Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

07.06.2022 Dominika Jedlo a varenie Zdielať

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Plošné zdražovanie potravín i energií a neustále zvyšovanie inflácie nás nútia šetriť ešte viac ako v minulých rokoch. A to aj v dobe, keď sa pojem „food porn“ stáva trendom. Kvalitná strava na Slovensku už dávno nie je lacný špás.

Chcete nakúpiť viac za menej? Pre ešte výhodnejšie nákupy využite Lidl zľavové kupóny.

Varte zo zvyškov
 

Zvyšky potravín nemusia nutne patriť do smetného koša. Mnohé nie sú ani pokazené a predsa ich vyhadzujeme. Buď nevieme, ako ich ďalej spotrebovať, alebo ich máme v chladničke príliš dlho. Neskladujte potraviny v chladničke. Pokúste sa z nich zakaždým niečo uvariť.

zena-vari-v-kuchyni

Ak vám niečo ostalo z obeda, porozmýšľajte, čo z toho môžete uvariť na nasledujúci deň. A čo s nespotrebovanými zvyškami potravín? Zrecyklujte ich! Náš komplexný návod na triedenie odpadu vám v tom pomôže!

__fire
Ako na triedenie odpadu? Toto je kompletný návod

Snažíte sa pristupovať svedomito k triedeniu odpadu? Pri niektorých špecifických druhoch odpadu si jednoducho nevieme dať rady. Tento návod vám však pomôže.

Vzdajte sa niečoho

 

Každý z nás si raz za čas dopraje niečo nezdravé. Fast food nás však v konečnom dôsledku nezasýti. Ba čo viac, je ešte o niečo drahší ako zdravá strava. Na druhej strane ale prináša krátkodobý pôžitok, ktorý všetci dobre poznáme.

Prieskumy dokazujú, že jedla máme v domácnosti väčšinou dostatok. Dôvodom je, že sme si počas nákupu akosi zvykli na automatické pridávanie potravín do nákupných košíkov. Aj tých nepotrebných. Mnohé z nich sú len sladkosti a slané pochutiny, ktoré ani nepotrebujeme jesť.

velky-tanier-s-hranolkami-a-masom

Vyhľadávajte menšie obchody

 

Myslíte si, že menší obchod s potravinami nedisponuje dostatočne širokou ponukou? Opak je pravdou. Aj v menších potravinách nakúpite všetky potrebné potraviny. Navyše, v menšom obchode majú nakupujúci tendenciu zotrvať o čosi kratšie ako v obrovských nákupných centrách.

Prečo je to tak? Nepotrebujú si zbytočne strácať čas prezeraním nepotrebného tovaru v regáloch.

 

Pestujte si vlastné plodiny

 

Nie každý má k dispozícii záhradku, kde si môže sám vypestovať všetko, čo potrebuje. Drobnosti však zvládnete vypestovať aj v byte. Na pestovanie nenáročných plodín vám úplne postačí malý mestský balkón či kuchyňa.

Bazalka je jednoduchou a nenáročnou bylinkou. Bez problémov zvládne aj niekoľko dní bez vody. Krásne rozvonia celú záhradu alebo domácnosť, jedlu dodá chuť a dizajnovo osvieži aj vašu kuchyňu. Jej listy môžete aj sušiť, čím ešte viac ušetríte.

Podobné je to aj s mätou. Ak ste fanúšikom exotiky, jednoznačne začnite experimentovať s klíčkami. Mungo fazuľky, rukola či brokolica vám jednoznačne urobia radosť.

muz-s-miskou-paradajok-zo-zahrady

Máte už posadený cesnak? Prečítajte si o tom, kedy ho sadiť a zbierať a ako sa oň starať? Všetky informácie vám prinášame v tomto článku.

Nakupujte sezónne a regionálne potraviny

 

Ponuka v supermarketoch a nákupných centrách nás trochu rozmaznala. Celoročná dostupnosť jahôd a čerešní nás síce teší, no ich cena je omnoho vyššia. Povedzme si na rovinu, ani tá chuť nie je úplne prirodzená.

Nakupovanie sezónnych potravín je pre nás prirodzenejšie. Naviac, nákupom týchto potravín ešte aj ušetríte. Dôležité je aj to, kde takéto potraviny nakúpite. Ak si chcete byť istí, že naozaj nakupujete slovenské ovocie, vyberte sa na trh nakupujte od lokálnych pestovateľov.

trhovisko-s-mnozstvom-zeleniny

Varte doma a do zásoby


Zvyknete sa stravovať v reštauráciách? Určite ste si už všimli, že ceny za jedlo sa postupne zvyšujú. Skúste si prepočítať, koľko by ste za tieto suroviny zaplatili pri domácej príprave. Nie je žiadnym tajomstvom, že variť doma sa oplatí omnoho viac. Najmä, ak si ho pripravíte minimálne na dva dni. A v prípade, že budete dlhšie preč, zoberte si jedlo so sebou.

Ako pripraviť zdravú a chutnú večeru pre celú rodinu? Dozviete sa v našom článku o vynikajúcich receptoch z avokáda.

losos-na-tanieri-s-grilovanou-zeleninou

Menšie porcie

 

Poznáte jednoduchý trik, ktorý vám napovie, aká veľká by mala byť vaša porcia jedla? Jednoducho odhadnite, koľko jedla by sa vám zmestilo do vašej dlane.

Na tanier si skutočne naložte len toľko jedla, koľko naozaj zjete. Alebo ešte o niečo menej, ako zvládnete zjesť. Predídete tak zbytočnému vyhadzovaniu nedojedenej porcie. Množstvo jedla, ktoré ušetríte pred vyhodením, vám zostane na ďalší deň alebo ho môžete odložiť do mrazničky.

Ušetriť na strave sa dá mnohými jednoduchými spôsobmi. Skúste si niektoré z nich osvojiť a uvidíte, ako to ovplyvní vašu peňaženku.

Hľadáte aj ďalšie spôsoby, ako ušetriť na jedle? V tomto článku nájdete naše ďalšie tipy.