Ako vybrať kolieskové korčule – všímajte si 5 parametrov

07.09.2022 Dominika Hobby Zdielať

Neviete si príjemný teplý deň ani len predstaviť bez pohybu? Leto sa ešte zďaleka nekončí. Preto vám prinášame praktické rady, ako vybrať kolieskové korčule.

Máte radi korčuľovanie? Alebo by ste s týmto športom chceli začať a neviete, ako si vybrať kolieskové korčule? Ste na správnom mieste. O tom, ako ich vybrať a aké parametre by mali spĺňať, píšeme v tomto článku.

zena-korcule-lavicka
 

 

Ako vybrať kolieskové korčule?


Ponuka kolieskových korčúľ je naozaj široká. Na trhu existuje množstvo značiek rôznej ceny a kvality. Ako sa v tejto ponuke zorientovať?

Zamerajte sa na tieto parametre
 

1

Používateľ
 

2

Druh korčúľ
 

3

Kolieska
 

4

Topánky
 

5

Ďalšie parametre
 


muz-korcule-sluchadla-taska


Používateľ

 

Rozdelenie na dámske, pánske a detské je základným parametrom. Ich tvar a konštrukcia je prispôsobená podľa anatomických odlišností nôh. V ponuke športových obchodov sa môžete stretnúť aj s unisex korčuľami určenými pre ženy i mužov.

Mnohé detské kolieskové korčule disponujú skvelou vlastnosťou – nastaviteľnou špičkou alebo pätou. Investícia do takýchto korčúľ je pre rodičov jedna z najlepších. Keď dieťa s korčuľovaním začína, neviete,  či sa tejto aktivite bude chcieť venovať dlhodobo alebo nie.
 

dve-deti-korculovanie

Nájsť korčule pre deti môže byť ťažšie ako v prípade dospelých. Základom úspechu je veľká ponuka. Jednu výhodnú vám dávame do pozornosti.

Druh korčúľ


Na aký účel budete kolieskové korčule používať? Na akom teréne a ako často? Zohľadnite tiež vašu fyzickú kondíciu i to, či patríte medzi začiatočníkov alebo pokročilých korčuliarov. Podľa toho si môžete vybrať zo 4 typov kolieskových korčúľ.

__check

Fitness korčule

Patríte medzi korčuliarov, ktorí využívajú korčule rekreačne alebo na športové účely? Fitness korčule sú pre vás ideálne. Medzi ich hlavné výhody patrí dobrá ovládateľnosť a konštrukcia poskytujúca pohodlie. Sú jednými z najrozšírenejších kolieskových korčúľ.

__check

Aggressive korčule

Na jazdenie cez prekážky, v skate parkoch alebo na street jazdu sú určené aggressive korčule. Disponujú viacerými bezpečnostnými prvkami a sú prispôsobené na zaťaženie pri rôznych skokoch. Ich skvelé vlastnosti podčiarkuje výborná ovládateľnosť.

__check

Pretekárske korčule

Náročný športový tréning a preteky zvládnete výborne s pretekárskymi korčuľami, nazývanými aj ako rýchlostné. Zvládnu vysokú záťaž a pravidelné jazdenie. Nad ich zakúpením uvažujte vtedy, ak ste skúsený korčuliar alebo profesionál.

__check

Slalomové korčule

Ako vyplýva z ich názvu, tieto korčule sú určené na slalomovú jazdu. Ich menšie kolieska umiestnené blízko seba zjednodušujú prejazd pomedzi prekážky. Ich vlastnosti ocenia mierne pokročilí až pokročilí korčuliari na kvalitných povrchoch.

korcule-korculovanie

Myslíte to s korčuľovaním vážne? O váš profesionálny look sa postará kvalitné športové oblečenie. Nakúpte ho online rýchlo a jednoducho.

Kolieska 

 

Veľkosť a tvrdosť koliesok sú najdôležitejšie parametre. Ovplyvňujú totiž rýchlosť korčúľ. Väčšie kolieska jazdu zrýchľujú a nezradia vás ani v menej dobrom teréne. Naopak, menšie kolieska sú, pomalšie a vhodné na kvalitnejší povrch.

velkost-koliesok-korculi


Tvrdosť koliesok sa zohľadňuje predovšetkým podľa terénu, na ktorom sa korčuľujete.

tvrdost-koliesok-korculi

Vo všeobecnosti platí, že začiatočníci by si mali vyberať menšie a mäkšie kolieska. Pokročilí korčuliari tie väčšie a tvrdšie.

 

Topánky

 

Nemajú vaše nohy v korčuliach potrebnú stabilitu? Môže sa to negatívne odraziť na prípadných zraneniach. Nehovoriac o pretekárskom korčuľovaní. Pri ňom to platí dvojnásobne. Pri kúpe preto pozorne sledujte veľkostné tabuľky.

korcula

Ďalšie parametre

 

Pri výbere korčúľ by ste mali dbať na niekoľko ďalších parametrov.
 

__check

Rám

Dlhšie rámy sú určené na vytrvalostné jazdenie, pri ktorom zvyšujete vašu fyzickú aktivitu. V porovnaní s nimi, korčule s kratším rámom sa vám budú ľahšie ovládať. Rôzne triky a jazda dozadu budú vďaka nim pre vás jednoduchšie.

Ako zistíte, či je rám kvalitný? Prvým ukazovateľom môže byť cena a druhým materiál. Odporúčame vám vyberať rámy z hliníka. Sú pevné a dokážu odolať väčším nárazom.

__check

Ložiská

Ložiská nesú označenie nepárnymi číslami od 1 do 9. Aké sú najlepšie? Čím je číslo vyššie, tým je ložisko presnejšie vyrobené. Ložiská na korčuliach majú priamy vplyv na rýchlosť, ale aj kvalitu vašej jazdy.

__check

Príslušenstvo

Dôležitou súčasťou výbavy správneho korčuliara je príslušenstvo. V nebezpečnej situácii vás dokáže ochrániť pred zraneniami. Medzi to základné, ktoré by vám nemalo chýbať, patrí prilba a chrániče.

dieta-korcule-prilba-chranice



Tip na záver – retro korčule


Chceli by ste „iné“ korčule, aké nemajú všetci ostatní? Vsaďte na dvojradové kolieskové korčule. Tieto retro korčule sa v súčasnosti tešia veľkej obľube. Niet sa čomu čudovať. Ich štýl je neprehliadnuteľný.

Ba čo viac, môžu byť skvelé pre deti.  Lepšie na nich udržia rovnováhu.
 

dvojradovanie-kolieskove-korcule
 

Sezóna korčuľovania sa ešte zďaleka nekončí. Príjemné septembrové počasie je na tento druh športu a zábavy v jednom ideálne. A za aktuálne ceny sa vám ich oplatí kúpiť práve teraz aj na ďalšiu sezónu.

__fire
Ako si vybrať bicykel? Poradíme vám pri jeho výbere

Rozmýšľate, že vymeníte auto za bicykel? Tento lacnejší, ale aj zdravší spôsob dopravy si zamilujete. O tom, ako si vybrať bicykel sa dozviete v našom návode.