ISIC karta: Ako ušetriť na nákupoch počas štúdia?

15.02.2023 Dominika Študenti Zdielať

Ak ste žiak alebo študent, určite poznáte multifunkčný preukaz ISIC karta. Viete, ako ho vybaviť a poznáte všetky jeho výhody? Zistite o ňom všetko potrebné.

ISIC karta prináša študentom i rodičom množstvo výhod. Šetrenie finančných prostriedkov na nákupoch je nesporne jednou z najväčších. A to nielen na položkách súvisiacich so štúdiom, ale aj na voľnočasové aktivity.

Čo všetko by ste o ISIC karte mali vedieť?

Chýbajú vám školské pomôcky? Vyriešte nákup pohodlne a rýchlo na e-shope Alza.sk.

studenti-skola-skolske-batohy

__bulb
ITIC karta pre učiteľov: Užívajte si výhody a ušetrite

Ste učiteľ? V peňaženke by vám nemala chýbať ITIC karta. Okrem šetrenia peňazí vám prináša množstvo výhod a benefitov. Čo všetko by ste o nej mali vedieť?

Čo je ISIC karta?


ISIC karta, alebo International Student Identity Card, je medzinárodný multifunkčný preukaz pre žiakov a študentov od 6 do 27 rokov. Ide o jediný celosvetovo uznávaný doklad preukazujúci, že ide o študenta základnej, strednej alebo vysokej školy.

Okrem tradičnej fyzickej plastovej verzie ho môžete mať aj virtuálne v ISIC mobilnej aplikácii.
 

ISIC karta má rôzne podoby

__check

preukaz žiaka ISIC/EURO<26 – pre žiakov stredných a základných škôl od 6 rokov

__check

univerzitný preukaz ISIC – je určený pre študentov denného štúdia na vysokej škole

__check

ISIC klasik – pre študentov stredných alebo vysokých škôl, ktorých škola neponúka vybavenie karty na škole

dievca-notebook-salka


ISIC karta obsahuje vašu fotografiu, meno, dátum narodenia a názov školy, ktorú navštevujete a jedinečné ISIC číslo karty. Slúži teda prioritne na vašu identifikáciu. To však nie je všetko.

__bulb
Ako funguje spolujazda a dá sa na nej ušetriť?

Cestujete do práce každý deň autom sami? Efektívnejším a ekologickejším riešením dopravy je spolujazda. Zistite, ako funguje a ako ušetrí vaše náklady na dopravu.

Aké sú jej všetky vlastnosti?
 

__check

identifikačný preukaz žiaka školy (obsahuje logo a názov školy, osobné údaje a fotografiu žiaka)

__check

čipová karta na dopravu (zľavnená doprava v SAD, MHD a na železniciach)

__check

medzinárodný identifikačný preukaz študenta (zelená strana preukazuje študenta v zahraničí ako študenta denného štúdia)

__check

európska karta mládeže EURO26 (prístup k zľavám a výhodám na Slovensku a v Európe)

__check

náhrada papierových stravných lístkov (ak má škola zakúpený stravovací systém)

__check

prístupová čipová karta do priestorov školy (slúži tiež na evidenciu dochádzky)

__check

preukaz do knižnice (nie je potrebné platiť za iný knižničný preukaz)

__bulb
101 jednoduchých spôsobov, ako ušetriť peniaze každý deň

Rastúce ceny za tovary a služby neovplyvníme. Môžeme ale zmeniť naše nákupné správanie a využívať veci na maximum. Ako efektívne ušetriť peniaze počas krízy?

studenti-kniznica-knihy


Vybavenie ISIC karty


Kartu ISIC môžete ako žiaci základných a stredných škôl získať prostredníctvom svojich škôl. Neviete, či vaša škola preukazy vydáva? Overiť si to môžete na oficiálnych stránkach ISIC v zozname partnerských základných a stredných škôl ISIC

Nenachádza sa na danom zozname vaša škola? To znamená, že si môžete vybaviť kartu s názvom ISIC klasik. Poskytuje rovnaké zľavy a výhody na nákupy ako klasická karta. Ale, keďže neobsahuje čip, nevýhodou je, že ju nie je možné využiť na dopravu alebo do knižnice.

Univerzitný preukaz ISIC si študenti vysokých škôl vybavujú na vysokej škole, ktorú navštevujú. Ich zoznam nájdete tiež online. Po získaní preukazu nezabudnite na jeho aktivovanie.

