Podlahové kúrenie - oplatí sa? Ako pri ňom ušetriť?

15.01.2024 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Podlahové kúrenie patrí medzi obľúbený spôsob vykurovania mnohých domácností. Uvažuješ o ňom aj ty? Zisti, aké sú jeho výhody, nevýhody a spôsoby, ako za neho ušetriť.

Pre komfortné bývanie je vykurovanie jednoducho nevyhnutnosť. A práve podlahové kúrenie patrí k čoraz viac vyhľadávanému spôsobu, ako do svojho domu priniesť teplo. Ak premýšľaš, že ho umiestniš aj do svojho domu, čítaj ďalej a dozvieš sa veľa užitočných informácií.

So zabezpečením vykurovania súvisí aj správne vetranie, prípadne klimatizácia. Na našom webe nájdeš skvelé ponuky ku každej z týchto kategórií.

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.

Prečo sa rozhodnúť pre podlahové kúrenie?


Radiátory umiestnené v každej miestnosti pre optimálne vykúrenie bývania nie sú tým, čo sa z estetického hľadiska páči každému. Vyššia obstarávacia cena a pravidelné odvzdušnenie radiátorov sú ďalšími dôvodmi, pre ktoré sa ľudia čoraz častejšie rozhodujú pre podlahové kúrenie. Trendom v oblasti vykurovania je kvôli jeho viacerým výhodám.

Kúrenie v podlahe nespôsobuje žiadne vírenie vzduchu ako je to v prípade radiátora, priestor vyhrieva rovnomerne v celej miestnosti a nezaberá žiadnu časť z obytného priestoru. 

No najviac výhodné je podlahové kúrenie z ekonomického hľadiska. Podľa viacerých zdrojov môžeš s podlahovým kúrením ušetriť približne 15 % energie v porovnaní s klasickým kúrením radiátormi. Úsporu finančných nákladov dosiahneš aj miernym znížením teploty podlahového kúrenia. Nemusíš mať obavy, aj napriek tomu, že znížiš teplotu napríklad o 2 °C, bude v dome príjemne teplo práve vďaka rovnomernému vykurovaniu.

V súčasnosti je podlahové kúrenie už akýmsi štandardom pri novostavbách a výstave nízkoenergetických domov. Pri kúpe nehnuteľnosti sa nezabudni informovať aj o spôsobe vykurovania. Práve podlahové kúrenie ti môže výrazne znížiť prevádzkové náklady.

Patrí mu aj prívlastok estetického riešenia. Keďže ho nie je vidieť, nijako neovplyvňuje dizajn zariadenia a zároveň vytvára zdravé teplo.

A na záver ešte jeden podstatný rozdiel. Pri kúrení radiátorom teplý vzduch prúdi smerom ku stropu, tam sa ochladí a klesá dolu. Naopak, pri podlahovom kúrení je najteplejší vzduch v spodnej časti a smerom hore sa ochladzuje. Takže ti vždy bude príjemne teplo.

Nie nadarmo sa podlahové kúrenie používalo už vo vilách starovekých bohatých Rimanov! Samozrejme v primitívnejšej verzii.
 

stol-okno
Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

Vieme, kde nakúpiš potrebné produkty k podlahovému kúreniu za fantastické ceny. Klikni na Merkury Market a vyber si zo širokej ponuky.

Výhody a nevýhody podlahového kúrenia


Ako pri každom produkte, aj pri podlahovom kúrení je potrebné zvážiť všetky plusy a mínusy. Zhrnuli sme tie hlavné.

 

Výhody
 

__check

Rovnomerné vykurovanie celej miestnosti.

__check

Bez vysušovania vzduchu.

__check

Úspora miesta bez viditeľných zariadení.

__check

Úspora finančných nákladov za energie.

__check

Veľká kompatibilita s rôznymi podlahami.

__check

Bez potreby pravidelnej údržby.

Nevýhody
 

__check

Vyššie vstupné náklady.

__check

Nutnosť odbornej inštalácie.

__check

Náročnejšie opravy.

__bulb
Ušetri za teplo s výmenou okien vďaka našim radám, zľavám a kupónom

Tepelné straty a viditeľné opotrebenie za roky používania sú jasnými signálmi, že je výmena okien nevyhnutná. Aké máš na výber, ako postupovať a ušetriť peniaze?

Aké druhy podlahového kúrenia máš na výber?


Rozhodnúť sa môžeš medzi 2 typmi podlahového kúrenia, elektrickým a teplovodným. Oba typy sú charakteristické úsporou energie a optimálnym rozložením teploty v rámci celého vykurovaného priestoru.

Ako vyplýva z jeho názvu, elektrické podlahové kúrenie funguje na princípe využívania elektrickej energie, ktorou vytvára ohrev a následne teplo v dome. Dostupné je vo forme vyhrievanej rohože alebo vykurovacích káblov a rúrok. Tie sú umiestnené v špeciálnej podlahovej izolácii. Elektrické podlahové kúrenie môžeš ovládať veľmi jednoducho pomocou termostatu, na ktorý je kúrenie pripojené.

Zatiaľ čo je elektrické podlahové kúrenie vynikajúcim spôsobom kúrenia v novostavbách, do starších domov s vyššími tepelnými stratami (časté úniky tepla cez okná, dvere, nezateplené steny a stropy) sa považuje za neefektívne riešenie.

