Ako uvariť ryžu za 20 minút? Plus tipy na rýchle a lacné recepty

13.03.2023 Dominika Jedlo a varenie Zdielať

Varenie ryže je pre niektoré gazdinky umením, pre iné samozrejmosťou. Chcete vedieť, ako uvariť ryžu vždy rýchlo a jednoducho? Overený postup nájdete v článku.

Tradícia pestovania ryže sa začala na ázijskom kontinente približne 5 000 rokov pred naším letopočtom. Postupne sa táto plodina rozšírila do celého sveta. V súčasnosti je mimoriadne obľúbenou surovinou na prípravu jedál.

Dostupná je vo viacerých druhoch a konzumovať ju môžeme na rôzne spôsoby. Aj keď je ryža súčasťou každej kuchyne, s jej prípravou je to často náročné. Vyskúšajte tento zaručený postup a budete ju vždy pripravovať s radosťou a bez obáv.

Ako sa správne varí ryža?

Doplňte vašu kuchyňu o nové a moderné kuchynské potreby. V e-shope Alza.sk ho nakúpite vždy rýchlo, lacno a pohodlne.

hrncek-vysypana-ryza

__bulb
Neviete, čo variť? Tieto lacné jedlá na obed musíte vyskúšať

Chcete vedieť, ako pripraviť lacné jedlá na obed? V našom článku vám poradíme niekoľko zaručených spôsobov, ako môžete na varení ušetriť a pritom jesť chutne.

Prečo konzumovať ryžu?


Ryža obsahuje nízke množstvo cholesterolu a pomáha naberať svalovú hmotu. Práve preto patrí medzi obľúbené jedlá športovcov. Aké sú jej pozitívne benefity na naše zdravie?
 

__check

zdroj vitamínov B a E

__check

zdroj minerálov – železo, zinok, vápnik

__check

posilňuje imunitu

__check

zlepšuje trávenie

__check

znižuje krvný tlak

__check

pomáha telu odvádzať vodu

__check

zbavuje telo škodlivín

tanier-rizoto-citrony

__fire
Nasýťte celú rodinu: Jednoduché obedy s malým rozpočtom

Potrebujete inšpiráciu na rýchle, chutné a lacné jedlo pre celú rodinu? Stavte na tieto jednoduché obedy a navarte plnohodnotné jedlá bez veľkej námahy.

5 všeobecných pravidiel pri varení ryže


Ako správne variť ryžu? Nech varíte akýkoľvek druh ryže, mali by ste dodržiavať týchto 5 pravidiel:

1

Pred prípravou ryžu 2 – 3-krát prepláchnite. Odstránite z nej prebytočný škrob a prípadné nečistoty.

2

Varte ju vždy pod pokrievkou.

3

Počas varenia ju neotvárajte.

4

Po uvarení nechajte ryžu pod pokrievkou aspoň 10 minút.

5

Po uvarení ju premiešajte, najlepšie vidličkou a od stredu hrnca až k okrajom.

panvica-ryza-varecha-taniere


Ako najlepšie uvariť ryžu


Už ste sa stretli s postupom, že ryžu je potrebné zaliať vodou do úrovne 1 cm nad jej okrajom? Takto ju varia naše mamy, staré mamy i mnoho gazdiniek. Ako uvariť dobrú ryžu? Ďalším spôsobom ako uvariť ryžu je zvoliť presný pomer vody a ryže pomocou šálky.

V praxi to znamená, že 1 šálku guľatozrnnej ryže zalejeme s 1,5 šálkou vody. Pri dlhozrnnej ryži je pomer trochu iný. Na 1 šálku budeme potrebovať 2 šálky vody. Tento pomer vám zaručí, že ryža nebude pripečená ani rozvarená, ale mäkká a vláčna.

Ako dlho variť ryžu? Čas varenia môže byť odlišný podľa druhu ryže, no približne je to 20 až 25 minút.

 

ruky-ryza-plodiny

Postup, ako variť ryžu v hrnci

 

Väčšina gazdiniek na jej prípravu využíva klasický hrniec, iné majú ryžovar. Ako varíme ryžu v hnrci?


Potrebujeme
 

__check

1 šálka ryže

__check

1 šálka vody

__check

1 PL oleja

__check

1 – 1,5 ČL soli

Postup


Jednotlivé kroky sa odlišujú iba v tom, aké množstvo vody a ryže použijeme podľa druhu ryže. Tento postup sme prispôsobili na varenie guľatozrnnej v hrnci.
 

1

Pripravíme si potrebné množstvo ryže a niekoľkokrát ho prepláchneme od nečistôt.

2

Do hrnca nalejeme 1 PL oleja a pridáme ryžu. Miešame, aby sa nepripálila.

3

Prilejeme potrebné množstvo vody.

4

Pridáme soľ a zamiešame.

5

Znížime intenzitu plameňa na nízky a hrniec zakryjeme pokrievkou.

6

Varíme približne 20 minút. Počas tejto doby pokrievku nedvíhame a ryžu nemiešame.

