Neviete, čo variť? Tieto lacné jedlá na obed musíte vyskúšať

19.07.2022 Dominika Jedlo a varenie Zdielať

Chcete vedieť, ako pripraviť lacné jedlá na obed? V našom článku vám poradíme niekoľko zaručených spôsobov, ako môžete na varení ušetriť a pritom jesť chutne.

Varenie doma už dlhšie nie je lacnou záležitosťou. Ceny potravín neustále rastú a nútia nás hľadať možnosti na lacnejšie stravovanie. Nemusíte ale hneď siahať po polotovaroch!

Nevzdávajte sa domácej stravy a pritom nemiňte ani o jedno euro viac. Ako na to?

Nakupovať vo veľkom sa oplatí. Výhodné balenia potravín za skvelé ceny na vás čakajú v Lidl.

Pripravujte lacnejšie, ale sýte jedlá


Toto pravidlo dodržiavali už naši predkovia. Práve preto sú základom slovenskej kuchyne napríklad aj husté polievky. Tá nielenže zasýti, no viete ju pripraviť z niekoľkých základných surovín. Postačia vám napríklad zemiaky, cesnak a bylinky, strukoviny či akékoľvek sezónne plodiny.

Ak k polievke pridáte chlieb, z času na čas vám pokojne poslúži aj ako hlavné jedlo. Uvarte si napríklad túto jednoduchú hustú šošovicovú polievku. Je naším skvelým tipom na váš lacný recept na obed.

sosovicova-polievka-jednoduchy-recept

Hustá šošovicová polievka - recept

1

Ingrediencie

- 250 g šošovice
- 3 zemiaky
- 1 smotana na šľahanie
- 30 g hladkej múky
- bobkový list
- ocot
- soľ

2

Postup

1. Šošovicu umyjeme, preberieme a necháme na noc namočenú vo vode.
2. Na druhý deň ju uvaríme spolu s bobkovým listom.
3. Pred dovarením pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ a uvaríme domäkka.
4. Na záver rozmiešame v smotane na šľahanie múku, prilejeme ju k šošovici a dochutíme octom.

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Servírujte viac príloh

 

Je samozrejmé, že prílohy sú lacnejšie ako mäso. Okrem ryže či zemiakov nezabudnite na zeleninovú prílohu. Tú môžete pripraviť na mnoho spôsobov, vďaka čomu vám bude stále chutiť. Jej ďalším benefitom je, že vás dostatočne zasýti, dodá vám potrebné vitamíny a jej nákup nezaťaží vašu peňaženku.

zelenina-v-miskach-na-stole

Jedlo uskladnite v mrazničke

 

Často sa stáva, že veľa jedla putuje do koša. Hlavné dôvody sú najmä dva. Buď nesprávne odhadnete množstvo alebo sa jedlo pokazí. Ak vám zostane jedlo nazvyš, pokojne ho zamrazte. Zvyšné porcie zabaľte do plastových nádob či vreciek, označte ich názvom, dátumom varenia a dajte ho zamraziť. Takto zabalené jedlo jednoducho z mrazničky kedykoľvek vyberiete a spotrebujete.

Náš tip: Ak vám zostalo pečivo, nechajte ho vysušiť a následne ho spracujte na strúhanku.


Využívajte zvyšky jedál

 

Ostalo vám niečo z obeda?  Zvyšky jedál sa dajú efektívne využiť. Zužitkujte ich pri večeri či pri ďalšom obede. Ak máte v chladničke veľa zeleniny, môžete z nej pripraviť rizoto alebo výdatný zeleninový šalát k hlavnému jedlu.

 

Rizoto s mletým mäsom – recept

 

Ušetriť môžete aj na jedle, ktoré konzumujete každý deň. Okrem chleba, ktorý vám vydrží niekoľko dní mäkký, si môžete upiecť rôzne pečivo či koláče. Viac sa dozviete v našom článku.

Nakupujte efektívne

 

Lacné varenie znamená aj lacné nakupovanie. Dávajte si však pozor na lacné a nekvalitné suroviny. Neušetríte nič, ak polovicu z nakúpených produktov vyhodíte do koša. Ušetriť sa dá totiž aj inak:

- Nakupujte vo veľkom –  pri trvanlivých potravinách si počkajte na zľavy a nakúpte ich vo väčšom množstve. Rozlišujte ale, či ide o skutočnú zľavu alebo sa nákup neoplatí.
Nakupujte vo viacerých obchodoch – každá sieť obchodov prináša iné akcie, v rámci ktorých sa oplatí nakúpiť niečo iné.
Pri nákupoch sledujte jednotkovú cenu – väčšie bývajú lacnejšie ako malé, ale môžete naraziť aj na výnimky.
Privátne značky predajcov – prinesú vám rovnakú kvalitu za nižšiu cenu.
Používajte zľavové kupóny na potraviny  – pomôžu vám ušetriť nejedno euro.
Využívajte vernostné karty – získate extra zľavy na tovar.

zelnina-v-ekologicke-taske

Šetrite vodu a energiu

 

Do nákladov na jedlo samozrejme nepatrí len cena potravín. Sú to aj náklady na vodu a energie, ktoré pri varení spotrebujete. Preto je namieste zamyslieť sa aj nad tým, ako dokážeme znížiť túto položku:

- Varte v pare –  v parnom hrnci môžete uvariť viac jedál súčasne a šetríte energiu.
Nezabúdajte na pokrievku –  pri varení používajte pokrievku a hrnce kopírujúce veľkosť varnej plochy. 
Šetrite vodu pri umývaní riadu – používajte umývačku, prípadne pri ručnom umývaní napustite vodu do drezu a riad opláchnite.
Varte jedlá z jedného hrnca – zašpiníte tak menej riadu a miniete menej energie.
Používajte tlakový hrniec – uvaríte rýchlejšie a ušetríte až polovicu energie.

zena-vari-v-kuchyni

O zdravú prípravu jedál a zdravé varenie sa postará Delimano. Doplňte vašu kuchyňu o všetko, čo potrebujete.

Bonusový tip: Bylinky či menšie a nenáročnejšie druhy zeleniny si dopestujte aj na balkóne. Jedlo dochutené čerstvými bylinkami má neopísateľné čaro a chuť.  Pomocou týchto rád máte rýchly lacný obed na stole.

Dobrú chuť!

__bulb
Ako ušetriť v domácnosti

Ako ušetriť v domácnosti? Zvyšovanie životných nákladov nás núti neustále prehodnocovať naše výdavky a zamýšľať sa nad tým, ako by sme mohli každý mesiac ušetriť niečo navyše. Výdavky na domácnosť predstavujú veľkú časť nášho rozpočtu, a preto je dobrý nápad, začať so šetrením práve tu.