Máš aj ty nárok na príspevok na bývanie? Takto ho získaš

20.09.2023 Dominika Bývanie Zdielať
muz-zena-balenie-do-krabic-rastliny

Vieš o tom, že môžeš dostať príspevok na bývanie? V našom článku sme zhrnuli užitočné informácie, ktoré by si mal vedieť. Rovnako aj to, ako podať žiadosť.

Nákladov spojených s bývaním nie je vôbec málo. Ľudia, ktorí sa nachádzajú v hmotnej núdzi si to nielen, že viac uvedomujú, ale každodenne aj zažívajú. Štát má pre nich pripravenú pomoc v podobe príspevku na bývanie. Týka sa aj teba?

Hľadáš cenovo dostupný nábytok, ktorý vydrží dlhé roky? Nakupuj z e-shopu Kondela.

stolik-kreslo-obrazy-rastlina

Čo je príspevok na bývanie a pre koho je určený?


Príspevok na bývanie je jedným z viacerých druhov príspevkov, ktorý sa zaraďuje medzi dávky pre ľudí v hmotnej núdzi. A čo je hmotná núdza? Ide o situáciu, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima (k 01.07.2023 je to 268,88 € mesačne pre jednu plnoletú fyzickú osobu).

Ako vyplýva z jeho samotného názvu, príspevok na bývanie je určený na čiastočnú úhradu nákladov súvisiacich s bývaním.
 

Nárok na jeho získanie vzniká, ak je niektorý člen domácnosti:
 

__check

vlastník alebo spoluvlastník bytu alebo rodinného domu

__check

nájomca bytu alebo rodinného domu

__check

nájomca obytnej miestnosti v zariadení určenom na trvalé bývanie


Je samozrejmosťou, že žiadateľ musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Rovnako sa aj nehnuteľnosť musí nachádzať na Slovensku.
 

zena-muz-malovanie-steny

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.

Okamžité priznanie príspevku



Bez skúmania podmienok získa príspevok osoba, ktorá je v hmotnej núdzi a zároveň:
 

__check

poberá starobný dôchodok

__check

poberá starobný dôchodok, inú dôchodkovú dávku alebo sociálny dôchodok pričom dovŕšil 62 rokov

__check

je mu poskytovaná celoročná starostlivosť v sociálnych zariadeniach aj s bývaním

Výška príspevku na bývanie 2023



To, akú sumu dostaneš v rámci príspevku na bývanie v súčasnosti záleží od počtu ľudí žijúcich v domácnosti. Pre poberateľov príspevku je táto zmena určite pozitívnou správou. Donedávna bol totiž vyplácaný len v dvoch sumách, a to podľa toho, či osoba žila v domácnosti sama alebo ešte s niekým.

Od 15. júla 2023 sa rozdelili sumy vyplácaného príspevku na bývanie do piatich úrovní. Okrem toho sa celkovo navýšila hodnota príspevku.

Hodnota príspevku na mesiac podľa počtu osôb žijúcich v domácnosti:
 

__check

1 osoba - 83,00 €

__check

2 osoby - 140,90 €

__check

3 osoby - 178,80 €

__check

4 osoby - 216,70 €

__check

5 a viac osôb - 254,50 €


Nárok na poberanie príspevku na bývanie sa prehodnocuje po uplynutí 12 mesiacov od obdobia, kedy boli naposledy splnené podmienky na jeho čerpanie.

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.

krb-stol-stolicky

Všetko pre domov, od dekorácií až po funkčné a užitočné doplnky nájdeš v e-shope 4Home. Daj svojmu bývaniu nový vzhľad za pár eur.

Žiadosť o príspevok na bývanie


Pre podanie žiadosti o príspevok na bývanie musíš navštíviť príslušný Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta tvojho trvalého bydliska. Tam ti poskytnú tlačivo, ktoré je potrebné vyplniť.

Obsahuje základné informácie o teba ako žiadateľovi, a to: meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, adresu trvalého alebo prechodného pobytu, adresu bytu, domu alebo miestnosti, na ktorú si chceš uplatniť nárok na príspevok.

Zároveň musíš preukázať, že si vlastníkom alebo nájomcom bytu či rodinného domu. Takisto je potrebné, aby si predložil doklad o zaplatení všetkých nákladov spojených s bývaním za posledných 6 kalendárnych mesiacov.

Máš nejaké nedoplatky? Preukáž úradu uznanie dlhu a dohodu o ich splácaní.


zena-stol-pocitac-papiere



Ak si v hmotnej núdzi, o štátny príspevok na bývanie rozhodne požiadaj. Pomôže ti prekonať náročnejšie obdobie. Máš ďalšie otázky? Neváhaj sa obrátiť na príslušný úrad podľa adresy tvojho trvalého bydliska, radi ti poradia aj pomôžu s vybavením žiadosti.

__bulb
Ako na kvalitné zateplenie stropu a na čo pri tom myslieť?

Zateplenie stropu patrí medzi jedno z častých opatrení na zamedzenie únikov tepla. Ak si nad ním rozmýšľal aj ty, prečítaj si náš článok a zisti, prečo to urobiť.