ITIC karta pre učiteľov: Užívajte si výhody a ušetrite

20.02.2023 Dominika Študenti Zdielať

Ste učiteľ? V peňaženke by vám nemala chýbať ITIC karta. Okrem šetrenia peňazí vám prináša množstvo výhod a benefitov. Čo všetko by ste o nej mali vedieť?

Podobne ako študenti možnosť využívať rôzne zľavy majú aj učitelia, a to vďaka svojej ITIC karte.  Ako si ju vybaviť, používať a uplatňovať zľavy?

Odmeňte sa za prácu skvelou dovolenkou a dokonalým oddychom. Z ponuky unikátnych ubytovaní si môžete vybrať na Booking.com



ziaci-v-skole-ucitel

__bulb
101 jednoduchých spôsobov, ako ušetriť peniaze každý deň

Rastúce ceny za tovary a služby neovplyvníme. Môžeme ale zmeniť naše nákupné správanie a využívať veci na maximum. Ako efektívne ušetriť peniaze počas krízy?

Čo je ITIC karta?


ITIC karta, International Teacher Identity Card, je medzinárodným identifikačným preukazom pre učiteľov a iných výchovno-vzdelávacích pracovníkov (napr. majstrom, trénerom, jazykovým lektorom a pod.).

Pre vydanie ITIC karty nie je rozhodujúci stupeň pedagogického vzdelania, ale typ úväzku a pôsobenie. Rozlišujú sa nasledovné ITIC karty:
 

__check

ITIC karta pre základné a stredné školy (čipový)

__check

ITIC karta pre vysoké školy (čipový)

__check

ITIC Klasik (nečipový)


Nečipová ITIC Klasik karta je určená pre vzdelávacích pracovníkov, ktorých škola sa nenachádza medzi zapojenýmizozname základných a stredných škôl alebo v zozname vysokých škôl a univerzít.

Nechcete plastový preukaz? Aj vy môžete mať svoj preukaz ITIC v mobile vďaka ITIC mobilnej aplikácii.


ucitelka-ziaci-skolske-pomocky

__bulb
ISIC karta: Ako ušetriť na nákupoch počas štúdia?

Ak ste žiak alebo študent, určite poznáte multifunkčný preukaz ISIC karta. Viete, ako ho vybaviť a poznáte všetky jeho výhody? Zistite o ňom všetko potrebné.

Nárok na ITIC kartu


Právo vlastniť ITIC kartu vzniká pracovníkom, ktorí vykonávajú priamu alebo nepriamu pedagogickú činnosť. Patria sem:

__check

pedagogickí pracovníci – učitelia, majstri odbornej výchovy, vychovávatelia, školskí tréneri, pedagogickí asistenti, školskí digitálni koordinátori, lektori vzdelávania a ďalší

__check

odborní pracovníci – vysokoškolskí učitelia, výskumní a umeleckí pracovníci, kariérni poradcovia, logopédi, sociálni pedagógovia, psychológovia a ďalší

Uvedené osoby musia spĺňať niektorú z 3 podmienok
 

1

pracovník má úväzok minimálne 18 hodín týždenne (možná je aj kombinácia úväzku na viacerých školách alebo školských zariadeniach)

2

pracovník na dôchodku (alebo invalidnom dôchodku) má úväzok minimálne 1 hodinu týždenne

3

pracovník na materskej dovolenke (alebo rodičovskej dovolenke) pričom pred nástupom na materskú splnil úväzok na minimálne 18 hodín týždenne


Na získanie ITIC karty musí pracovník zároveň pracovať v niektorom zo zariadení uvedených v registri škôl a školských zariadení alebo registri VŠ a ich zamestnancov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.


ucitelka-ziaci-maliarske-platno

__bulb
Musia byť náklady na bývanie vysoké? Stačí vedieť, ako šetriť

Ušetriť náklady na bývanie je snom mnohých ľudí. Máte pocit, že peniaze vyhadzujete do koša? Prečítajte si naše tipy, ako zvýšiť rodinný rozpočet a ušetriť.

