Niektorí ju považujú za burinu, iní ňou liečia mnohé choroby. Viete, že púpavový sirup si viete pripraviť aj doma?
Mnoho ľudí považuje púpavu lekársku za burinu. Jej druhový názov však napovedá, že ide o liečivú rastlinu. Má horkastú chuť, je bez zápachu a celá rastlina je jedlá. Púpava lekárska je trvalka, ktorá kvitne od apríla do novembra na suchých miestach.
Kedy je ideálny čas na zber púpavy? Najlepšie urobíte, ak ju nazbierate za slnečného počasia v čistom prostredí. Teda, ďaleko od cesty. Radšej voľte lokality hlbšie v lesoch, prípadne na hospodárskych lúkach.
Najčastejším spôsobom, ako púpavu môžeme využiť je, že z nej navaríme lahodný med. Avšak, pripraviť z nej môžeme aj iný lahodný lektvár – púpavový sirup.
Aké liečivé látky obsahuje púpava? Aké benefity nám poskytuje? A ako z nej pripraviť liečivý sirup?