Medzi hlavné výhody elektrického podlahového kúrenia patrí jednoduchá montáž, energeticky úsporné riešenie, možnosť regulácie teploty v jednotlivých miestnostiach podľa potrieb a len mierne navýšenie podlahy. Najväčšou nevýhodou sú vyššie prevádzkové náklady, ktoré súvisia s cenou elektrickej energie.

Aká je cena za elektrické podlahové kúrenie cena za 1m2? Pohybuje sa približne medzi 80 až 120 €.
 

stol-stolicly-stropne-svetlo
Autor: Vecislavas Popa (Pexels)

Veľkú ponuku sortimentu podlahového kúrenia má pre teba pripravenú aj e-shop Mall.

Teplovodné podlahové kúrenie potrebuje na fungovanie pripojenie ku kotlu, tepelnému čerpadlu alebo inému systému vykurovania. Tento typ kúrenia pozostáva z teplovodných rúrok alebo potrubia. Umiestnené sú pod povrchom podlahy v betóne, špeciálnych paneloch alebo pod zvolenou podlahovou krytinou.

Preferovanú teplotu takisto jednoducho nastavíš termostatom a pomocou čerpadla, ktoré je súčasťou celého systému, voda rovnomerne cirkuluje rúrkami v podlahe.

Hlavnými výhodami tohto podlahového kúrenia sú nízke prevádzkové náklady a jednoduché napojenie k akémukoľvek zdroju tepla. Za nevýhodu možno považovať náročnejšiu inštaláciu, dlhší čas potrebný na zohriatie v porovnaní s elektrickým podlahovým kúrením a vyššie navýšenie podlahy.

Aká je cena za teplovodné podlahové kúrenie cena za 1m2? V závislosti od predajcu je rôzna, no väčšinou sa pohybuje v rozmedzí 25 až 40 €.

Náš tip: Aj keď sa rozhodneš pre podlahové kúrenie, do kúpeľne umiestni aj rebríkový radiátor. Postará sa o ďalšie teplo, ktoré v tejto miestnosti oceníš.
 

umyvadlo-vana-kupelnovy-rebrik
Autor: Max Rahubovskiy (Pexels)

Všetky praktické produkty pre dom nájdeš na jednom mieste na našom webe. Pozri, čo všetko tam pre teba máme.

Aká je celková cena za podlahové kúrenie?


Na konečnú cenu realizácie podlahového kúrenia má vplyv viacero faktorov. Výslednú cenu je teda možné povedať len po vyčíslení všetkých položiek danej spoločnosti, ktorá montáž realizuje. Počítať musíš s cenou za:
 

__check

typ podlahového kúrenia

__check

energetický zdroj tepla

__check

veľkosť plochy domu

__check

nákup termostatu

__check

skladbu podlahového kúrenia so všetkými komponentami

__check

poter na podlahové kúrenie

__check

cenou za odbornú montáž

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Skladba podlahového kúrenia


Konštrukcia podlahového kúrenia sa mierne odlišuje na základe viacerých faktorov a použitých elementov. Vo všeobecnosti však skladba podlahového kúrenia pozostáva z týchto prvkov:
 

__check

podkladový betón

__check

tepelno-akustická izolácia

__check

tepelnoizolačný pás

__check

hydroizolácia

__check

fólia pod podlahové kúrenie

__check

vykurovacie rúrky, potrubie alebo iné

__check

poter na podlahové kúrenie

__check

podlahová krytina

 

Zabudnúť nemôžeme ani na rozdeľovač na podlahové kúrenie. Je základným komponentom pri teplovodnom podlahovom kúrení, ktorý rozvádza teplú vodu do všetkých okruhov.

__bulb
Ako vyriešiť vlhkosť v dome bez drahých produktov?

Vlhkosť v dome je bežným problémom mnohých domácností. Aké sú príčiny jej vzniku, čo môže spôsobiť, ako proti nej bojovať a kedy je potrebné zavolať odborníka?

Výber podlahy na podlahové kúrenie


Je niektorý druh podlahy na podlahové kúrenie nevhodný? Rozhodujúcimi kritériami pri výbere podlahy sú tepelná vodivosť a tepelný odpor.

 

Vhodné podlahy na podlahové kúrenie:
 

__check

kameň

__check

leštený poter

__check

drevené podlahy

__check

vinylové podlahy

__check

laminátové podlahy

__check

kompozitné podlahy

__check

koberce


Aj keď sa drevo nachádza v uvedenom zozname, vhodný nie je každý druh dreva. Za nevhodnú podlahu na podlahové kúrenie sa považuje masívna drevená podlaha. Dôvodom je práve jej hrúbka, kvôli ktorej sa v takej miere neprenesie teplo z podlahy do domu. Opatrný buď aj vtedy, ak vyberáš koberec na podlahové kúrenie, mal by mať menej ako 2,5 tog (tepelná izolácia).


Máme pre teba extra tip navyše, ako šetriť pri online nákupoch. Nainštaluj si Rozšírenie KUPLIO a tvoje nákupy budú výhodnejšie, ako kedykoľvek predtým.

rozsirenie-kuplio-vase-kupony


A naša rada na záver? Spomedzi mnohých firiem na realizáciu podlahového kúrenia si vyber tú, ktorá má potrebnú kvalifikáciu, prax a dobré hodnotenia iných zákazníkov. A ešte jedna vec, pri podlahovom kúrení sa neoplatí pozerať na cenu, investícia do kvalitných komponentov sa ti vráti v podobe dlhých rokov používania bez opráv.