Najúčinnejšie domáce recepty proti komárom. Vedel si o nich?

05.09.2023 Dominika Bývanie Zdielať
zena-zahradna-siet-rastliny

Hmyz je nepríjemným doplnkom teplého počasia. Napadlo ti, že bojovať proti komárom sa dá aj inými prostriedkami, ako tými z obchodu? Vyskúšať môžeš napríklad tieto.

Nie je azda nič nepríjemnejšie, ako zaspávať a zrazu pri uchu započuť komára. Alebo keď príjemné chvíle na terase preruší nutnosť odháňať štípajúce komáre.

Ako sa ich zbaviť? Prípravkov z obchodov na ich zničenie je veľmi veľa. No možno si ich už aj veľa vyskúšal. Odporúčame ti siahnuť po prírodných variantoch. Nielen, že využiješ silu prírody a nebudeš používať zbytočnú chémiu, ale zároveň ušetríš peniaze za nákup drahých prostriedkov.

Ako sa chrániť pred komármi počas cestovania? Skvelým pomocníkom je napríklad náramok z lekárne Dr. Max, ktorý odpudzuje komárov neustále, pričom ani nevieš, že ho máš.

sklenene-flasky-susene-kvety

 

V skratke o komároch


Komáre dokážu byť poriadne nepríjemné, na tom sa zhodneme všetci. No čo je horšie, môžu byť veľmi nebezpečnými prenášačmi baktérií a vírusov. Na celom svete existuje viac ako 3000 rôznych druhov komárov, z toho ohrozujúce sú napríklad komár Aedes aegypti či komár Anopheles quadrimaculatus. Výskyt týchto druhov však u nás nebol zaznamenaný.

5 faktov o komároch
 

__check

Uštipnutie prebieha len od samičiek komárov – dôvodom je, že samičky potrebujú krv na produkciu vajíčok.

__check

Komáre priťahujú najmä tmavšie farby – svetlým oblečením môžeš svoju ochranu pred komármi zvýšiť ešte o čosi viac.

__check

Patria medzi zvieratá najviac ohrozujúce život – je to kvôli tomu, že prenosom baktérií môžu spôsobiť mnohé vážne ochorenia u ľudí i zvierat.

__check

Komáre žijú krátko – dĺžka života je odlišná podľa jednotlivých druhov, ale dožívajú sa približne 2 mesiacov.

__check

Komáre sa rozmnožujú v stojatých vodách – len malé množstvo vody stačí komárom na to, aby kládli nové vajíčka. Zamedziť tomu doma môžeš pravidelným čistením odkvapov, kvetináčov alebo iných nádob, kde sa zhromažďuje voda.

zena-muz-les-olej-na-ruky

Rastliny proti komárom


Funkcia kvetov a rastlín je v záhrade predovšetkým okrasná. Pestujeme ich kvôli skrášleniu exteriéru a vyplneniu voľných miest. No nie všetky. Niektoré majú špeciálny účinok a dokážu ťa ochrániť aj pred nepríjemnými komármi.

Zasaď ich v blízkosti záhradného sedenia alebo miesta, kde sa často zdržiavaš. Samozrejme ich môžeš aj spracovať a urobiť repelent proti komárom.


Rastliny odpudzujúce komáre: 
 

__check

levanduľa

__check

rozmarín

__check

citrónová tráva

__check

citronella

__check

mäta

__check

bazalka

__check

medovka lekárska

__check

cesnak

__check

muškát

zena-kvetinace-s-matou

Domáce recepty proti komárom


Máš doma niektoré zo spomínaných byliniek, alebo esenciálne oleje? Využi ich na výrobu vlastných sprejov proti komárom.


Na citronellový sprej potrebuješ:
 

__check

50 ml vody

__check

20 ml čistého alkoholu

__check

10-15 kvapiek éterického oleja z citronelly

__check

10-15 kvapiek éterického oleja z levandule

__check

5 kvapiek éterického oleja z mäty

Postup je veľmi jednoduchý. V sprejovej fľaške zmiešaj všetky ingrediencie a dobre ju pretrep. Sprej použi pred pobytom vonku na odhalené časti tepla ako sú ruky, nohy a krk. Aplikovať môžeš aj na oblečenie.

sklena-flaska-susene-kvety

Sviečku z Citronelly, ale aj iné užitočné pomôcky na odpudzovanie komárov a iného hmyzu kúpiš v e-shope 4home.

Rýchlo a jednoducho si vyrobíš aj sprej proti komárom z rozmarínu. Na jeho prípravu potrebuješ len 1 l vody, ktorý necháš zovrieť. Pridaj niekoľko vetvičiek rozmarínu a povar približne 5 minút. Nechaj vychladnúť, pridaj 1 Pl vínneho octu a nalej do rozprašovačov.

Chceš poznať domáci recept proti komárom z levandule? Zmiešaj 3 Pl olivového oleja s 5 kvapkami levanduľového a citrónového oleja.
 

zena-varenie-sklenene-nadoby


Účinný, ale aj mimoriadne voňavý repelent vyrobíš kombináciou mätového a kokosového oleja. Zmiešaj ich v pomere 12 kvapiek ku 30 ml.

Za mimoriadne účinnú rastlinu proti komárom sa označuje aj eukalyptus. Domáci olej si z neho vyrobíš jednoducho. Do sklenenej nádoby vlož listy eukalyptu a zalej ich mandľovým olejom, aby boli úplne ponorené. Nádobu odlož na tmavé a teplé miesto na 2 týždne. Olej následne sceď a podľa potreby prelej do menších nádob.
 

zena-nalievanie-do-sklenenych-flasiek


Ktorý prírodný repelent proti komárom vyskúšaš? Nezabudni, že aplikáciu je potrebné počas dňa opakovať aj podľa podmienok a prostredia, v ktorom sa nachádzaš.

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.