Chutná a zdravá desiata do školy – priprav ju za pár minút

08.09.2023 Dominika Jedlo a varenie Zdielať

Skvelá a nutrične vyvážená desiata do školy by mala byť pre žiaka každý deň samozrejmosťou. Ak potrebuješ inšpiráciu, tu sú naše rady a tipy k jej príprave.

Najmä v prípade tých najmenších je milou povinnosťou rodičov príprava desiaty do školy. Dochádzajú ti nápady, z akých potravín by sa mohla skladať? Pri jej opakovej každodennej príprave to nie je nič neobvyklé. Veríme, že ti naše tipy pomôžu a výsledkom bude výborná a zdravá desiata do školy.

Desiata by mala výborne chutiť a aj vyzerať. Zabaľ ju do kvalitných desiatových boxov z e-shopu Tescoma. Radosť z desiaty tak bude ešte väčšia.

deti-v-skole-desiata


Najlepšia desiata do školy


Po raňajkách je desiata druhým najdôležitejším jedlom dňa nielen v prípade dospelých, ale aj detí. Súčasťou ich stravovacieho režimu by mala byť každý deň. Slúži na doplnenie energie na učenie či iné aktivity.

Plnohodnotná desiata pre deti by mala obsahovať nielen pečivo, ale aj ovocie, zeleninu a samozrejme nápoj. Odporúčame zvoliť celozrnné pečivo pred bielym, pretože obsahuje vyšší podiel sacharidov a vlákniny na podporu trávenia. Celozrnné navyše zasýti na dlhší čas. Vhodné je pripravovať ho s domácimi nátierkami či šunkou s vysokým podielom mäsa.

Ovocie a zeleninu, ako ďalší zdroj vlákniny, deti potrebujú konzumovať pre doplnenie vitamínov, energie, ich zdravý rast a vývoj. Chybu neurobíš, ak im na desiatu zbalíš aj mliečne výrobky na doplnenie vápnika.
 

desiatove-boxy-potraviny


Na príprave desiaty si dáva záležať veľa rodičov, no pri výbere nápojov je to o niečo horšie. Sladké nápoje nie sú pre ich zdravie dobrým rozhodnutím. Najlepším riešením je čistá voda, nesladené ovocné čaje, prípadne voda dochutená citrónovou šťavou či domácimi sirupmi.

Často zo školskej tašky vyťahuješ takmer plnú fľašu vody? Ak tvoje dieťa zabúda na pravidelné dopĺňanie tekutín, pomôcť mu s tým môže aj fľaša so zaujímavým dizajnom, ktorá sa mu bude páčiť.
 

desiata-deti-v-skole

Originálne fľaše na vodu pre žiakov nájdeš v e-shope AndreaShop. Nevieš, ktorú vybrať? Rozhodnutie nechaj na dieťati.

Recepty na zdravú desiatu


Desiata je v podstate takým kreatívnym typom pokrmu, na ktorý môžeš použiť takmer akékoľvek ingrediencie. Navyše, jednotlivé recepty je možné obmieňať podľa čoho, čo máš práve v chladničke. Toto sú naše 2 tipy na desiatu, ktoré stihneš pripraviť aj ráno. Deti tak budú mať tú najčerstvejšiu desiatu, akú môžu mať.


Tvarohová nátierka s bylinkami


Veľmi jednoduchá na prípravu, no veľmi chutná, taká je táto tvarohová nátierka. Skús ju pripraviť a uvidíš, že bude chutiť deťom i dospelým.

Potrebuješ:
 

__check

500 g tučného tvarohu

__check

4 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

__check

soľ, čierne korenie

__check

bylinky podľa chuti – pažítka, bazalka či nakrájané sušené paradajky


Všetky ingrediencie spolu zmiešaj a dochuť korením a bylinkami. Ak pridáš mletú červenú papriku, nátierka získa lahodnú paprikovú chuť a krásnu farbu. S čerstvým celozrnným pečivom a zeleninou ju deti určite neodmietnu.
 

desiatove-boxy-zosity

 

Jogurtová miska s ovocím


Chceš svojim deťom pripraviť sladkú, ale zároveň zdravú desiatu? Jednoduchšia a chutnejšia než táto nie je žiadna. Zmiešaj biely jogurt, nakrájané ovocie, hrozienka a oriešky. Výsledná chuť ťa prekvapí. Ako alternatívu jogurtu v iné dni použi puding alebo tvaroh.

__bulb
Ako uvariť rýchly obed bez mäsa jednoducho a lacno? TOP 3 recepty

Varíš často mäsité jedlá? Skús ich zopárkrát za mesiac vynechať. Namiesto nich priprav chutný a rýchly obed bez mäsa podľa našich tipov. Určite ti bude chutiť.

3 užitočné tipy spojené s prípravou desiaty
 

1

Zapoj aj deti – ak sa budú podieľať na jej príprave, je možné, že sa na ňu budú tešiť ešte viac.

2

Desiata podľa ich chuti – je prirodzené, že chceš, aby dieťa jedlo čo najviac zdravých potravín, ovocia a zeleniny. No opakovane ho nútiť ku konzumácii toho, čo naozaj nechce, nie je najlepším riešením. Platí, že všetko s mierou.

3

Aj ty si priprav desiatu, ale do práce – dieťa tým utvrdíš v tom, aká je desiata naozaj dôležitá a pôjdeš mu príkladom.

dievcata-skola

Ďalšie tipy na desiatu:
 

__check

ovocný šalát

__check

domáce müsli tyčinky

__check

jablkové pyré

__check

celozrnný chlieb s arašidovým maslom a ovocím

__check

domáci koláč s ovocím

__check

muffiny z ovsených vločiek s banánom

__check

zeleninový wrap

__check

jogurtový dip s čerstvou zeleninou


Ako vidíš, aj rýchla desiata do školy môže byť chutná a zároveň zdravá. Pripravíš niektorú z nich? Odmenou pre teba bude spokojné dieťa plné energie a pocit, že počas dňa jedlo to najlepšie, čo mohlo.

__bulb
ISIC karta: Ako ušetriť na nákupoch počas štúdia?

Ak ste žiak alebo študent, určite poznáte multifunkčný preukaz ISIC karta. Viete, ako ho vybaviť a poznáte všetky jeho výhody? Zistite o ňom všetko potrebné.