TOP značky

Ako uvariť rýchly obed bez mäsa jednoducho a lacno? TOP 3 recepty

10.05.2023 Dominika Jedlo a varenie Zdielať

Varíš často mäsité jedlá? Skús ich zopárkrát za mesiac vynechať. Namiesto nich priprav chutný a rýchly obed bez mäsa podľa našich tipov. Určite ti bude chutiť.

Ak si myslíš, že si jediný, kto niekedy nevie, čo variť, nie je to tak. Veľa ľudí varí opakovane tie isté jedlá, pričom je mäso ich hlavnou surovinou. No chutné jedlá sa dajú uvariť aj bez mäsa.

Toto sú naše 3 tipy na plnohodnotné bezmäsité jedlá, ktoré chutia výborne a poriadne ťa zasýtia.

Kvalitné riady sú základom každej kuchyne. Môžeš sa spoľahnúť, že pri nákupe v e-shope Tescoma budeš variť v tých najlepších.

zena-krajanie-zeleniny

Negatíva vysokej konzumácie mäsa
 

Vedel si, že konzumácia mäsa vo veľkom množstve má niekoľko negatív pre teba aj svet? Toto sú niektoré z nich.
 

Úspešne potvrdené

Vplyv na zdravie – ako pri mnohých potravinách, aj veľa mäsa ti môže uškodiť. Neznamená to ale, že ho musíš zo svojho jedálnička úplne vyradiť. Stačí, ak ho budeš konzumovať s mierou spolu s vyváženou stravou.

Úspešne potvrdené

Environmentálne dopady – s vysokou konzumáciou mäsa ako aj jeho výrobou súvisí veľa problémov životného prostredia, ako sú napríklad klimatické zmeny či nárast lesných požiarov. Zabudnúť nesmieme ani na množstvo energie či vody, ktoré sú potrebné na chov zvierat a samotnú výrobu mäsa.

Úspešne potvrdené

Finančná stránka – nákup mäsa a mäsových výrobkov nie je v súčasnosti lacnou záležitosťou. Ak nakupuješ priamo od chovateľov alebo z fariem, zaplatíš ešte viac. Naopak, zelenina, strukoviny či obilniny sú omnoho lacnejšie.


taniere-spagety


Alarmujúce sú aj štatistiky a predpoklady do budúcnosti. Podľa portálu The World Counts sa za 1 rok na celom svete skonzumuje približne 350 miliónov ton mäsa. Ako ďalej uvádza, predpokladá sa, že do roku 2050 by to mohlo byť minimálne 460 miliónov ton ročne.

Na druhej strane hnutie Eating Better prináša v prieskume verejnej mienky za rok 2022 o niečo lepšie výsledky. Z prieskumu vyplýva napríklad, že:
 

Úspešne potvrdené

61 % z opýtaných je ochotných jesť menšie množstvo mäsa

Úspešne potvrdené

narástol počet ľudí, ktorí jedia mäso len 1 – 2 dni za týždeň

Úspešne potvrdené

za zníženou konzumáciou mäsa sú 3 hlavné dôvody: náklady na zdravie, vplyv na klímu, životné podmienky zvierat


tanier-jedlo-vidlicka

 

Tipy na rýchly a zdravý obed bez mäsa


Existuje veľmi veľa receptov na chutné jedlá bez mäsa. Ale skúšal si už uvariť jedlá s obsahom mäsa bez neho? Práve to je náš tip pre teba, ako môžeš z každého jedla urobiť jeho zdravšiu verziu. Tento spôsob ti prinesie 2 benefity – ušetríš peniaze za mäso a zároveň budeš jesť zdravšie.

Lasagne s baklažánom a cuketou

 

Medzi obľúbené a dobre známe jedlá patria lasagne. Rovnako sú však pokrmom, ktorého príprava je pomerne dlhá a pre niekoho možno až príliš náročná. Na rozdiel od nich sú zeleninové lasagne pripravené takmer za polovičný čas a ich chuť je rovnako vynikajúca. Pripravíš si ich aj ty?
 

Potrebuješ
 

Úspešne potvrdené

6 PL oleja

Úspešne potvrdené

1 ks cibuľa

Úspešne potvrdené

2 strúčiky cesnaku

Úspešne potvrdené

600 g paradajok

Úspešne potvrdené

soľ, čierne korenie

Úspešne potvrdené

200 g cestovín lasagne

Úspešne potvrdené

2 ks cukety

Úspešne potvrdené

1 ks baklažán

Úspešne potvrdené

300 g strúhaného syru podľa chuti

Úspešne potvrdené

150 g mozzarelly

Postup
 

1

V hrnci zohrej 3 PL olivového oleja a pridaj nakrájanú cibuľu s prelisovaným cesnakom.

