Ako si vybrať kvalitnú sedačku a kde majú najlepšie ceny?

20.03.2024 Dominika Dom a bývanie Zdielať

K najväčšiemu komfortu v obývačke bez pochýb prispieva kvalitná sedačka. Uvažuješ o výmene starej za novú? V tomto článku nájdeš tipy, ktoré ti pomôžu pri nákupe.

Obývacia izba je tou miestnosťou domu, kde trávi rodina najviac spoločného času. Je to akési centrum každého bývania, ktoré by malo byť pohodlné a príjemné pre všetkých členov rodiny. A práve kvalitná sedačka môže želané pohodlie veľmi jednoducho poskytnúť.

Vieš, ako si vybrať z množstva modelov a prevedení sedačiek? Tu je náš stručný sprievodca, ktorý ti pomôže s výberom.

Ešte nevieš, akú sedačku by si do obývačky chcela? Pozri si ponuku e-shopu XXXLutz, ktorá obsahuje sedačky rôznych typov a štýlov. Možno sa ti niektorá z nich zapáči.

8 dôvodov, prečo si kúpiť novú sedačku

 

Či si len nedávno realizovala kúpu nehnuteľnosti alebo chceš vymeniť starú sedačku za nový model v súčasnom bývaní, tu sú dôvody, prečo to urobiť čo najskôr.

__check

Komfort – nová sedačka ti určite zvýši úroveň pohodlia a dopraje ti kvalitnejší odpočinok ako starší model.

__check

Vzhľad – súčasná pohovka je už zrejme za roky používania viditeľne opotrebovaná, čo znamená, že nová sedačka dodá miestnosti úplne iný vzhľad. Navyše, vybrať si môžeš z množstva trendy dizajnov a farebných prevedení.

__check

Funkčnosť – sedačky v aktuálnej ponuke disponujú rôznymi funkciami, napríklad možnosťou vysúvania a skladanie dielov, nastavenia operadiel a pod. Má takéto funkcie tvoja súčasná sedačka?

__check

Kvalita materiálov – ak si pohovku kupovala dávnejšie, je pravdepodobné, že kvalita výroby a materiálov sa za tie roky podstatne zvýšila. A aj to je dôvod na nákup.

__check

Zvýšenie hodnoty bývania – po výmene akéhokoľvek nábytku sa zvyšuje nielen komfort z bývania, ale aj samotné bývanie má vyššiu hodnotu. 

__check

Bezpečnostné hľadisko – staršie sedačky môžu mať rokmi používania porušenú konštrukciu či pružiny. Naopak, nová sedačka ti pri oddychu poskytne istotu bezpečia.

__check

Hygiena – aj pri pravidelnom upratovaní nie je úplne možné zabrániť tomu, aby sa do sedacej súpravy usadil prach či baktérie. Aj preto je z času na čas potrebné sedačku vymeniť.

__check

Dlhodobá investícia – investovať do novej sedačky je výhodné aj z dlhodobého hľadiska, pretože ti vydrží niekoľko rokov bez veľkých opráv a investícií.

obyvacka-s-kuchynou-sedacka
Autor: Vecislavas Popa (Pexels)


Ako vybrať najlepšiu sedačku?


Skôr, ako si vyberieš novú sedačku, musíš si odpovedať na niekoľko základných otázok. Poďme si povedať, čo je pri výbere sedačky zásadné.
 

Funkcia používania


Aj keď je sedačka vnímaná v prvom rade ako nábytok do obývačky, umiestniť ju môžeš aj do kancelárie. V prípade kancelárskych priestorov mysli na vyššiu sedačku pre ľahké vstávanie.

Chceš sedačku do obývačky v prvom rade na odpočinok po práci alebo posedenia s priateľmi? S účelom využívania totiž súvisí, akú veľkú či aký typ sedačky si vyberieš. Premysli si aj to, či majú byť jej súčasťou nastaviteľné operadlá, opierky hlavy alebo prípadne, či je možné jej sklopenie alebo rozloženie. Pre veľký výber sedačiek klikni na e-shop Okay, kde nájdeš okrem elektro produktov aj nábytok do celého domu.



Veľkosť sedačky


Pri väčších miestnostiach sú možnosti výberu sedačky takmer neobmedzené. No v opačnom prípade, keď je priestor malý, je potrebné vyberať spomedzi kompaktnejších pohoviek. Ak sa ti zdá, že je v obývacej izbe málo priestoru na sedenie, doplň pohovku štýlovými kreslami či taburetmi.

Čo sa týka veľkosti sedačky, mysli aj na dostatočný priestor na chodenie okolo nej. Naším odporúčaním je nechať aspoň 1 m voľného miesta z každej strany okolo pohovky.
 

sedacka-stolik-televizia
Autor: Moussa Idrissi (Pexels)

Poťah pohovky


Výber sedačky podľa materiálu je individuálnou záležitosťou. Zatiaľ, čo sa niekomu páči koža, iný zase nechce čistiť látkový poťah. Samozrejme, každý z materiálov má svoje prednosti aj nevýhody.

