Nezabúdaš na odvzdušnenie radiátorov? Výrazne tak ušetríš za kúrenie

02.11.2023 Dominika Energie Zdielať
vesiak-kabaty-radiator

Odvzdušnenie radiátorov by malo patriť k povinnej údržbe pred začiatkom vykurovacej sezóny. Vieš, prečo je to dôležité, ako na to a prečo vďaka tomu ušetríš peniaze?

Aj napriek tomu, že je súčasťou moderných rodinných domov a bytov podlahové kúrenie, klasické radiátory upevnené na stene nájdeme stále v mnohých domácnostiach. A to aj preto, že tradičné článkové radiátory v súčasnosti nahrádzajú elegantnejšie panelové či rebríkové radiátory. Ich ponuka je širšia a vybrať si môžeš z rôznych dizajnov a prevedení, ktoré v priestore vyzerajú lepšie.

Ale k tomu, aby fungovali správne a priniesli tvojmu domovu želané teplo, je potrebná správna údržba vo forme ich odvzdušnenia. Čítaj ďalej a zistíš aj to, kedy a ako to urobiť.

Chceš vymeniť staré radiátory za nové? Vyber si z bohatej ponuky e-shopu Merkury Market. Získaš kvalitné produkty za skvelé ceny.

stol-radiator-zaves
Autor: Inga Seliverstova (Pexels)

 

Prečo treba odvzdušňovať radiátory?


Zavzdušnené radiátory nie sú ničím neobvyklým. Táto situácia nastáva, keď sa do radiátora dostane vzduchová bublina. Zvyčajne je to práve počas letných mesiacov, keď nie sú radiátory v prevádzke. Pred začiatkom vykurovacej sezóny by si mal všetky radiátory v domácnosti odvzdušniť.

Ako rozoznať zavzdušnený radiátor? Zistíš to podľa dvoch ukazovateľov. Prvým je zvuk. Rušivé zvuky ako je žblnkanie alebo šumenie vody sú znakmi, že sa vo vnútri radiátora nachádzajú vzduchové bubliny. A druhým je nerovnomerné vyhrievanie radiátora, napríklad, že v hornej časti radiátor hreje a v spodnej je studený.

Ak radiátor neodvzdušníš, termostat budeš mať síce nastavený na vysoký stupeň, no v dome bude chladno. Znamená to, že za kúrenie zaplatíš zbytočné peniaze.

nastavovanie-teploty-radiator
Autor: BOOM (Pexels)


Ako často odvzdušňovať radiátor?


Údržbu radiátora je potrebné urobiť ešte pred začatím vykurovacej sezóny. Radou odborníkov je raz ročne odvzdušniť všetky radiátory. Výsledkom bude správne fungujúci vykurovací systém, ktorý vykúri miestnosť bez problémov na požadovanú teplotu, predĺženie životnosti radiátorov a samozrejme nižšia spotreba tepla a finančných nákladov.

Máš doma staršie modely radiátorov? Je pravdepodobné, že postup budeš musieť zopakovať niekoľkokrát ročne. Vo všeobecnosti platí, že čím je vykurovací systém starší, tým je vyššia nutnosť pravidelnej údržby.

Chceš si byť istý, že radiátory budú spoľahlivo fungovať celú zimu? Kontrolu zavzdušnenia môžeš urobiť napríklad po 2 mesiacoch od začiatku kúrenia.
 

radiator-stolik-kvet
Autor: Domenico Loia (Unsplash)

__bulb
Ako ušetriť na plyne v domácnosti? Stavte na praktické rady

Zaujíma vás, ako ušetriť na plyne? Využívate ho nielen na varenie, ale aj na ohrev vody a vykurovanie domu? Vyskúšajte tieto praktické rady a nepreplácajte zbytočne.

Ako odvzdušniť radiátor?


Nemusíš byť veľký domáci majster, aby si zvládol odvzdušniť radiátor doma aj sám. Potrebuješ k tomu len niekoľko vecí: akúkoľvek nádobu na odpustenie vody z radiátora, handričku na utretie vytečenej vody a to najdôležitejšie, kľúč na odvzdušnenie radiátora. Chýba ti v súprave domáceho náradia? Kúpiť si ho môžeš v e-shope Merkury Market spolu s ostatným príslušenstvom k radiátorom za viac než fér sumy. V prípade novších modelov radiátorov ti bude stačiť skrutkovač, niektoré ventily dokonca otočíš rukou.

 

Postup pozostáva z niekoľkých krokov
 

1

Vypni obehové čerpadlo a na všetkých radiátoroch nastav termostaty na najvyšší možný stupeň.

2

Počkaj 30 minút. Vzduchové bubliny sa za ten čas zhromaždia na jednom mieste.

3

Pomocou kľúča na ovzdušňovanie pomaly uvoľni vzduchový ventil. Buď opatrný, aby ťa unikajúca voda alebo para nespálila. Prebytočný vzduch sa odpúšťa, keď ventil syčí.

4

Z ventilu už len kvapká vykurovacia voda a vzduch nie je počuť? Radiátor je dostatočne odvzdušnený. Môžeš zatiahnuť ventil.

5

Zapni obehové čerpadlo a skontroluj tlak vody v celom vykurovacom systéme.

stena-radiator
Autor: Ksenia Chernaya (Pexels)

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.

Bývaš v byte? Postup odvzdušňovania mierne odlišný, keďže na jeden vykurovací systém sú napojené všetky bytové jednotky.
 

Postup na odvzdušnenie radiátorov v panelákovom dome
 

1

Termostat musí byť otvorený na všetkých radiátoroch, najlepšie od spodného poschodia nahor.

2

Počkaj 30 minút. Vzduch z radiátorov vystúpi do najvyššie položeného radiátora.

3

Susedia na najvyššom poschodí odvzdušnia radiátory.


Zvažuješ kúpu nehnuteľnosti? Okrem iného sa informuj aj o spôsobe vykurovania.


Ako odvzdušniť radiátor bez ventilu?


V prípade, že máš radiátor bez odvzdušňovacieho ventilu, použi termostatický ventil. Vypni termostat do polohy „0“ a povoľ maticu. Utiahni ju až vtedy, keď prestane unikať vzduch a začne tiecť voda.

__bulb
Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.

Správne odvzdušnený radiátor spoznáš jednoducho. Už o niekoľko minút po jeho odvzdušnení hreje rovnomerne celý a nepočuješ žiadne rušivé zvuky.

Ale čo ak problém so správnym vykurovaním pretrváva aj po opakovanom odvzdušnení všetkých radiátorov? V tom prípade sa neváhaj obrátiť na inštalatéra, ktorý ti pomôže odhaliť, či chybou nie sú poškodené rúry, prípadne niečo iné.

 

Chceš nakupovať výhodne? Stiahni si Rozšírenie KUPLIO.

rozsirenie-kuplio