Domáce Pumpkin Spice Latte – recept na jesennú šálku kávy

20.09.2022 Dominika Zdielať

Ochutnali ste už Pumpkin Spice Latte? Ak máte radi klasické latte či kávu, tento obľúbený sezónny nápoj si zamilujete. Vyskúšajte tento jednoduchý recept.

Tekvica je obľúbenou jesennou plodinou. Okrem toho, že môže slúžiť ako dekorácia, široké využitie má aj v kuchyni. Pripravíte ju doslova na milión spôsobov. Varenú, pečenú a dokonca ako súčasť kávy.
 

salka-kavy-tekvice-okuliare

Základom kávového nápoja je kvalitná káva. Spoznávajte jej nové chute každou jednou šálkou.

Benefity konzumácie tekvice na zdravie


Tekvica je ovocie, ktoré obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Na naše zdravie má viaceré pozitívne účinky:

__check

posilňuje imunitu

__check

pomáha k zdravému zraku

__check

pomáha s chudnutím

__check

udržiava zdravé srdce

__check

prispieva k zdraviu pokožky

dve-tekvice-stol

 

Pumpkin Spice Latte recept
 

Tekvicové latté je počas jesene limitovanou ponukou v niektorých kaviarňach. Prečo si ho ale nepripraviť doma kedykoľvek chcete? Recept je naozaj jednoduchý a zvládne ho pripraviť aj kávový začiatočník.

Na jeho prípravu potrebujete: 


• 3 PL tekvicového pyré

• zmes korenia

• 1 šálku kávy

• 250 ml mlieka

• 1 PL medu

• 1 ČL vanilkovej arómy

• 1 smotany na šľahanie

• 1 ČL mletej škorice



salka-kavy-tekvica

Chceli by ste si nakúpiť suroviny na prípravu tekvicového latté? Urobiť tak môžete hneď teraz z pohodlia domova.

Prvou a najdôležitejšou surovinou na prípravu Pumpkin Spice Latte, je tekvicové pyré. Môžete si ho kúpiť hotové alebo si ho pripraviť doma.


Postup na prípravu domáceho tekvicového pyré: 


1. Môžeme použiť klasickú maslovú tekvicu alebo Hokkaido. Tekvicu umyjeme, ošúpeme, vyberieme jadierka a nakrájame na kocky.

2. Vo vyhriatej rúre pečieme na 180 stupňov približne 1 hodinu.

3. Po vychladnutí tekvicu roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme na jemné pyré.

 

tekvicove-pyre

Kým sa tekvica pečie, pripravíme si tekvicové korenie zmiešaním 4 surovín:


• 1 ČL muškátového orieška

• 1 ČL mletého zázvoru

• 3 ČL mletej škorice

• 10 ks podrvených klinčekov
 

tekvicove-latte-stol-dekoracie

Svoje Pumpkin Spice Latte dokončíme:  


1. Uvaríme obľúbenú, kvalitnú kávu – napríklad espresso. Necháme ju vychladnúť.

2. V malom hrnci zohrejeme 3 PL tekvicového pyré, pridáme korenie a premiešame.

3. Do tejto zmesi pridáme kávu, 250 ml mlieka, 1 PL medu a 1 ČL vanilkovej arómy.

4. Celú zmes prelejeme do mixéra a mixujeme dovtedy, kým sa tekvicové latté napení.

5. Prelejeme ho do pohárov, dozdobíme vyšľahanou smotanou na šľahanie a posypeme škoricou.


Ako vyberať tekvicu?


Nie každý má možnosť vypestovať si tekvicu doma. Na výber máte obchodné reťazce alebo trhy s lokálnymi pestovateľmi. Odporúčame vám tekvicu nakupovať na druhom zo spomínaných miest. Takáto tekvica by mala byť kvalitnejšia a lepšie chutiť.

Vyberajte si tú, ktorá má neporušenú šupku. Doma ju skladujte na chladnom a tmavom mieste. Takto vám vydrží 2 až 3 mesiace.
 

kava-stol
 

Radi objavujete nové chute? Jeseň je ideálnym obdobím, aby ste ochutnali Pumpkin Spice Latte. Jeho lahodnú chuť si zamilujete. A čo je ešte lepšie, zvyšok tekvice môžete využiť v kuchyni na prípravu jedla.

Milujete kávu vo všetkých jej podobách? Počas teplých dní babieho leta si pripravte aj tú ľadovú. V našom článku nájdete rýchly a chutný recept.