Aktivácia ISIC karty je naozaj jednoduchá – preukaz aktivujete prostredníctvom terminálu na svojej vysokej škole. Potom už môžete smelo využívať zľavy doma i v zahraničí.
 

dievca-stol-notebook-diar

__bulb
Ako zohnať lacné ubytovanie a ušetriť na dovolenke?

Dovolenka za lacný peniaz sa oplatí najmä vtedy, ak sa vám podarí zohnať pekné a lacné ubytovanie v príjemnom prostredí. Poznáte spôsoby, ako sa dá zohnať lacné ubytovanie? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov.


ISIC karta zľavy


Pomocou zliav na ISIC kartu môžete čerpať výhody počas štúdia na základnej, strednej i vysokej škole. Informáciu o možnosti využiť zľavu nájdete priamo pri pokladni alebo pri nákupe online na webových stránkach.

Lacnejšie môžete nakupovať nielen oblečenie, obuv či knihy, ale aj vstupy na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. Výhody sa vzťahujú aj na mnohé ďalšie kategórie, ako nákup elektroniky či skipasov.

Aké zľavy a výhody isic karty máte k dispozícii? Navštívte oficiálnu stránku www.isic.sk, konkrétne jej časť Zľavy na Slovensku. Tam si môžete prezerať zľavy buď vo vami zadanej lokalite alebo si prelistovať zoznam kategórií so zľavami.

Aktuálne máte s ISIC kartou množstvo zliav v 18 rôznych kategóriách. Medzi najpočetnejšie patria kategórie Obchody a služby, Kultúra či Zábava a relax, nechýbajú však ani zľavy v kategóriách Cestovanie, Vzdelávanie a ďalšie.
 

zlavy-vyhody-isic-karta

Kategórie zliav ISIC karty na Slovensku
Zdroj: Isic.sk


 

Zľavy si môžete prezerať tiež prostredníctvom mobilnej aplikácie ISIC. V nej navyše nájdete aj množstvo extra kupónov, ktoré sa na stránke medzi bežnými zľavami nenachádzajú. 

Keďže ide o medzinárodný preukaz, nárok na zľavy máte samozrejme aj v zahraničí. Aké zľavy sú v ponuke? Prezrite si ich TU.
 

dievca-studentsky-stol-vystrihovanie

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!


Platnosť a predĺženie ISIC karty


Ako zistiť platnosť ISIC karty? Platnosť každej ISIC karty je jeden rok, od 1.9. do 30.9. nasledujúceho roka. To znamená, že žiaci a študenti môžu využívať zľavy a výhody aj počas prázdnin.

V prípade študentov vysokých škôl je ISIC karta platná na jeden akademický rok – začína aktiváciou ISIC karty a končí 30. septembra v akademickom roku.

Po každom roku je nutné ISIC kartu predĺžiť. Na tento účel slúži prolongačná známka ISIC, ktorú je potrebné nalepiť na preukaz. Žiaci si môžu známku zakúpiť priamo v škole alebo prostredníctvom online stránky. Ročný poplatok za známku je 10 €.

Následne je potrebné ISIC kartu priložiť k terminálu, čím sa predĺži platnosť čipu na zľavu na dopravu. Musíte však ešte navštíviť predajné miesto dopravcu a uskutočniť prvé osobné nabitie kreditu na kartu. Následne ju môžete dobíjať priamo u vodiča linky alebo realizovať dobitie ISIC karty cez internet.

Máte ISIC kartu klasik? Tento nečipový preukaz si každý rok musíte obnoviť zakúpením nového preukazu.
 

dievca-notebook-kreslo


Ako postupovať pri strate ISIC karty? 


Ak sa vám nedopatrením stalo, že ste svoju ISIC kartu stratili alebo vám bola odcudzená, nie je dôvod na paniku.

Žiaci základných a stredných škôl získajú novú kartu pomocou online objednávky. Vysokoškolákom vystavia duplikát karty na študijnom oddelení alebo na Pracovisku preukazov na danej vysokej škole.

Vlastníte ISIC kartu Klasik? O jeho duplikát požiadajte oficiálnu stránku ISIC. Po požiadaní o duplikát karty sa pôvodný čip a dopravná funkcia deaktivujú.
 

studentka-skolska-taska


Využívajte svoju ISIC kartu naplno a užívajte si skvelé zľavy a výhody, ktoré vám prináša. Veď študentský život je aj o zbieraní zážitkov. Tak, prečo na nich neušetriť, keď je to možné?

__bulb
Vyhľadávač leteniek online: Cestujte viac za menej

Túžite cestovať a spoznávať nové miesta? Nenechajte sa odradiť ani cenou. Dáme vám tip na vyhľadávač leteniek a ďalšie rady, ako cestovať lacno kedykoľvek.