Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

18.10.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Dom je miesto, kde by sme mali pociťovať pohodlie, istotu a bezpečie. V závislosti od stavu domu robíme rôzne opatrenia, ako je jeho zateplenie, výmena strešnej krytiny, nákup nového nábytku či vybavenie domácnosti rôznymi smart technológiami.

Pocit bezpečia ešte zvýšia bezpečnostné vchodové dvere do domu. Zisti, prečo ich vymeniť za tie, ktoré máš teraz.

Hľadáš bezpečnostné vchodové dvere za prijateľnú cenu? Nájdeš ich v širokej ponuke e-shopu Siko.

rodinny-dom-auto
Autor: Micah Carlson (Unsplash)


Prečo si kúpiť bezpečnostné vchodové dvere?


Možno premýšľaš, kedy a či by si vôbec mal kupovať bezpečnostné vchodové dvere. Z pohľadu odborníkov by si ich mal zabezpečiť každý, kto chce zvýšiť ochranu svojho bývania pred viacerými hrozbami. Bezpečnostné vchodové dvere tvoj dom účinne ochránia pred vlámaním, hlukom a dokonca aj požiarom.

Na protipožiarnu ochranu sa do vnútornej výplne dverí vkladajú rôzne materiály, napríklad minerálna vlna. Bezpečnosť pred vypáčením alebo vyrazením dverí zaisťujú aktívne a pasívne istiace prvky. Aktívne súvisia s uzamykacím mechanizmom a aktivujú sa pri zamknutí, pasívne sa, naopak, nachádzajú na závesnej strane dverí.
 

dvere-klucka
Autor: Pixabay (Pexels)

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.

Ako postupovať pri výbere bezpečnostných dverí?


E-shopov predávajúcich alebo spoločností vyrábajúcich bezpečnostné dvere na zákazku je veľmi veľa. Ako si z nich vybrať toho správneho a následne tie najlepšie bezpečnostné dvere? Všeobecne odporúčanou radou je nakupovať od overených predajcov s dlhoročným pôsobením na trhu.

Pri výbere zober do úvahy bezpečnostnú triedu, materiál, cenu, dizajn a v neposlednom rade je to záručný a pozáručný servis. Poďme si o nich povedať viac.


Bezpečnostná trieda


Najdôležitejším parametrom pri výbere bezpečnostných vchodových dvier je bezpečnostná trieda. Jej hodnota určuje stupeň ochrany pred vlámaním, požiarom a hlukom.

Bezpečnostné vchodové dvere sa rozdeľujú do 6 bezpečnostných tried:

__check

Bezpečnostná trieda 5 a 6 – dvere s najvyšším stupňom ochrany majú svoje využitie vo veľkých výrobných firmách a korporátoch či bankovom sektore.

__check

Bezpečnostná trieda 4 – hovoríme o veľmi vysokej ochrane objektov. Tieto dvere sa používajú na zabezpečenie firiem, rôznych objektov či štátnych inštitúcií.

__check

Bezpečnostná trieda 3 – dvere v tejto triede chránia domácnosť na vysokej úrovni. Patria medzi najpredávanejšiu kategóriu dverí. Ich prekonanie je možné len s pomocou nástrojov.

__check

Bezpečnostná trieda 2 – domácnosť chránia s vyšším stupňom ochrany. Zvyknú sa používať ako zadné dvere domu do záhrady či vnútorné dvere na chodbách panelákov.

__check

Bezpečnostná trieda 1 – poskytuje základnú ochranu pred požiarom, hlukom a vlámaním. Umiestniť ich môžeš napríklad na prechod medzi obytnou časťou domu a garážou.


Ktorú bezpečnostnú triedu zvoliť na vstup do domu či bytu? Viacerí odborníci sa zhodujú, že na dostatočné zabezpečenie poslúžia dvere zaradené do triedy 2,3 alebo 4. Chceš svoje bývanie ochrániť ešte viac? Vyber si z ponuky alarmov z e-shopu Mall.
 

schody-vchodove-dvere
Autor: Curtis Adams (Pexels)


Ktorý materiál použitý na bezpečnostné dvere je najlepší?


Na výrobu bezpečnostných vchodových dvier sa najčastejšie používajú 3 druhy materiálov – drevo, hliník a oceľ. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Drevo je pri kúpe vchodových dverí všeobecne obľúbenou voľbou. Okrem pekného vzhľadu, ktorý sa hodí k štýlu každého domu, vyniká aj svojou odolnosťou pred poškodením. Nevýhodou dreva ako prírodného materiálu je potreba pravidelnej kontroly jeho kvality a prípadné opravy maľovaním.

