Vyskúšaj zaváranie v umývačke riadu. Poradíme ti, ako na to

04.08.2023 Dominika Jedlo a varenie Zdielať

Hľadáš spôsoby, ako si prácu v kuchyni uľahčiť? Jedným z overených je zaváranie v umývačke. Ešte si o ňom nepočula? Čítaj ďalej a najbližšie ho vyskúšaj.

Letná sezóna je v plnom prúde a pre domáce gazdinky to znamená aj priebežné zbieranie úrody a jej spracovanie do zaváranín. Si na tom rovnako? Máme pre teba radu, ako si túto prácu môžeš zjednodušiť. Najbližšie skús zaváranie v umývačke. Je to moderné, rýchle a nenáročné.

Rozmýšľala si nad kúpou umývačky riadu? Teraz je ideálny čas. Nakupuj z e-shopu Okay a za jej nákup ušetri.

zavaraninove-pohare-zavaraniny


Zaváranie v umývačke


Tento spôsob zavárania nie je žiadnou novinkou. Využíva sa v mnohých domácnostiach ako rýchle a nenáročné spracovanie plodín na zaváraniny.

Ako to funguje? Umývačka riadu zachováva vysokú teplotu po dlhý čas, vďaka čomu prebehne proces zavarenia plodín. Správna teplota je mimoriadne dôležitá. Ak tvoja umývačka nepresiahne teplotu 70 °C, nie je vhodná na zaváranie.

V niektorých domácnostiach zrejme nikdy nenahradí klasický spôsob zavárania. No práve u teba môže byť skvelou alternatívou tradičného zavárania. A to kvôli tomu, že je to rýchle a jednoduché. Okrem zaváraninových fliaš a umývačky nepotrebuješ nič. Oceníš to najmä vtedy, ak máš malú kuchyňu či málo úložného priestoru. Nemusíš totiž riešiť uskladňovanie hrnca na zaváranie či teplomera.
 

pohare-zavarane-uhorky

Čo zavárať v umývačke riadu?


Možno ti napadla otázka, na zaváranie akých plodín môžeš využiť umývačku riadu. Odpoveď znie na všetko. Založené je totiž na rovnakom princípe ako klasické zaváranie.

Zrejme najobľúbenejším je zaváranie uhoriek v umývačke. Nie je to však jediná plodina, ktorú môžeš v umývačke riadu zavariť. Poslúži ti aj na zavarenie rôznych druhov ovocia a zeleniny, húb, mäsa či marmelády.

__fire
Nasýťte celú rodinu: Jednoduché obedy s malým rozpočtom

Potrebujete inšpiráciu na rýchle, chutné a lacné jedlo pre celú rodinu? Stavte na tieto jednoduché obedy a navarte plnohodnotné jedlá bez veľkej námahy.

Ako na správne zaváranie v umývačke riadu?


Sterilizovanie v umývačke riadu sa príliš neodlišuje od toho klasického, na aké si zvyknutá. Rovnako naplň poháre plodinami, zalej ich pripraveným nálevom a dôkladne uzavri.

Poháre by mali byť čisté a bez akýchkoľvek etikiet. Pred naplnením ich dôkladne vyčisti. Urob to umytím v horúcej vode alebo v samotnej umývačke. Sterilizácia v umývačke je rýchla a jednoduchá. Zapni program s najvyššou teplotou bez použitia akýchkoľvek prostriedkov.

Zaváraniny vlož do umývačky viečkami smerom nahor a od seba ich poukladaj vo vzdialenosti približne 5 cm. Mimochodom, viečka ti vždy odporúčame používať nové, budeš mať istotu, že pohár dobre utesnia.

Program s teplotou vody nastav minimálne na 70 až 80 °C. Samotná sterilizácia v umývačke trvá približne 1,5 až 2 hodiny.

Mäkšie plodiny, ako sú napríklad marhule alebo mäkšie slivky, je potrebné zavárať kratšie. Mohli by sa „rozvariť“.

Ešte pred spustením sa uisti, že sa v umývačke nenachádzajú žiadne čistiace prostriedky. Zásobníky umývačky musia byť úplne prázdne.

Po skončení programu nechať zaváraniny v umývačke alebo ich vybrať hore dnom na utierku? Odporúčania sú rôzne. Záleží to nielen od druhu plodov a ich tvrdosti, ale aj samotnej umývačky riadu. Našou radou je, aby si vyskúšala zavariť len niekoľko pohárov a podľa výsledku zmenila alebo opakovala postup.


zavaranie-uhoriek-nalev


Čo povieš, využiješ tohto efektívneho pomocníka v domácnosti aj na zaváranie? Ak umývačku riadu ešte nevlastníš, zaobstaraj si ju teraz a jedným nákupom získaš spotrebič na viac využití.

__bulb
Čistiace prostriedky vyrobené doma – zdravé, lacné a ekologické

Zamysleli ste sa niekedy, koľko chémie použijeme, aby sme mali čistý domov? Účinné čistiace prostriedky si viete jednoducho vyrobiť aj doma. Jednoducho a lacno.