batérie. Prispôsob si ho podľa svojich potrieb a zároveň s ohľadom na batériu. Alebo si nastav adaptívny jas – väčšina mobilov má túto funkciu automatického prispôsobovania svetlosti obrazovky vo výbave.

Mobilný telefón bez príslušenstva nie je kompletný. Všetko, čo k svojmu telefónu potrebuješ, výhodne kúpiš napríklad v e-shope Mall.
 

zena-na-telefone
Autor: Charlotte May (Pexels)

 

Telefón nabíjaj správne


Akým spôsobom nabíjaš svoj telefón? Nechávaš ho dobiť až na 100 % alebo ho z nabíjačky odpájaš skôr? Veľa ľudí ho necháva na nabíjačke do úplného nabitia (alebo ho nabíja vždy, keď sa dá) a podľa odborníkov to pre batériu telefónu vôbec nie je zdravé. A to z toho dôvodu, že sa míňa plný cyklus nabitia a teda dochádza k prebíjaniu a skráteniu životnosti batérie.

Ako telefón správne nabíjať? Odporúčané je pripojiť ho na nabíjačku, keď má približne 15-20 % zostatkovej energie (skrátka si počkaj, kým si to telefón vypýta sám) a odpojiť ho predtým, ako dosiahne plné nabitie, ideálne už pri 75-85 %.

A čo nabíjanie telefónu počas noci? Keď ho večer pripojíš a ráno odpojíš, vôbec to batérii neprospieva. Po dosiahnutí 100 % sa chce batéria prirodzene vybíjať, no nabíjačka ju stále dobíja.

Nočné nabíjanie nie je odporúčané ani kvôli nebezpečenstvu spojenému s prípadným skratom zásuvky a následným požiarom.

Alebo patríš k opačnému extrému a neraz používaš mobil tak dlho, až kým sa ti úplne vybije – a potom ho rýchlo kriesiš v nabíjačke? Ani tento prístup nie je správny. Každé úplné vybitie tiež znižuje životnosť batérie.

Väčšina súčasných mobilov už má aj ďalšie pokročilé funkcie šetrenia batérie, ako napr. adaptívnu batériu, ochranu proti prebitiu či optimalizované nabíjanie. Všetky si zapni, určite neoľutuješ.
 

nabijanie-telefonu
Autor: Julio Lopez (Pexels)

 

Mobil používaj menej


Vieš, koľko hodín denne stráviš na svojom telefóne? Priemerný človek ho denne používa 5 hodín a najväčším žrútom batérie sú sociálne siete. Samozrejme, je iné, ak je to tvoj primárny pracovný nástroj a iné, ak na ňom tráviš väčšinu voľného času.

Stanov si denný limit na jednotlivé úkony, ktoré na svojom telefóne robíš pravidelne. Nielen, že tým znížiš rýchlosť vybíjania, ale stráviš menej času na telefóne, čím urobíš aj niečo prospešné pre seba.

Ušetriť batériu pri používaní telefónu ti pomôže aj sťahovanie menšieho počtu súborov, menej času stráveného sledovaním videí či prehrávaním hudby. To všetko zrýchľuje spotrebu batérie.

Zapni režim úspory energie


Práve si zistil, že máš málo batérie a vieš, že telefón budeš ešte nejaký čas potrebovať? Prepni svoj telefón do režimu úspory energie. Ten automaticky obmedzí funkcie ovplyvňujúce výdrž batérie.
 

Ďalšie spôsoby, ako predĺžiť výdrž už takmer vybitej batérie
 

__check

vypni mobilné dáta a pripoj sa na Wi-Fi

__check

nestreamuj videá

__check

vypni prístup k hotspot

__check

nehraj hry

__check

vypni navigáciu


Rozmýšľal si nad kúpou nového iPhonu 15? Zisti, ako sa jednotlivé modely medzi sebou odlišujú.
 

zena-pouziva-telefon
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)

 

Vypni zvuky a vibrácie klávesnice


Tiež nemáš rád ten otravný zvuk, keď má niekto zapnutý zvuk klávesnice na mobilnom telefóne? Ak posielaš počas dňa veľa správ, aj toto vypnutie predĺži výdrž batérie.


Aktualizuj operačný systém

 

Patríš k tým, ktorí odkladajú aktualizácie, ktoré im ponúka smartfón? Najbližšie svoje rozhodnutie prehodnoť. Súčasťou aktualizácii systému môžu byť aj vylepšenia súvisiace s výkonom batérie.

 

Nastav zamknutie obrazovky


Nonstop rozsvietený displej telefónu výrazným spôsobom znižuje hodnotu batérie. A navyše, aj kvôli bezpečnosti údajov v telefóne je lepšie, ak sa vždy do svojho telefónu prihlásiš heslom alebo iným spôsobom.
 

Teplota


Určite si si už aj sám všimol, že aj príliš nízka alebo vysoká teplota má vplyv na to, ako rýchlo sa batéria vybíja. Odporúčané je nenechávať telefón v lete na priamom slnku. V zime by si zase mal pri nízkych teplotách obmedziť jeho používanie na minimum.

K rýchlemu vybitiu batérie môže dôjsť vždy pri prudkých zmenách teploty. Pre telefón je optimálna teplota približne 20 °C. Batéria, procesor a iné drobné komponenty neznesú veľké teplo ani zimu.

__bulb
Najlepšie smart hodinky pre dámy, pánov i deti: Ktoré si vybrať?

Pri výbere inteligentných hodiniek je potrebné zvážiť všetky parametre a zohľadniť aj cenu. Aké sú najlepšie smart hodinky pre všetkých členov rodiny?


Výdrž batérie v mobile ovplyvňuje veľa faktorov, medzi nimi aj vek telefónu. Vždy ale môžeš skúsiť spôsoby, ktoré sme spomínali vyššie a predĺžiť tak životnosť batérie telefónu.

 

Rád nakupuješ online? Máme pre teba tip, ako nakupovať ešte výhodnejšie – nainštaluj si Rozšírenie KUPLIO.

rozsirenie-kuplio