Rady a tipy: Odstúpenie od kúpnej zmluvy

19.01.2022 Ivana Nakupovanie na internete Zdielať

V prípade, ak ste nakupovali cez internet a dodaný tovar vám nevyhovuje, máte právo na odstúpenie od zmluvy. Ako odstúpiť od kúpnej zmluvy? Spísali sme pre vás jednoduchý návod, v ktorom sa dozviete, aké sú zákonné pravidlá a lehoty a aj to, kedy nemáte právo na odstúpenie.

 

Kedy môžem odstúpiť od kúpnej zmluvy?

 

Odstúpenie od kúpnej zmluvy je jednostranný úkon, ktorý vedie k ukončeniu kúpnej zmluvy. Toto právo nevzniká automaticky, iba v zákonom stanovených prípadoch. Právo na vrátenie tovaru bez udania dôvodu máte len vtedy, ak ste tovar zakúpili prostredníctvom zmluvy uzavretej na diaľku alebo zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho. Teda napríklad vtedy, ak nakupujete tovar alebo služby cez internet. Ak však nakúpite v kamennej predajni, nárok na odstúpenie od zmluvy nemáte. 

 

Právo na odstúpenie od zmluvy bez udania dôvodu máte do 14 dní. Táto lehota začína plynúť dňom, kedy ste tovar prevzali, ale odstúpiť môžete ešte skôr - teda ešte pred odoslaním alebo počas prepravy tovaru. Internetové obchody ponúkajú tiež možnosť odstúpenia od objednávky, ktorého podmienky uvádzajú vo svojich obchodných podmienkach.

 

Ako môžem odstúpiť od zmluvy?

 

Ak ste kúpnu zmluvu uzavreli písomne, svoje právo na odstúpenie zmluvy si u predávajúceho môžete uplatniť v listinnej podobe alebo v podobe zápisu na inom trvanlivom nosiči. Ak ste zmluva uzavreli len ústne, na uplatnenie vášho práva vám podľa zákona stačí akékoľvek jednoznačne formulované vyhlásenie, ktoré vyjadruje vašu vôľu odstúpiť od zmluvy. Môžete použiť formulár na odstúpenie od zmluvy, ktorý vám poskytol predávajúci. Často ho nájdete priamo pri zásielke s tovarom, ako prílohu emailu s faktúrou alebo priamo na webovej stránke predajcu. Dôležité však je, aby ste to urobili najneskôr do 14 dní odo dňa prevzatia tovaru.

 

odstúpenie od kúpnej zmluvy pri nakupovaní cez internet

 

 

Vrátenie tovaru bez udania dôvodu

 

Ak odstúpite od zmluvy, predajca vám v súlade so zákonom musí najneskôr do 14 dní odo dňa vrátenia tovaru vrátiť všetky platby, ktoré od vás prijal - teda nielen samotnú kúpnu cenu, ale aj náklady na dopravu, dodanie a poštovné a iné náklady a poplatky. V prípade nákladov na dopravu sú to náklady najlacnejšieho z ponúkaných spôsobov doručenia. Nie je vám však povinný uhradiť náklady, ktoré vám vzniknú v súvislosti s vrátením tovaru. Na druhej strane, vy mu zasa samozrejme musíte vrátiť zakúpený tovar. Na vrátenie tovaru sa vzťahuje lehota 14 dní odo dňa odstúpenia od zmluvy. Teda platí vrátenie tovaru do 14 dní.

 

 

Kedy nemáte právo na odstúpenie od zmluvy

 

Existujú prípady, kedy ako spotrebiteľ nemáte právo na odstúpenie zmluvy do 14 dní bez udania dôvodu. Je to napríklad vtedy, keď si napríklad objednáte tovar na zákazku, tovar podliehajúci rýchlej skaze (napríklad niektoré potraviny), periodickú tlač, elektronický obsah a podobne.