Aké druhy poťahov máš na výber?
 

__check

Koža – je jedným z najkvalitnejších materiálov a sedačka z nej pôsobí naozaj elegantne až luxusne. Je mimoriadne odolná voči opotrebovaniu a aj po rokoch sa jej vzhľad nemení. V prípade zašpinenia sa čistí naozaj ľahko.

__check

Ekokoža – jeden z najnovších materiálov, no zároveň aj najdrahší. Aj keď je na prvý pohľad nerozoznateľná od kože, je kvalitnejšia.

__check

Látka – poťah z tkaniny je mimoriadne príjemný na oddych aj spánok. A výhodou je aj to, že sedačky s látkou sú veľmi cenovo dostupné. No horšie je v prípade čistenia, ktoré je náročnejšia ako v prípade vyššie spomínaných materiálov. No máme pre teba tip na efektívne čistenie látkovej sedačky – použi tepovač od značky Kärcher.

__check

Mikrovlákno – sedačky sú vyrobené z jemných vlákien mäkkých na dotyk a tiež sú odolné voči opotrebovaniu. Kvôli jednoduchému čisteniu sú ideálne do domu s deťmi či domácimi miláčikmi.


Rozhodnúť sa môžeš aj pre sedačku z kombinovaných materiálov. Niektoré sedačky sa totiž vyrábajú v rôznych materiálových kombináciách, napríklad tkaniny a kože. Aj takýto vzhľad je tiež určite zaujímavý.

Konštrukcia sedačky


Vieš, aký podklad sedačky si vybrať? Platí, že čím bude kvalitnejší, tým dlhšie ti sedačka vydrží a zároveň je menšia šanca, že bude tak skoro vysedená.

Rozlišujú sa 3 typy:

__check

LTD doska – žiaľ, patrí k tým, ktoré sa ľahko vysedia. No obľúbenou je kvôli nízkym cenám a pohodlnosti. V prípade, že kupuješ sedačku do priestorov, kde nebude každodenne využívaná (napríklad do kancelárie), jej životnosť bude pomerne dlhá.

__check

Čalunícke pásy – z hľadiska ceny sú akousi strednou cestou a charakterizuje ich pomerne dlhá životnosť.

__check

Vlnovcová pružina – možno ju považovať za tú najpohodlnejšiu a navyše má dlhú životnosť.


Druhy sedačiek


Na základe veľkosti, tvaru a funkčnosti sa sedačky delia na viacero typov. Poďme si povedať, ktoré to sú.

Začneme základným typom, ktorým je klasická dvoj až trojmiestna sedačka. Vhodná je pre menšie rodiny, no slúžiť môže aj ako doplnková sedačka.

Rohová sedacia súprava má tvar písmena „L“, to znamená, že umiestnením jej jednej časti do rohu miestnosti využiješ daný priestor na maximum. Pri nákupe mnohých rohových sedačiek máš možnosť vybrať si z pravého alebo ľavého rohu.

Chceš naozaj veľkú sedaciu súpravu pre rodinu i návštevy? O dokonalé pohodlie všetkých sa postará sedacia súprava do tvaru „U“. Poskytuje naozaj štedrý priestor na sedenie i ležanie počas sledovania filmov alebo trávenia voľného času.
 

obyvacka-stolik-televizia
Autor: Max Vakhtbovycn (Pexels)

Kvalitná pohovka už nemusí byť len tvojím snom. Klikni na e-shop Kondela a vyber si z desiatok fantastických ponúk sedačiek a sedacích súprav.

Ďalším typom pohovky je rozkladacia sedacia súprava. Je naozaj praktickým riešením v prípade, ak chceš mať doma rezervné plnohodnotné lôžko na prespanie návštevy. Na pohodlnú posteľ ju premeníš jednoducho a kedykoľvek bez toho, aby to bolo na prvý pohľad vidieť.

Vedela si o týchto aktuálnych ponukách na výhodnejší nákup sedačiek? Na našom webe ich nájdete omnoho viac v kategórii nábytok a bývanie.


Veľmi obľúbená je aj sedacia súprava s úložným priestorom. Niet sa čomu diviť, veď v sebe spája štýl a funkčnosť. Popremýšľaj, či tento typ sedačky nie je tým pravým riešením aj pre teba.

Po nákupe sedačky nezabudni ani na bytové doplnky, vankúše, deky či dekorácie, ktoré skrášlia a zútulnia každé bývanie. Super ceny a veľký výber objavíš v e-shope 4home.


Na záver pre teba máme ešte jeden tip: Skôr, ako si sedačku kúpiš, pozri si ponuky viacerých e-shopov. Je pravdepodobné, že v niektorom z nich nájdeš lepšiu ponuku a zaplatíš menej.

A aby si platila pri online nakupovaní všeobecne menej peňazí, stiahni si Rozšírenie KUPLIO.

rozsirenie-kuplio-vase-kupony