7

Po uvedenom čase ryžu odokryjeme, premiešame a ak je dostatočne mäkká, môžeme vypnúť sporák.

8

Po uvarení necháme ryžu zakrytú ešte 10 minút pokrievkou a následne servírujeme.


Ingrediencie, ako sú voda či olej, môžete obmeniť napríklad vývarom a maslom. Ryža získa veľmi príjemnú chuť. Nebojte sa ju po uvarení dochutiť aj bylinkami pre chuť i vôňu. Špeciálnu chuť ryže dosiahnete aj, ak ju podlejete trochou vína.
 

ryza-v-nadobke-spagety

3 rýchle a lacné recepty z ryže


Keď už máte ryžu uvarenú, pripravte z nej chutné jedlá. Toto sú naše tipy na nenáročné recepty.


Rizoto


Nestíhate alebo neviete, čo uvariť? Skvelým a rýchlym jedlom z ryže je napríklad rizoto. Pripravte si rôzne druhy zeleniny a pustite sa do varenia.


Potrebujeme
 

__check

400 g ryže

__check

2 PL oleja

__check

1 ks cibuľa

__check

4 strúčiky cesnaku

__check

1 ks červená paprika

__check

1 ks cuketa

__check

3 dl bieleho vína

__check

1 l zeleninového vývaru

__check

100 g strúhaného syra

__check

soľ, mleté čierne korenie

Postup
 

1

Pripravíme si hlbšiu panvicu a na oleji opražíme cibuľu.

2

Pridáme umytú ryžu, všetku nadrobno nakrájanú zeleninu a krátko restujeme.

3

Podlejeme vínom. Keď sa odparí, naberačkou prilievame horúci vývar. Vždy, keď vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku.

4

Varíme približne 20 minút, kým ryža aj zelenina zmäknú.

5

Rizoto servírujeme s nastrúhaným syrom.

panvica-rizoto-vidlicky

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Ryžové placky


Ochutnali ste už placky z ryže? Môžete ich konzumovať samostatne, či ako prílohu k hlavnému jedlu.
 

Potrebujeme

__check

250 g ryže

__check

1 ks cibuľa

__check

2 strúčiky cesnaku

__check

1 PL masla

__check

500 ml zeleninového bujónu

__check

1 ks vajce

__check

4 PL strúhaného syra

__check

1 PL hladkej múky

__check

soľ, mleté čierne korenie

__check

olej na vyprážanie

Postup
 

1

Uvaríme si ryžu podľa vyššie spomínaného postupu.

2

Na panvici osmažíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak.

3

Opečenú cibuľku s cesnakom pridáme do vychladnutej ryži.

4

Pridáme vajcia, nastrúhaný syr, soľ a korenie. Zmes poriadne premiešame.

5

Z hmoty rukami vytvarujeme tenké placky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji na panvici.

panvica-ryza-metlicka-lyzica-miska

Ryžový nákyp


Z ryže si môžete pripraviť aj sladké jedlá. Jedným z nich je práve ryžový nákyp. Či si ho vychutnáte ako dezert za slaným obedom, alebo bude vaším hlavným jedlom, to už necháme na vás.

 

Potrebujeme

__check

400 g zaváraných broskýň (alebo iného ľubovoľného ovocia)

__check

250 g ryže

__check

700 ml mlieka

__check

120 g masla

__check

50 g medu

__check

5 vajec

__check

kôra z citróna

__check

½ ČL soli

__check

80 g kryštálového cukru

Postup
 

1

Ryžu umyjeme a varíme v mlieku. Počas varenie miešame, aby sa nepripálila.

2

Maslo s medom vyšľaháme do peny a pridávame žĺtky, citrónovú kôru a nakoniec vychladnutú ryžu.

3

2 bielka vyšľaháme so štipkou soli a vmiešame do ryžovej zmesi.

4

Polovicu tejto zmesi dáme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Poukladáme broskyne a pridáme zvyšnú časť ryže.

5

Pečieme približne 20 minút pri teplote 180 °C.

6

Zvyšné bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh.

7

Sneh dáme na vrch upečeného nákupu a na 10 minút pri 200 °C vložíme ešte zapiecť do rúry.

8

Nákyp servírujeme so šťavou z broskýň.

hrniec-tanier-lyzica

Ďalšie skvelé recepty z ryže
 

__check

Cviklové rizoto

__check

Domáce sushi

__check

Koložvárska kapusta

__check

Mliečna ryža s kokosovým mliekom

__check

Pečená ryža so šunkou a syrom


Veríme, že aj vďaka nášmu postupu ako sa varí ryža bude pre vás odteraz jej varenie príjemnou aktivitou. A nič vám už nebude brániť skúšať nové recepty a objavovať nové chute. Veď ryža je všestrannou surovinou na prípravu rôznych pokrmov.

__bulb
Donáška jedla domov: Ako využiť zľavy a ušetriť?

Nemáte čas variť a premýšľate, čo budete večerať? Vynikajúcim riešením je donáška jedla. Využite zľavy a ušetrite peniaze vo vašej peňaženke. Ako na to?