Dvere z hliníka sú pomerne pevné a odolné voči zmenám počasia. Vyznačujú sa dlhou životnosťou s minimálnou údržbou, no sú náchylné na preliačiny či poškriabanie. Dostupné sú v rôznych štýloch a farebných variantoch, takže ich ľahko zladíš k exteriéru domu. Sú drahšie ako drevené a na dotyk sú chladnejšie.

Oceľové dvere sú najodolnejšie v porovnaní s drevenými a hliníkovými. Považujú sa za najbezpečnejšie a dostupné sú v rôznych povrchových úpravách. Ak je tvoj rozpočet obmedzený, nevýhodou je určite vyššia cena. Avšak spomedzi spomenutých materiálov je ich životnosť najdlhšia.

Vieš, prečo sa spolu s dverami odporúča vymeniť aj zárubňu? Zvýši sa tým úroveň bezpečnosti samotných dvier a takisto stúpne aj tepelná a zvuková izolácia.
 

rodinny-dom-okna-dvere
Autor: Viktor Forgacs (Unsplash)

Koľko stoja bezpečnostné dvere? Sú cenovo výhodné oproti tým bežným?


Bezpečnostné vchodové dvere sú pomerne veľkou investíciou. Nie však tak vysokou, ak ich cenu porovnáme s cenou bežných vchodových dverí. Tie sú približne iba o 200 € lacnejšie (samozrejme, závisí od konkrétnych dverí a e-shopu). Za účinnejšiu ochranu rodiny a majetku sa tých pár stoviek € priplatiť oplatí.

Ceny bezpečnostných dverí súvisia s ich bezpečnostnou triedou. Za dvere v bezpečnostnej triede 1 a 2 zaplatíš do 400 €. Ak máš záujem o dvere v bezpečnostnej triede 3, zaplatíš za ne od 400 € do približne 1000 €. Ceny za dvere vyšších bezpečnostných tried sa pohybujú od 1000 € a viac. Samozrejme, cena sa odlišuje podľa jednotlivých predajcov či podľa toho, či ide o výrobu na zákazku.

Zdajú sa ti ceny príliš vysoké? Odrážajú zvolený materiál, rozmery, povrchové úpravy či voliteľné prvky (prah, priezor a podobne).

Alebo si naopak narazil na e-shop s veľmi nízkymi cenami? Môže to byť varovný signál, že nejde o práve kvalitné produkty. V prípade zákazkovej výroby sa spýtaj na certifikáty, vyhľadaj recenzie a hodnotenia zákazníkov a firmu si dostatočne prever.
 

vchodove-dvere-schody
Autor: Curtis Adams (Pexels)


Vzhľad bezpečnostných dverí


Bezpečnostné neznamená nepekné. Napríklad aj bezpečnostné vchodové dvere do bytu vyrobené z hliníka môžu byť pekné a korešpondovať s tvojim štýlom. Vďaka rôznym povrchovým úpravám, ktoré je možné urobiť, si ich vzhľad môžeš prispôsobiť podľa svojich predstáv.

V prípade dverí do domu prihliadaj aj na ostatné časti exteriéru, aby ich vzhľad s nimi korešpondoval. Potrebuješ rýchlo a efektívne upratať v okolí domu? Použi vysávač na lístie


Záručný a pozáručný servis


Bezpečnostné dvere sú položkou, ktorú nekupuješ každý rok. Preto si pri nákupe over poskytované služby záručného a pozáručného servisu. V prípade záručného servisu je to napríklad montáž a nastavenie dverí alebo ich skrátenie na požadovanú dĺžku.

V prípade pozáručného servisu môžeš očakávať napríklad výmenu tesnenia, pántov či prahu dverí. Informuj sa aj o poskytovaných doplnkových službách, ako je napríklad montáž bezpečnostných doplnkov.

__bulb
Ako na kvalitné zateplenie stropu a na čo pri tom myslieť?

Zateplenie stropu patrí medzi jedno z častých opatrení na zamedzenie únikov tepla. Ak si nad ním rozmýšľal aj ty, prečítaj si náš článok a zisti, prečo to urobiť.

Staviaš dom, renovuješ alebo nemáš v súčasnosti svoj dom zabezpečený žiadnym spôsobom? Bezpečnostné vchodové dvere sú pre tvoj dom nevyhnutnosťou, kúpiť by si ich mal čo najskôr. Naopak, máš nainštalované rôzne alarmy a senzory? Tieto dvere by ti nemali k zvýšeniu ochrany bývania chýbať. Jednoducho, bezpečnostné dvere sú vhodné pre každé bývanie.