Máte malé balkónové sedenie? Zväčšite ho pomocou trikov

22.08.2022 Dominika Bývanie Zdielať
male-balkonove-sedenie

Bývate v mestskom byte, no radi trávite veľa času vonku? Poradíme vám, ako si šikovne vytvoriť malé balkónové sedenie aj na skutočne limitovanom priestore.

Je balkón vaším obľúbeným priestorom z celého bytu? Môžete si ho zútulniť a zariadiť podľa vašich predstáv. Trávenie času v exteriéri tak bude ešte príjemnejšie.

Malé balkónové sedenie


Bytové balkóny väčšinou neposkytujú veľa priestoru. Preto je potrebný správny výber nábytku. Aj všetkých doplnkov a ich rozmiestnenie. Ako nezaplniť balkón, a zároveň na ňom vytvoriť príjemné balkónové sedenie? Zamerajte sa na tieto 3 prvky.

drevene-balkonove-sedenie
 

Nábytok


Výber nábytku je pri zariaďovaní balkónu najdôležitejší. Je to nosný prvok, ktorému prispôsobujete všetky ostatné dekorácie. Môžete si vybrať z viacerých druhov materiálov. Páči sa vám nábytok z dreva, kovu, dáte prednosť klasike z ratanu alebo v súčasnosti trendovému paletovému nábytku?

Z akého materiálu si vybrať nábytok?

__check

Kov – poskytuje stabilitu, vysokú nosnosť či odolnosť. V neposlednom rade aj dlhú životnosť. Pri jeho výbere vás tiež poteší jeho nenáročná údržba.

__check

Drevo – je najobľúbenejším materiálom nábytku nielen na balkóny, ale aj terasy. Poskytuje možnosť rôznorodého farebného prevedenia a životnosť na dlhé roky. To z neho robí najviac používaný materiál na výrobu nábytku.

__check

Ratan – je skvelým materiálom, ak chcete odolný, pevný a stabilný balkónový nábytok.

 

__check

Palety – už z 3 paliet si dokážete vytvoriť plnohodnotnú lavicu na sedenie. Doplňte ju sedákmi a vankúšmi. Výsledkom bude trendový a lacný nábytok.

kreslo-rastliny-balkon

 

Aký nábytok si môžete vybrať?

__check

Stôl – okrem praktickej funkcie môže spĺňať aj tú estetickú a pôsobiť ako dekorácia. Z dostupných balkónových stolov si môžete vyberať medzi okrúhlym, obdĺžnikovým či štvorcovým tvarom.

__check

Stoličky – tie klasické môžete nahradiť rozkladacími. Na zimu ich odložíte do krabice a začiatkom jari znovu vytiahnite. Sú pre vás ideálne, ak je váš balkón skutočne malý.

__check

Lavica – je v porovnaní so stoličkami o niečo pohodlnejším nábytkom. Čo poviete na lavicu s úložným priestorom? Šikovne s ňou vyriešite váš problém s nedostatkom miesta.

__check

Set nábytku – ak ste detailista a chcete, aby vaše balkónové sedenie bolo v tej správnej kombinácii, rozhodnite sa pre balkónový set. Je skvelý aj do naozaj malých priestorov.

nabytok-na-balkonove-sedenie

Hľadáte veľký výber nábytku na balkónové sedenie? Skôr, ako navštívite predajňu, pozrite si online ponuku stoličiek, stolov, lavíc, ale aj setov a iného nábytku.

Aké kvety si vybrať na balkón?

__check

Južný – medzi balkónové kvety na priame slnko patria dobre známe muškáty, petúnie a oleandre. Slnku sa tiež potešia citrusy a okrasné trávy.

__check

Východný – ranné slnko a polotieň sú ideálne pre fuksie, zvončeky alebo plamienky.

 

__check

Západný – dariť sa na ňom bude taktiež muškátom, petúniám či hluchavkám.

 

__check

Severný – vyberajte z rôznych druhov fuksií, brečtanov alebo hortenzií.

kvety-na-balkon

Na balkónové pestovanie sú vhodné aj mnohé bylinky. Tie následne môžete využiť v kuchyni. Čo poviete na bazalku, voňavý rozmarín či levanduľu, osviežujúcu mätu alebo pažítku a šalviu? Všetky môžete bez veľkej starostlivosti dopestovať na svojom balkóne.

A čo celoročné kvety na balkón? Ideálne sú rôzne druhy ihličnanov, skalničky, nízke trvalky a ťahavé rastliny. Váš balkón s nimi bude žiariť farbami po celý rok.

K letu neodmysliteľne patria domáce limonády. Podľa našich receptov si ich pripravíte rýchlo, lacno a v pohodlí domova. Navyše, na vašom „novom“ balkóne budú chutiť skvele.

pestovanie-byliniek-na-balkone

Doplnky na balkón


Doplnky dokážu každý priestor spríjemniť a dodať mu tú pravú atmosféru. Toto sú naše ďalšie tipy na estetické aj funkčné balkónové doplnky.

__check

Slnečník – nemal by na vašom balkóne chýbať. Zabezpečí vám príjemný tieň počas horúcich dní. Slnečníky určené na balkóny majú menší priemer v porovnaní so záhradným dáždnikom. Vynikajú však svojím vzhľadom a mnohé z nich umožňujú nastavenie sklonu.

__check

Osvetlenie – počas horúcich letných, ale aj príjemných jesenných večerov vám atmosféru vášho balkóna spríjemní osvetlenie. Určite vsaďte na lampáše a svetelné reťaze.

__check

Vankúše, deky a drobnosti – či ich použijete viac alebo menej, váš balkón zútulnia. Jednoducho, ich nikdy nie je dosť.

__check

Knihy – urobte si na vašom balkóne malú knižnicu. Jedna polička s niekoľkými knihami ozvláštni celý balkón. Alebo si ich odložte do lavice s úložným priestorom. Je to na vás.

doplnky-na-balkon

Hľadáte ideálny slnečník na váš balkón? Toto je naše odporúčanie, kde ho určite nájdete.

Aj ten najmenší balkón môže vyzerať skvele. S vybratím správneho nábytku a doplnkov ho premeníte na miesto, z ktorého nebudete chcieť odísť. Ak využijete výpredaj záhradného nábytku, pri zariaďovaní vášho balkóna ušetríte.