Ako si vybrať bicykel? Poradíme vám pri jeho výbere

19.07.2022 Dominika Zdielať

Rozmýšľate, že vymeníte auto za bicykel? Tento lacnejší, ale aj zdravší spôsob dopravy si zamilujete. O tom, ako si vybrať bicykel sa dozviete v našom návode.

Vidíme to každý deň. Stovky áut len so šoférom zapĺňajú čoraz viac ciest. Výsledkom sú zápchy a meškanie. Ak sa im chcete vyhnúť, zmeňte dopravný prostriedok a stavte na bicykel.

ako-vybrat-bicykel

Na bicykli dostávajú počas pedálovania zabrať najmä vaše nohy. Doprajte im komfort, aký si zaslúžia s cyklistickou obuvou od Bezvasport.

Jazda na bicykli so sebou prináša množstvo výhod. Medzi tie s najväčším presahom do našich životov patrí:

- Ekonomika – výmenou auta za bicykel nielenže šetríte vaše financie, no najmä aktívne prispievate k vášmu zdravšiemu životnému štýlu.
Ekológia – bicykel, ako dopravný prostriedok, je v porovnaní s autom nepochybne ekologickejšou formou dopravy.
Zdravie – bicyklovanie je aktívnym pohybom, ktorým zvyšujete svoju kondičnú úroveň a zároveň je to určitý druh psychohygieny.
Vášeň – ak vám nechýba, jazda na bicykli vás bude baviť o to viac.

odparkovane-bicykle-na-ulici

__bulb
Ako čo najrýchlejšie schudnúť bez neželaného jojo efektu?

Aj vy máte po dlhom pandemickom odpočinku nejaké to kilo navyše? Tie sa priberajú ľahko, no je extrémne náročné zhodiť ich bez neželaného jojo efektu. Preto sme pre vás zhrnuli niekoľko tipov, ako schudnúť udržateľne.

Ako si vybrať bicykel?


Nie je bicykel ako bicykel. Najdôležitejším parametrom sú jeho vlastnosti. Pri jeho kúpe musíte mať premyslené všetky atribúty jeho používania, najmä:

- na aký účel ho budete používať,
pre koho je určený, 
aké technické vlastnosti by ste si mali všímať.

muz-na-bicykli

Terén a účel použitia
 

V akom teréne chcete bicykel využívať? A ako často ho budete používať? Aj toto sú rozhodujúce parametre pri jeho výbere. Podľa týchto kritérií rozlišujeme:

Cestné bicykle
 

Sú ideálne na jazdu po rovných povrchoch, ako je asfalt či betón. Sú ľahké, rýchle a nemusíte vynaložiť veľké množstvo energie, aby ste sa na nich presunuli na určené miesto.

Pred chladom na bicykli vás ochráni funkčné oblečenie od MyProtein. Nakúpte ho teraz výhodne.

Mestské bicykle
 

Tento typ bicyklov definuje pohodlie, ľahká ovládateľnosť a možnosť ich využiť každý deň na nákupy či cestovanie do práce alebo školy. Ich moderný dizajn zaujme mnohé vekové kategórie a keďže sa na ne ľahko nastupuje, sú ideálne aj pre starších ľudí. Súčasťou mestských bicyklov väčšinou býva košík či stojan na nákupnú tašku. Nie je vhodné ich využívať na športových trasách a dlhých výletoch.

ako-si-vybrat-bicykel

Horské bicykle
 

S horským bicyklom môžete pokojne vyraziť nielen do terénu, ale aj na mestské cesty. Primárne sú však určené na jazdenie v nerovnom teréne. Pri ich použití na cestách to znamená, že pôjdu pomalšie a budete musieť viac zabrať do pedálov. Vďaka vyššej váhe a tomu, že sú vyrobené z odolných materiálov, vám poskytnú veľkú stabilitu. Sú vhodné pre aktívnych i rekreačných cyklistov.
 

Poznáme 3 typy horských bicyklov:

- rekreačné – tento typ bicyklov vám zabezpečí pohodlie počas nenáročných výletov do prírody a poteší vás aj ich priaznivá cena,
športové – siahnite po nich, ak ste náročnejší jazdec so snahou o amatérske preteky,
pretekárske – pretekárom a profesionálom, ktorým sú určené, dopomáhajú svojou konštrukciou k skvelým jazdným výkonom.

muz-na-horskom-bicykli

Skladacie bicykle
 

Ideálne na rekreačnú cyklistiku a v prípade, ak chcete bicykel často prevážať a využívať ho na inom mieste. Medzi ich pozitívne stránky patrí ich ľahká hmotnosť a skladanie. Sú však menej stabilné a nepoužiteľné do terénu či na dlhšie výlety.
 

Elektrobicykle
 

Elektromobilita sa za posledných niekoľko rokov dostáva do popredia nielen v oblasti automobilov, ale aj elektrobicyklov. S nabitou batériou elektrobicykla bez problémov prejdete aj niekoľko stoviek kilometrov. Spoľahlivo vás dopraví do práce, ale aj na výlety. Ich cena je však vyššia.

Viete, aké sú výhody a nevýhody elektromobilov? V našom článku sa o elektrických autách dozviete všetko podstatné. Okrem iného aj to, či na takéto auto môžete dostať dotáciu a v akej výške.

elektrobicykel-v-meste

Gravel bicykle
 

Aký je gravel bicykel? Spĺňa vlastnosti cestných aj krosových bicyklov. Ak chcete bicykel na cestu, ale aj do náročnejšieho terénu, tento typ bicykla je pre vás najlepší. Gravel bicykel si zakúpi každý, kto jazdí skôr pre zábavu.

Veľkosť rámu
 

Veľkosť rámu je ďalším dôležitým bodom pri výbere bicykla. Dámsky bicykel má v porovnaní s pánskym kratší a nižší rám. Pri kúpe detského bicykla platí jedno pravidlo – dieťaťu nekupujte väčší bicykel, ako potrebuje.

Ako vybrať veľkosť bicykla? Podľa vašej výšky by ste si mali vybrať bicykel s takouto veľkosťou rámu.

ako-vybrat-bicykel-podla-velkosti

Okrem označenia v palcoch sa môžete stretnúť aj označením rámu vo veľkostiach S, M, L, XL. To, aká veľkosť je pre vás ideálna, zistíte zmeraním vzdialenosti od chodidla k slabinám. Druhou možnosťou je výška postavy.

bicykel-oprety-o-stenu

Nie ste si istý, ktorý bicykel je pre vás vhodný? Nebojte sa obrátiť na personál v športových predajniach. Radi vám pomôžu s výberom bicykla aj cyklistického príslušenstva. A potom si môžete už len užívať pohodu na dvoch kolesách.