Kváskový chlieb pre začiatočníkov a jeho benefity na zdravie

16.06.2022 Dominika Bývanie Zdielať
kvaskovy-chlieb-na-doske

Už ste kváskovali? Alebo vás ešte tento druh pečenia nezaujal? Možno začnete práve teraz.

Kváskovanie nie je len súčasným trendom, ktorému podľahli mnohé domácnosti. Jeho história sa začala písať už v starovekom Egypte. Táto tradícia sa preniesla do kuchýň našich prastarých rodičov, kde sa dedila z generácie na generáciu. Postupne ho však nahradil rýchlejší spôsob zaobstarania chlebu a pečiva – nákup v potravinách. Počas pandémie sa však kváskovanie opäť teší veľkej obľube.

Aký je hlavný dôvod, pre ktorý sa ku kváskovaniu vraciame? Jednoznačne túžba po kvalitných, domácich produktoch. Domáci pestovatelia vedia, že nie je nič lepšie, ako si odtrhnúť vlastné ovocie a zeleninu zo záhrady.

Ich chuť a kvalita sa totiž nevyrovnajú plodinám zakúpeným v obchode. Rovnako je to aj s pečením. Kto si raz upiekol kváskový chlieb, opätovne ho pečie znovu. Navyše, domácim pečením dlhodobo ušetríte, pretože kvások sa vám pri správnej starostlivosti nikdy neminie.

Ako upiecť kváskový chlieb? Prinášame vám overený recept.

kvaskovy-chlieb

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!

Čo je kvások?


Živý organizmus obsahujúci niekoľko stoviek až miliónov baktérií. Tie sa prirodzene nachádzajú v zrne, no v múke sú „uspané“. Keď múku zalejete vodou, tá ju hydratuje a prebúdza baktérie. Tento proces je potrebné opakovať 14 dní, počas ktorých sa baktérie dostatočne namnožia a vznikne dobrý a silný kvások.

Príprava kvásku sa skladá z viacerých krokov. Podrobne sme ich pre vás napísali v článku Ako vyrobiť kvások.

kvasok-v-sklenenej-nadobe

Suroviny na výrobu kvásku sú síce len dve – múka a voda, ale o to dôležitejšia je ich kvalita a spracovanie. Najdôležitejšou surovinou je bezpochyby práve múka. Odborníci na kváskovanie sa zhodujú, že je v podstate jedno, akú múku použijete. Dôležité je, aby bola kvalitná a čerstvá. Vo všeobecnosti sa ako najlepšia múka na kváskový chlieb uvádza celozrnná ražná múka.

Začínate s kváskovaním? V tom prípade sa vám cesto na ražný kváskový chlieb bude miesiť najlepšie. Upečený chlebík bude nadýchaný s tmavšou striedkou. Kvások si môžete vytvoriť dokonca aj z bezlepkovej múky.

Vedeli ste, že existuje tzv. kvásková mapa? Ak si netrúfate na prípravu vlastného kvásku, vaše prvé kváskové pečenie môžete zahájiť kváskom od niekoho iného.

Ako dlho kvások vydrží?


Ak sa o neho správne budete starať, môže vydržať aj niekoľko rokov.. Naše odporúčanie je, aby ste ho po každom použití dokŕmili vodou a múkou. Na prípravu chleba z kvásku odoberiete 1 PL. To znamená, že presne takéto množstvo by sme mali vrátiť do pohára. Kvások kŕmime v tomto pomere:

- 1 PL ražnej múky,

- 1,5 PL studenej vody.

Zamiešate a privriete vrchnákom. Viečko však neutiahnete vrchnákom úplne. Necháte odpočívať na linke približne 6 hodín. Následne utiahnete viečko a odložíte do chladničky.

muz-tvaruje-cesto-na-doske-valcekom

Recept na kváskový chlieb pre začiatočníkov

1

Rozkvas

- celý ražný kvások
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 100 ml vody

2

Cesto

- 150 g rozkvasu
- 150 g špaldovej chlebovej múky
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 8 g soli
- 2 g rasce
- 1 ČL medu (podporuje kvasný proces)
- 2 PL slnečnice alebo vlašských orechov
- 160 ml vody

3

Postup

1. Suroviny zmiešame a necháme v miske kysnúť približne 1 a pol hodiny.
2. Za ten čas cesto 2- až 3-krát preložíme zo strany na stranu. Cesto by malo byť voľné a elastické.
3. Preložíme ho na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník.
4. Bochník stočíme do ošatky a necháme prikrytý oddychovať 2 až 3 hodiny.
5. Povrch potrieme vodou, posypeme semienkami alebo rascou a pozdĺžne narežeme ostrým nožom.
6. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme (plynová alebo elektrická rúra: 220, teplovzdušná rúra: 200, doba pečenia asi 15 minút)
7. Následne znížime teplotu a pečieme asi 30 minút pri teplote (plynová alebo elektrická rúra: 190, teplovzdušná rúra: 170).
8. Chlieb vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

rozne-druhy-chlebov

Na upečenie domáceho kváskového chleba potrebujete tie najkvalitnejšie suroviny. Nakúpte ich ešte dnes v reťazci Lidl.

Benefity na zdravie

 

Kvások svojim zložením pozitívne prispieva k zlepšeniu nášho zdravia. A to rôznymi spôsobmi:

__check

Trávenie – kvások rozkladá lepok do jednoduchšej formy, čím prejde tráviacim traktom bez toho, aby nám uškodil.

__check

Rozkladá kyselinu fytovú – tá sa nachádza v obale zrna, a teda v celozrnných múkach. Kvások ju účinne rozkladá a umožňuje vstrebávanie dôležitých minerálov.

__check

Odkysličenie organizmu – kváskový chlieb vám zaženie pálenie záhy.

 

__check

Nižší glykemický index – na zasýtenie potrebujeme zjesť menšie množstvo kváskového ako obyčajného chleba.

__check

Nenadúva – baktérie obsiahnuté v kvásku sa ničia už v prvej polovici pečenia.

 

__check

Zmiernenie alergií, ekzémov a akné – zloženie kvásku upravuje rovnováhu v črevách, zbavuje telo toxínov a upravuje peristaltiku čriev. Výsledkom je zdravšia pokožka.

__check

Podpora imunity – ak je funkcia čriev narušená nevhodnou stravou, dlhodobým stresom alebo nedostatkom spánku, sme náchylnejší na ochorenia. Preto, že kvások nezaťažuje naše črevá, podporuje imunitu.

__check

Žiadna chémia – na prípravu kváskového chleba je potrebná iba múka a voda.. Preto je tou najlepšou voľbou na konzumáciu.

upeceny-kvaskovy-chlieb

Má kváskovanie nevýhody?


Azda len jednu – čas. Od prípravy kvásku až po samotné upečenie chleba ubehne niekoľko hodín, ak nie deň. Nenechajte sa však odradiť. Jednotlivé činnosti sa nevykonávajú naraz, ale sú rozdelené do niekoľkých fáz. Popri príprave a pečení teda stihnete bežné pracovné povinnosti a činnosti v domácnosti. Odmenou vám bude nezameniteľná chuť a vôňa domáceho kváskového chleba.

Chcete upiecť kváskový chlieb ešte rýchlejšie? Vyskúšajte recept na chlieb bez rozkvasu.