Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

28.08.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.

Z roka na rok stúpajúce letné teploty sú dôvodom, prečo je klimatizácia do bytov stále viac vyhľadávanou a nakupovanou položkou. Efektívne pomáha so znížením teploty v miestnostiach a tým spríjemňuje bývanie. Uvažuješ nad jej kúpou aj ty? Povieme ti, ako ušetriť čas aj peniaze a získať ten najlepší model.

Ponuka klimatizácií je veľká a nevieš, kde nakupovať? Klikni na e-shop Okay, kde za nákup zaručene ušetríš.

postele-policka-klimatizacia


Klíma do bytu je investícia na niekoľko rokov


Zdajú sa ti ceny za klimatizáciu do bytu vysoké? Jej nákup by sme mohli prirovnať k nákupu chladničky či práčky. Kupuješ ich na niekoľko rokov a tak je to aj s ňou. Prvotná jednorazová investícia sa ti bude vracať niekoľko rokov v podobe vychladeného bytu.

Mysli na to a nakupuj len v overených e-shopoch. Pozri si ponuku na viacerých stránkach, prečítaj si hodnotenia, spýtaj sa známych na ich skúsenosti a v neposlednom rade si nechaj poradiť od zaškoleného personálu.

Zisti, či predajca realizuje aj inštaláciu klimatizácie a spýtaj sa aj na ďalšie poskytované služby spojené s jej nákupom.
 

obyvacka-nastenna-klimatizacia


Mimo hlavnej sezóny sú ceny nižšie


Tak ako pri každom sezónnom tovare, aj v prípade klimatizácie do bytu platí, že za ňu zaplatíš menej mimo hlavnej sezóny. Ak vydržíš do konca leta, už koncom augusta si môžeš kúpiť model zlacnený aj o niekoľko stoviek eur. Na nákup sa priprav v predstihu – pozeraj si ponuky a snaž sa nájsť model, ktorý vyhovuje tvojim požiadavkám.

Našiel si výhodnú cenu aj počas hlavnej sezóny? Pri nákupe buď opatrný. Vybraná klíma nemusí byť tak dobrá, ako jej cena. Modely s veľmi nízkou cenou v porovnaní s inými zvyknú byť hlučnejšie a spotrebúvajú viac elektrickej energie, čo v konečnom dôsledku znamená, že z dlhodobého hľadiska neušetríš.
 

postel-spalna-klimatizacia


Funkcie klimatizácie môžu cenu navyšovať


Dostupnosť funkcií klimatizácií je omnoho širšia v porovnaní s minulými rokmi. Súčasťou mnohých sú rôzne prémiové funkcie, ktoré v konečnom dôsledku možno ani nevyužiješ. Zamysli sa, či ti postačuje akýsi základ, akým je chladenie, vykurovanie či odvlhčovanie alebo potrebuješ aj iné užitočné funkcie. Je samozrejmé, že množstvo funkcií sa odráža na celkovej cene.

 

Energetická trieda


Úsporu financií dosiahneš aj vtedy, ak budeš prihliadať na energetickú triedu klimatizácie. Rodinný rozpočet utrpí najmenej nákupom klimatizácie označenej energetickou triedou písmenom A. Okrem nej si všímaj aj ďalšie údaje uvedené na energetickom štítku. Rýchlo zistíš tie najdôležitejšie informácie o danom produkte.
 

kuchyna-obyvacka-nastenna-klimatizacia

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.

Nástenná alebo mobilná klimatizácia do bytu?


Relatívne malé, pomerne elegantné a takmer nenarušujúce dizajn interiéru – také sú nástenné klímy. Tým, že sú umiestnené na stene, nezaberajú v miestnosti veľa priestoru a tým pádom sú takmer neviditeľné. Aj kvôli týmto vlastnostiam sú najčastejšou voľbou nakupujúcich.

Od jej kúpy ťa môže odradiť montáž, keďže na inštaláciu sa vyžadujú určité zásahy do steny.

Nechceš zasahovať do domu? Malé klimatizácie do bytu sú pre teba najlepším riešením. Keďže sa len umiestnia kdekoľvek do priestoru izby, sú najrýchlejšou možnosťou, ako ochladiť byt.

Ich veľkosť nemusí byť lákavá, no výrobcovia sa neustále snažia o zdokonalenie ich vzhľadu. V porovnaní s nástennými sú viac hlučné, no praktické, ak chceš ochladzovať striedavo viaceré miestnosti.
 

stena-klimatizacia

Zaujala ťa prenosná klíma do bytu? Klikni na TPD a vyber si v e-shope tú svoju.

Kúpil si klimatizáciu a pýtaš sa, ako ju efektívne používať, aby si ušetril peniaze? Tu je niekoľko užitočných rád a tipov.

 

Rozumné vetranie

 

Výmena vzduchu v interiéri je veľmi dôležitá. Počas dňa by mali byť dostatočne prevetrané všetky priestory bytu. Ako optimálna dĺžka vetrania sa uvádza 15 minút, a to každé 2 hodiny. Pri zapnutej klimatizácii to ale neplatí. Súčasným vetraním a používaním klimatizácie sa znižuje jej účinok a zároveň spotrebúva viac energie. Vetraj teda pred jej používaním a neskôr po jej vypnutí.

V súvislosti s oknami a vetraním skontroluj tesnosť okien. Zle tesniace okná v lete prepúšťajú teplý a v zime studený vzduch, čo sa odráža aj na vnútornej teplote a výkone klimatizácie.
 

klimatizacia-v-byte


Umiestnenie klimatizácie


Problém s nesprávnym umiestnením klimatizácie môže nastať najmä pri tej mobilnej. Dbaj na to, aby sa v tesnej blízkosti klimatizácie nenachádzal žiadny nábytok. Mohol by totiž brániť prúdeniu vzduchu do interiéru a tým by sa znižovali účinky klimatizácie.

Na účtoch za elektrinu teda ušetríš, ak v okruhu minimálne 1 m necháš priestor na prienik vzduchu z klimatizácie. A tiež vtedy, ak v jej blízkosti nebude žiadny zdroj tepla, kvôli ktorému by automaticky zvyšovala svoj výkon.

AndreaShop ti ponúka rôzne modely klimatizácií za výhodné ceny. Nakupovať teraz sa oplatí.

Odborný servis


Na záver ti chceme pripomenúť, aby si nepodcenil dôležitosť servisu klimatizácie. Kontrolou od servisného technika by mala prejsť predovšetkým po skončení letnej sezóny. Alebo kedykoľvek, keď ju prestaneš na dlhšie obdobie používať. Samozrejme, aj pred začiatkom sezóny sú potrebné úkony ako vyčistenie mriežky, kontrola elektrických rozvodov a podobne.

Pravidelné čistenie klimatizácie a jej servis sú základom pre správne fungovanie a nevysoké účty za elektrinu.
 

udrzba-klimatizacie


Bytová klimatizácia je rozhodne dobrým riešením, ako môžeš schladiť svoje bývanie. A aká je odpoveď na otázku z nadpisu nášho článku? Predsa, že na klimatizácii do bytu je možné ušetriť. Stačí, ak ju budeš vyberať s rozvahou a dodržíš niekoľko pravidiel jej úsporného používania.

__bulb
Ako prenajať byt – 6 rád pre budúcich prenajímateľov

Vlastníte byt, nebývate v ňom, ale nechcete ho ani predať? Poradíme vám užitočné tipy, ako prenajať byt a na čom by ste si mali dať najviac záležať.