Niečo o Hokkaido tekvici
Pôvod tekvice Hokkaido siaha do Japonska do 19. storočia, kde sa pestovala na ostrove nazývanom Hokkaido. Postupne sa jej pestovanie rozšírilo do celého sveta.
Prečo jesť Hokkaido tekvicu? Je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, kyselinu listovú, horčík, železo a fosfor. Obsahuje len malý podiel cukru a žiadne kyseliny, preto je ľahko stráviteľná aj pre ľudí s citlivým žalúdkom.
Hlavná sezóna ich zberu je od septembra do zimy. Skoršie odrody sa zbierajú už v auguste. Ak je stopka plodu zelená a žltá, tekvicu netrhaj, pretože ešte čerpá živiny. Správny čas na jej odtrhnutie je, keď je stopka hnedá, suchá a začína vädnúť. Charakteristická je svojou výraznou oranžovou farbou.
Autor: Terren Hurst (Unsplash)
Ako na správne skladovanie Hokkaido tekvice? Zabezpeč, aby bola na chladnom a suchom mieste (pivnica, špajza). V takomto prostredí vydrží 2 mesiace bez straty chuti a kvality.
Všetko do kuchyne, od nábytku, cez spotrebiče až po dózy na skladovanie, výhodne nakúpiš v e-shope Möbelix. Využi prebiehajúce zľavy a nakupuj za zlomok pôvodných cien.
Tekvicu môžeš skladovať aj usušenú. Sušenie v elektrickej sušičke je tým najpohodlnejším a najbežnejším spôsobom.
Tekvicu nakrájaj na tenšie plátky alebo kúsky a rozlož ich vedľa seba v jednej vrstve. Pri teplote 55 °C ich suš približne 2 hodiny. Pláty následne otoč a jednotlivé poschodia sušičky vymeň – spodné dole, vrchné hore. Teplotu zvýš na 70 °C a opäť suš 2 hodiny. Postup opakuj, kým nie je tekvica úplne vysušená (celkovo sa môže sušiť 8 až 12 hodín podľa druhu tekvice a výkonu sušičky).