Var sezónne a úsporne: Toto je najlepšia hokkaido polievka

25.10.2023 Dominika Zdielať

Máš rada tekvicu? Potom by na tvojom stole predovšetkým počas jesene nemala chýbať tá najlepšia hokkaido polievka. Recept na presne takú nájdeš v našom článku.

tekvica-hokkaido-polievka-slane-tycinky
Autor: Nataliya Vaitkevich (Pexels)


Tekvica do modernej kuchyne zaručene patrí. Okrem polievky na X spôsobov si z nej môžeš pripraviť vynikajúci koláč či Pumpkin Spice Latte. Výborná je aj zapečená či dokonca ako súčasť sladkých dezertov. Pripraviť z nej môžeš aj zdravú detskú výživu.

Dostala si chuť na krémovú hokkaido polievku? Poďme si ju spoločne pripraviť. Toto je náš chutný a finančne nenáročný recept.

Chýbajú ti kuchynské pomôcky? Všetky, ktoré potrebuješ sme pre teba našli v e-shope Tescoma v sekcii Varenie. Klikni a nakupuj užitočné produkty za super ceny práve teraz.

furik-tekvice
Autor: Terren Hurst (Pexels)

Nakupuj potraviny výhodnejšie, ako kedykoľvek predtým. Využi kupóny na našom webe a teš sa z ušetrených peňazí.


Niečo o Hokkaido tekvici


Pôvod tekvice Hokkaido siaha do Japonska do 19. storočia, kde sa pestovala na ostrove nazývanom Hokkaido. Postupne sa jej pestovanie rozšírilo do celého sveta.

Prečo jesť Hokkaido tekvicu? Je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B6, C, E, kyselinu listovú, horčík, železo a fosfor. Obsahuje len malý podiel cukru a žiadne kyseliny, preto je ľahko stráviteľná aj pre ľudí s citlivým žalúdkom.

Hlavná sezóna ich zberu je od septembra do zimy. Skoršie odrody sa zbierajú už v auguste. Ak je stopka plodu zelená a žltá, tekvicu netrhaj, pretože ešte čerpá živiny. Správny čas na jej odtrhnutie je, keď je stopka hnedá, suchá a začína vädnúť. Charakteristická je svojou výraznou oranžovou farbou.

paleta-tekvice
Autor: Terren Hurst (Unsplash)


Ako na správne skladovanie Hokkaido tekvice? Zabezpeč, aby bola na chladnom a suchom mieste (pivnica, špajza). V takomto prostredí vydrží 2 mesiace bez straty chuti a kvality.

Všetko do kuchyne, od nábytku, cez spotrebiče až po dózy na skladovanie, výhodne nakúpiš v e-shope Möbelix. Využi prebiehajúce zľavy a nakupuj za zlomok pôvodných cien.

Tekvicu môžeš skladovať aj usušenú. Sušenie v elektrickej sušičke je tým najpohodlnejším a najbežnejším spôsobom.

Tekvicu nakrájaj na tenšie plátky alebo kúsky a rozlož ich vedľa seba v jednej vrstve. Pri teplote 55 °C ich suš približne 2 hodiny. Pláty následne otoč a jednotlivé poschodia sušičky vymeň – spodné dole, vrchné hore. Teplotu zvýš na 70 °C a opäť suš 2 hodiny. Postup opakuj, kým nie je tekvica úplne vysušená (celkovo sa môže sušiť 8 až 12 hodín podľa druhu tekvice a výkonu sušičky).

__bulb
Sušenie húb rýchlo a lacno. Vieš, ako na to?

Čerstvé huby sú, samozrejme, najlepšie. No, rada by si si ich vychutnala aj počas zimných mesiacov? Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako na rýchle a správne sušenie húb.

Hokkaido tekvica je na prípravu v porovnaní s ostatnými druhmi tekvíc ešte jednoduchšia. A to preto, že ju môžeš zjesť doslova celú, konzumovateľná je aj jej šupka. Má jemnú orieškovú chuť, ktorá môže niekomu evokovať gaštany, a mimoriadne šťavnatú dužinu.

Okrem bohatého využitia v kuchyni je skvelá aj na jesennú výzdobu domu.
 

zena-tekvica-krajanie
Autor:  Monstera Production (Pexels)

Jednoduchá Hokkaido polievka


Výhodou tejto polievky je, že na ňu nepotrebuješ veľa surovín, a predsa ťa zasýti a zároveň pohladí chuťové poháriky. Navyše, tú najdôležitejšiu surovinu, Hokkaido tekvicu, máš pravdepodobne aj doma v záhrade.


Potrebuješ
 

__check

1 kg Hokkaido tekvice

__check

1 ks cibule

__check

2 ks mrkvy

__check

2 strúčiky cesnaku

__check

2 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru

__check

3 PL olivového oleja

__check

soľ, korenie

__check

kyslá smotana na dozdobenie

Postup
 

1

Tekvicu umy, vyber semienka a nakrájaj na kocky. Nezabudni, že aj samotná šupka je jedlá a môžeš ju variť spolu s dužinou.

2

Na olivovom oleji zľahka opraž nakrájanú cibuľu a cesnak.

3

Pridaj nakrájanú mrkvu spolu s tekvicou a zopár minút ich restuj. Pridaj vývar a var do zmäknutia všetkých surovín.

4

Polievku rozmixuj a dochuť soľou a čiernym korením.

Zdá sa ti polievka príliš hustá? Na záver varenia pridaj trochu sladkej smotany na varenie. Pri podávaní dozdob lyžicou kyslej smotany a tekvicovými semienkami opraženými na suchej panvici.

Z vybratých semienok si môžeš pripraviť aj chutný snack. Umyté a vysušené vysyp na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkaj ich olivovým olejom a posoľ. Pri teplote 100 °C ich peč približne 2 hodiny. Skladuj ich v uzatvorenej nádobe na suchom a tmavom mieste.

Uľahči si prípravu jedál na maximum so šikovnými pomocníkmi. Budeš ich mať výhodnejšie vďaka kupónom, ktoré ti prinášame nižšie.


Nevyužila si pri varení celú tekvicu? Zvyšky zabaľ do potravinovej fólie a ulož ich do chladničky alebo mrazničky (podľa toho, kedy najbližšie ju spotrebuješ).
 

hokkaido-polievka-dieta-jedenie
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)


Využívať domáce a sezónne plodiny je to najlepšie, čo môžeš urobiť. Nielen, že ušetríš, keďže ich nebudeš kupovať, ale zároveň budeš jesť zdravšie a kvalitnejšie pokrmy. Na jeseň začni prípravou Hokkaido polievky. Sme si istí, že bude chutiť veľkým i malým. 

 

Máš už nainštalované Rozšírenie KUPLIO? Ak nie, urob to hneď teraz a šetri pri každom nákupe.

rozsirenie-kuplio