Ako na kvalitné zateplenie stropu a na čo pri tom myslieť?

13.09.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Zateplenie stropu patrí medzi jedno z častých opatrení na zamedzenie únikov tepla. Ak si nad ním rozmýšľal aj ty, prečítaj si náš článok a zisti, prečo to urobiť.

Vykurovanie uniká nielen cez nezateplené steny, ale aj strop, čo sa, samozrejme, odzrkadľuje aj na konečnej sume za úhradu energií. Zatepľovanie stropu je tým správnym riešením, ktoré by si mal urobiť čo najskôr. Povieme ti, ako na to.

Potrebný materiál na zatepľovanie stropov nakupuj v e-shope stavebnín DEK rýchlo a za ceny dostupné pre každého.

polysteren-bruska-drevo

Prečo zatepliť strop?


Ak máš svoje bývanie, potom určite dobre vieš, ako je to veľmi finančne nákladné. Neustále je potrebné do niečoho nového investovať, či už kvôli nákupom nových položiek, opravovaniu či prerábaniu. Cieľom všetkých činností je však jednoznačne zvýšiť svoj komfort z bývania.
 
Jednou z investícií, ktorú by si nemal odkladať, je zateplenie stropu. Nie je to manuálne ani časovo náročné, a dokonca ani finančne. Navyše, z dlhodobého hľadiska ušetríš nemalé peniaze za energie.
 

Výhody zateplenia stropu
 

__check

úspora finančných prostriedkov za kúrenie v zimných mesiacoch

__check

zabránenie prehrievania domu počas letných mesiacov

__check

eliminácia vlhkosti stropných rohov

__check

zníženie rizika vzniku plesní

Týkajú sa tieto výhody po zateplení stropu všetkých domov? Odborníci by radi povedali áno, avšak výnimkou sú staršie domy prevažne postavené z tehál, ktoré často nemajú zateplené steny. V ich prípade aj po zateplení stropu bude dochádzať k určitým únikom tepla cez steny.

Zateplenie stropu starého domu je teda v konečnom dôsledku s cieľom šetrenia financií neúčinné. Odporúčaným riešením je zatepliť dom všetkými možnými spôsobmi a na zateplenie stropu myslieť ideálne už pri stavbe domu.
 

muz-dielna-naradie

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.

Materiál na zateplenie stropu


Pýtaš sa, čím zatepliť strop? Možností máš niekoľko. Pri väčšine domov je najčastejšou voľbou zateplenie stropu polystyrénom. Obľúbený je predovšetkým kvôli svojej ľahkosti.

Veľmi časté je aj zateplenie stropu vatou, ktorá má veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti. Minerálna vata na zateplenie stropu je tiež charakteristická dlhou životnosťou a funkčnosťou.

Populárna je aj fúkaná izolácia, pre aplikáciu, ktorej je potrebné najskôr urobiť podklad zo sadrokartónu. Na zateplenie môžeš využiť aj OSB dosky či tie zo sadrokartónu.
 

strop-drevene-tramy-stavba

Ak chceš použiť polystyrén na zateplenie stropu, nakupuj z MerkuryMarket za skvelé ceny.

Ako zatepliť strop?


Máš 2 možnosti – prvou je zateplenie stropu z povaly, tou druhou zateplenie zospodu, teda vnútornej časti domu. Postup sa podľa toho samozrejme mierne odlišuje, a to aj na základe použitých materiálov. Všeobecne je najdôležitejšie, aby bol povrch čistý, rovný a suchý.

A teraz k samotnému zatepľovaniu. Vybrali sme postup na to najčastejšie a najjednoduchšie zatepľovanie stropu, ktorý zvládne naozaj každý.
 

Budeš potrebovať
 

__check

pílku

__check

kladivo

__check

skrutky

__check

elektrickú vŕtačku

__check

brúsku

__check

parozábrannú a difúznu fóliu

__check

kovové profily alebo drevené trámy

__check

materiál na zateplenie stropu

drevo-pracovne-naradie

Zateplenie stropu z povaly


Na tento účel je najviac používaná minerálna vata kvôli jej priaznivej cene a skvelým tepelno-izolačným vlastnostiam. Tou najlepšou voľbou je aj v prípade zateplenia stropu staršieho domu.

1

Na celý priestor upevni parozábrannú fóliu a spoje prelep páskou.

2

Poukladaj minerálnu vatu vedľa seba v 2 vrstvách.

3

Prikry ju difúznou fóliou, ktorá odvádza vlhkosť.

Zateplenie stropu z interiéru
 

1

Na celú plochu stropu upevni parozábrannú fóliu.

2

Na steny pripevni profily kovového závesného systému. V prípade, že máš na strope drevené trámy, nie je potrebné inštalovať kovové profily.

3

Do pripevných profilov umiestni minerálnu vatu v 2 vrstvách a prekry ju hydroizolačným materiálom.

4

Na záver sadrokartónové dosky orež na príslušné rozmery, zhobľuj ostré strany a pripevni na konštrukciou pomocou skrutiek.


Na internete nájdeš veľa rôznych postupov na to, ako zatepliť strop. Odporúčame ti svoje rozhodnutie, ako zatepliť strop, konzultovať s odborníkom vo svojom odbore. Budeš si tak istý, že to robíš naozaj správne. Druhou možnosťou je osloviť firmu, kde sa postarajú nielen o návrh zateplenia, ale aj jeho realizáciu.

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.