Musia byť náklady na bývanie vysoké? Stačí vedieť, ako šetriť

09.09.2022 Dominika Domácnosť Zdielať

Ušetriť náklady na bývanie je snom mnohých ľudí. Máte pocit, že peniaze vyhadzujete do koša? Prečítajte si naše tipy, ako zvýšiť rodinný rozpočet a ušetriť.

Zdá sa vám, že sú vaše výdavky na domácnosť vyššie? Výrazne vám krátia rodinný rozpočet? Potom je čas zamyslieť sa nad šetrením.


Náklady na bývanie závisia od druhu bývania


Preferujete bývanie v dome alebo byte? S každým bývaním sa spájajú výhody, nevýhody a samozrejme aj výdavky. Napriek tomu, že mnohé z nich je potrebné uhrádzať v rozdielnych intervaloch, viaceré sú podobné. Napríklad také náklady na stravovanie, energie či vodu.

Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ktorými môžete efektívne ušetriť v každej domácnosti. 

 

Šetrite na strave

 

Nákup potravín je najväčšou položkou rodinného rozpočtu Slovákov. Často ale dochádza k zbytočnému plytvaniu a vyhadzovaniu nielen potravín, ale aj finančných prostriedkov.

Nákup potravín si radšej naplánujte a držte sa vášho zoznamu. Zostali vám v chladničke nejaké potraviny? Určite z nich dokážete pripraviť ešte jedno jedlo. Ak nie, odložte ich do mrazničky.
 

zena-kuchyna-priprava-jedla

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!


Kupujte A+ spotrebiče


Pri kúpe každého spotrebiča si všímajte jeho energetický štítok. Ten udáva základnú informáciu o jeho spotrebe. Spotrebiče so zeleným logom a označením A+, A++, A+++ patria medzi tie s nízkou spotrebou. Navyše, menej znečisťujú životné prostredie.

Týchto označení sa držte najmä pri kúpe veľkých spotrebičov, akými sú chladničky, mrazničky, práčky, umývačky riadu, sušičky, práčky so sušičkou, svietidlá či klimatizácie.

Od ich kúpy vás možno odradí vyššia cena. Na tieto spotrebiče treba pozerať ako na investíciu na niekoľko rokov. Ich hodnota sa vám bude vracať v podobe nižších účtov.
 

kuchynska-linka-chladnicka

Nákup úsporných spotrebičov šetrí vaše peniaze aj čas. Vyberte si zo širokej online ponuky tie, ktoré vo vašej domácnosti najviac využijete.


Svieťte úsporne


Rovnako, ako v prípade elektrospotrebičov, vymeňte i klasické žiarovky vo vašej domácnosti. Omnoho úspornejšie sú LED žiarovky.

Nezabúdajte ani na vypínanie zbytočne zapnutých svetiel. Svieťte len v tej miestnosti, v ktorej sa práve nachádzate. Verte, že váš nový zvyk i výmena žiaroviek za úspornejšie sa čoskoro prejaví vo výslednom účte za elektrickú energiu. 
 

ziarovka-lampa

 

Plaťte len za to, čo využívate

 

Skúste sa zamyslieť nad tým, či naozaj využívate všetky služby, za ktoré pravidelne platíte. Používate celý obsah mobilného paušálu, internetových služieb či rôznych aplikácií a programov? Prejdite si všetky svoje výdavky. Možno zistíte, že za nevyužívané služby platíte mesačne priveľa.
 

zena-muz-televizia

Hľadáte dobrú streamovaciu službu? Prečítajte si náš článok, ako sledovať filmy online zdarma.

Ďalšie možnosti, ako znížiť náklady na bývanie:
 

__check

zateplíte vaše bývanie
 

__check

budete prať na nižšej teplote
 

__check

riad umyjete v umývačke riadu a až keď bude plná
 

__check

vyberiete si sprchový kút, je úspornejší ako vaňa
 

__check

pravidelne odmrazíte mrazničku
 

__check

počas umývania rúk a sprchovania zastavíte vodu
 

__check

televíziu a počítač nenecháte nonstop zapnuté
 

__check

separujete, kompostujete, recyklujete
 

__fire
Ako na triedenie odpadu? Toto je kompletný návod

Snažíte sa pristupovať svedomito k triedeniu odpadu? Pri niektorých špecifických druhoch odpadu si jednoducho nevieme dať rady. Tento návod vám však pomôže.

kuchynsky-stol-sedacka


Bývanie nie je lacnou záležitosťou. Aj pred vyhodením nábytku skúste porozmýšľať, či ho ešte neviete využiť. Staršie stoličky z kuchyne môžete zrenovovať. Namaľujte ich a využite ako sedenie na terase. Dáte im tak druhý dych a pritom ušetríte.

Aj na skutočne malom balkóne si môžete vytvoriť útulné balkónové sedenie. Ako na to?