Výhody ITIC karty


Učiteľská karta ITIC prináša svojim držiteľom viacero výhod:
 

__check

zľavy na približne 1400 miestach po celom Slovensku

__check

zľavy vo viac ako 500 e-shopoch

__check

zľavy v zahraničí

__check

výhodný paušál od Orangeu s neobmedzenými volaniami, dátami a správami

__check

potvrdenie o štatúte učiteľa (pomocou ITIC karty svoj štatút preukazujete kdekoľvek na svete)

__check

výhodné cestovné poistenie od Union Poisťovne

__check

prístupová čipová karta (je možné využívať na evidenciu dochádzky či prístup do priestorov školy)

__check

karta na stravovanie (ak má škola zakúpený stravovací systém)

__check

preukaz do knižnice (nepotrebujete ďalší knižničný preukaz)

knihy-zosit-pera


Vybavenie ITIC karty
 

Medzinárodný identifikačný preukaz učiteľa si môžete jednoducho a rýchlo zakúpiť priamo na škole, v ktorej pracujete. Následne vám tam bude aj vydaný. Pozrite si zoznam základných a stredných škôlzoznam vysokých škôl, či ITIC preukazy vydávajú.

Nenašli ste vašu školu v zoznamoch? To znamená, že si môžete zakúpiť kartu s názvom ITIC klasik. Jej nevýhodou je, že neobsahuje čip a preto ju nie je možné využiť na vstup do priestorov školy, ani na stravovanie či do knižnice. Kartu ITIC Klasik si môžete objednať online v oficiálnom e-shope.


ucitel-ziaci-knihy

__bulb
Ako si privyrobiť v roku 2023? Toto je 40 overených spôsobov

Rozmýšľate, ako si privyrobiť z domu a navýšiť váš mesačný príjem o niekoľko eur? Vaše možnosti sú takmer neobmedzené. Nájdite si to, čo vás baví a začnite.

ITIC karta zľavy


Všetci držitelia ITIC karty môžu využívať zľavy, ktoré ku karte prislúchajú. Informáciu o možnosti využitia zľavy zvyčajne nájdete pri pokladni alebo na webovej stránke pri nákupe online.

Aké všetky zľavy máte s kartou ITIC k dispozícii? Všetky pokope ich nájdete na stránke www.itic.sk v časti Zľavy a podstránke Všetky zľavy na Slovensku. Môžete si prezerať zoznam zliav alebo vyhľadať konkrétne zľavy v rámci daného mesta.

Momentálne máte možnosť využiť zľavy v 18 kategóriách. Najviac zliav sa nachádza v obľúbených kategóriách, ako Obchody a služby, Kultúra či Zábava a relax.
 

itic-karta-zlavy
Kategórie zliav ITIC karty na Slovensku
Zdroj: itic.sk


Na vyhľadávanie a používanie zliav vám slúži aj spomínaná mobilná aplikácia ITIC.

Aké zľavy a výhody prináša ITIC karta pre učiteľov v zahraničí? Všetky aktuálne ponuky nájdete TU.

Platnosť a predlženie ITIC karty

 

Platnosť každého ITIC preukazu je 1 rok od dátumu vystavenia. Jeho platnosť obnovíte jednoducho, a to prostredníctvom prolongačnej známky. Známku si môžete objednať a vyzdvihnúť na svojej škole alebo objednať online. Jej cena je 10 €.

Máte ITIC Klasik preukaz? Keďže ide o nečipový preukaz, každý rok si musíte zakúpiť nový.
 

dievca-klavir-ucitelka

Strata ITIC karty


Rovnako, ako pri študentskej ISIC karte, aj pri strate, krádeži či poškodení ITIC karty si viete vybaviť jej duplikát.

V prípade pracovníkov na základných alebo stredných školách ho vybaví kontaktná osoba na danej škole. Druhou možnosťou je preukaz objednať online

Nový preukaz pre vysokoškolských učiteľov vydá vysoká škola, na ktorej učíte za stanovený poplatok. Duplikát preukazu ITIC Klasik získate po objednávke na oficiálnej stránke.
 

deti-ucitelka-v-skolke


Výhodnejšie nákupy či zaslúžený oddych za menej peňazí sú príjemným bonusom za odvádzanú prácu. Začnite využívať ITIC kartu naplno a užívajte si všetky benefity, ktoré vám prináša.

__fire
Nasýťte celú rodinu: Jednoduché obedy s malým rozpočtom

Potrebujete inšpiráciu na rýchle, chutné a lacné jedlo pre celú rodinu? Stavte na tieto jednoduché obedy a navarte plnohodnotné jedlá bez veľkej námahy.