Ako prenajať byt – 6 rád pre budúcich prenajímateľov

12.10.2022 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Vlastníte byt, nebývate v ňom, ale nechcete ho ani predať? Poradíme vám užitočné tipy, ako prenajať byt a na čom by ste si mali dať najviac záležať.

Prenájom nehnuteľností je v súčasnosti veľmi obľúbeným spôsobom využitia neobývaného priestoru. Okrem toho, že byt splní svoj účel, prenájmom získate aj peniaze navyše.

Aký byt by ste si prenajali vy, ak by ste boli v koži nájomcu? Ak ste si ho predstavili a nie je to ten, ktorý ponúkate, skúste ho vašej predstave čo najviac prispôsobiť. Pomôžu vám s tým výhodné online ponuky.


muz-zena-krabice

Čo je prenájom bytu?


Prenájmom sa rozumie krátkodobé alebo dlhodobé užívanie bytu nájomcom. Podmienky užívania bytu definuje vzájomne podpísaná nájomná zmluva medzi nájomcom a prenajímateľom.

Náležitosti nájomnej zmluvy:
 

__check

vymedzenie zmluvných strán

__check

predmet nájmu

__check

rozsah používania nájmu

__check

výška a splatnosť nájomného

__check

dĺžka zmluvného vzťahu

__check

spôsob ukončenia nájomnej zmluvy



knihy-rastliny-obrazy

 

Ako prenajať byt?
 

Určite vám záleží na tom, aby ste nájomcu do vášho bytu našli čo najskôr. Dajte si preto záležať na niekoľkých veciach. Ak ich splníte, spokojný budete nielen vy, ale aj váš nájomca.

 

S inzerátmi opatrne


V prípade inzerátov na prenájom nemusí platiť staré známe, čím viac, tým lepšie. Ponuku môžete uverejniť vy sami na inzertnom portáli. Druhou možnosťou je obrátiť sa na spoľahlivú realitnú kanceláriu.

Našou radou je rozhodnúť sa pre jednu možnosť a neuverejňovať inzeráty kdekoľvek. Potenciálni nájomcovia by mohli nadobudnúť dojem, že sa vám byt z nejakého dôvodu nedarí prenajať. Veľmi rýchlo by tak mohli stratiť záujem aj bez toho, aby si ponuku bližšie pozreli.

Ako by mal vyzerať dobrý inzerát?
 

__check

Dôsledne opíšte byt – koľko má izieb, aké vybavenie a zariadenie sa v ňom nachádza, aké je jeho dispozičné riešenie alebo na akom je poschodí.

__check

Kvalitné fotografie – dajte si záležať na tom, aby ste urobili dobré fotografie. Samozrejme, musia zodpovedať realite a aktuálnemu stavu bytu.

__check

Bonusy vášho bytu – prečo by sa mal budúci nájomca rozhodnúť práve pre váš byt. Je k bytu aj parkovanie, môžu byť v byte domáce zvieratá? Alebo je výhodou vášho bytu veľký balkón a pekný výhľad?

sedacka-vankuse-rastlina

 

Je lepšie prenajímať zariadený byt

 

Rýchlejšie sa prenajímajú zariadené byty. Potvrdí vám to nejeden realitný maklér.

Hlavným dôvodom je, že si byty väčšinou prenajímajú študenti a mladí ľudia. A práve pre nich je aspoň čiastočne zariadený byt menej finančne náročný, ako úplne nezariadený.

Výnimkou sú napríklad s rodiny s deťmi, ktoré si priestor radi prispôsobia svojim potrebám.


skrinky-vankuse-dekoracie

Plánujete pred prenájmom byt rekonštruovať? Stavte na minimalistické zariadenie s dostatočným úložným priestorom. Nájdite také hneď teraz bez toho, aby ste navštívili predajne.

Byt udržiavajte v dobrom stave
 

Vzhľad a čistota bytu sú veľmi dôležité. Žiadneho nájomníka nepresvedčí byt, v ktorom sa nachádza sklad nepotrebných vecí. Jeho rozhodnutie tiež ovplyvní na prvý pohľad viditeľná špina.

Dajte si preto na vzhľade a čistote bytu záležať. Ponuky na inzertných portáloch neustále pribúdajú a nájomníci si vyberajú.
 

byt-policovy-regal


S nájomcom dohodnite všetky podmienky


Našli ste vhodného nájomcu do vášho bytu? Je čas definovať si detailné podmienky nájmu. Vaša dohoda musí mať písomnú formu v podobe nájomnej zmluvy.

Do zmluvy nezabudnite uviesť aj výšku kaucie. Tá slúži na úhradu prípadných škôd v byte alebo nedoplatkov na nájomnom či energiách.


Nájomné nastavte zodpovedne


Nie ste si istý, akú výšku nájomného by ste si mali pýtať za váš byt? Určite vám cenu nájmu neodporúčame určovať len tak.

Najlepšou možnosťou je osloviť realitných maklérov. Pomôžu vám so správnym nastavením ceny. Pre porovnanie môžete tiež navštíviť inzertné portály, kde zistíte ako sa v súčasnosti pohybujú ceny nájmov.

Čo ovplyvňuje sumu za nájom? Predovšetkým je to lokalita a stav nehnuteľnosti. Za byt v pôvodnom stave si nemôžete vypýtať vyššiu cenu nájmu ako za byt po kompletnej rekonštrukcii.

Navyše, ak k bytu neprislúcha parkovacie miesto, výťah či balkón, cenu budete musieť ešte znížiť.

 

Nezabudnite na daň z prenájmu


S prenájmom bytu sa spája dôležitá povinnosť. Musíte sa prihlásiť na daňovom úrade a v daňovom priznaní odviesť daň z prenájmu bytu.
 

byt-regal-televizia

Ukončenie nájomnej zmluvy



Vaša nájomná zmluva s nájomcom zaniká viacerými spôsobmi. A to, ak:
 

__check

uplynula doba, na ktorú bola zmluva uzatvorená

__check

sa podpíše písomná dohoda medzi zmluvnými stranami

__check

sa podpíše písomná výpoveď niektorej zo zmluvných strán

__check

sa podpíše písomné odstúpenie od nájomnej zmluvy podľa podmienok zakotvených v zmluve

__check

zanikne predmet nájmu

kuchynska-linka-stol


Na záver len dodáme, že skvelý byt nie je všetko. Čestný spôsob jednaniazodpovednosť by mali byť vždy na prvom mieste aj pri prenajímaní bytu.

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.