2

Pridaj nakrájané paradajky, soľ a korenie.

3

Var ich do zmäknutia približne 10 minút. Následne zníž teplotu a var ešte asi 30 minút.

4

Na panvicu pridaj 3 PL olivového oleja a opraž na kúsky nakrájanú cuketu a baklažán. Restuj do zmäknutia.

5

Priprav si zapekaciu formu vo veľkosti 30 x 20 cm.

6

Vrstvi v tomto poradí: paradajková omáčka, surové cestoviny lasagne, nastrúhaný syr, pečená zelenina a paradajková omáčka. Nasledujú cestoviny lasagne, nastrúhaný syr, plátky mozzarelly, pečená zelenina a paradajková omáčka.

7

Pokračuj vo vrstvení do minutia surovín. Vrch posyp nastrúhaným syrom.

8

Peč vo vyhriatej rúre približne 45 minút pri teplote 180 °C.


Suroviny na prípravu jedál môžeš nakupovať výhodnejšie, ak využiješ zľavové kupóny z kategórie potraviny a jedlo.
 

tanier-lasagne-paradajky-utierka

Zapekaný kuskus so zeleninou 

 

Máš rád kuskus? Je nielen mimoriadne zdravou, ale aj často používanou surovinou na prípravu jedál. Dôvodom je najmä jeho rýchla príprava a nízky obsah kalórií.

Vyskúšaj tento chutný recept na zapekaný kuskus, ktorý ťa zasýti až do večera. Použité suroviny môžeš obmeniť podľa svojej chuti.
 

Potrebuješ
 

Úspešne potvrdené

1 šálka kuskusu

Úspešne potvrdené

1 ks jarná cibuľa

Úspešne potvrdené

2 ks mrkvy

Úspešne potvrdené

1 ks brokolica

Úspešne potvrdené

3 ks špargle

Úspešne potvrdené

soľ, mleté čierne korenie

Postup
 

1

Kuskus uvar podľa návodu.

2

Všetku zeleninu nakrájaj a uvar do mäkka.

3

Uvarený kuskus zmiešaj so zeleninou a dochuť soľou a korením.

4

Primiešaj ešte nastrúhaný syr.

5

Zmes daj do zapekacej formy a peč približne 25 minút pri teplote 200 °C.


Skvelé na tomto recepte je to, že použitú zeleninu môžeš obmieňať a výsledné jedlo bude vždy výborné. Chceš ochutnať nové jedlá, ktorých hlavnou ingredienciou je zelenina? Pozri si naše odporúčania na ľahké recepty so zeleninou.
 

tanier-kuskus-zelenina

Krémové rizoto s paradajkami


Príprava rizota je rýchla a nenáročná. Platí to aj o tomto paradajkovom rizote, na ktorom si zaručene pochutíš.


Potrebuješ
 

Úspešne potvrdené

4 PL oleja

Úspešne potvrdené

1 ks cibuľa

Úspešne potvrdené

1 strúčik cesnaku

Úspešne potvrdené

300 g ryže

Úspešne potvrdené

1,5 dl bieleho vína

Úspešne potvrdené

1 bal sterilizovaných lúpaných paradajok

Úspešne potvrdené

1 l zeleninového vývaru

Úspešne potvrdené

80 g strúhaného syra (najlepšie parmezán)

Úspešne potvrdené

20 g masla

Úspešne potvrdené

soľ, mleté čierne korenie

Postup
 

1

V hrnci zohrej olej a pridaj nakrájanú cibuľu.

2

Pridaj ryžu, víno a premiešaj. Var asi 4 minúty.

3

Ryžu zalej vývarom a var približne 20 minút do zmäknutia. Dochuť soľou a korením.

4

V druhom hrnci uvar a rozmixuj sterilizované paradajky.

5

Do uvarenej ryže pridaj rozmixovanú zmes paradajok, nastrúhaný syr a plátky masla. Rizoto krátko povar.

6

Podávaj ešte teplé.

paradajkove-rizoto-tanier


Ako vidíš, existuje veľa druhov jedál, ktoré si môžeš uvariť bez mäsa. Veríme, že ťa niektorý z našich receptov zaujal a pripravíš si ho aj doma. 

Ikona žiarovky
Ako uvariť ryžu za 20 minút? Plus tipy na rýchle a lacné recepty

Varenie ryže je pre niektoré gazdinky umením, pre iné samozrejmosťou. Chcete vedieť, ako uvariť ryžu vždy rýchlo a jednoducho? Overený postup nájdete v článku.

Ikona štítku – zľavový kupón

11156

zľavových kupónov

140091

zliav
Ikona nákupného košíka

1600

internetových obchodov
Ikona používateľov

150 000

uživateľov Vašekupóny