Púpavový sirup – najlepší recept na domáci liek

31.05.2022 Mária Zdielať

Niektorí ju považujú za burinu, iní ňou liečia mnohé choroby. Viete, že púpavový sirup si viete pripraviť aj doma?

Mnoho ľudí považuje púpavu lekársku za burinu. Jej druhový názov však napovedá, že ide o liečivú rastlinu. Má horkastú chuť, je bez zápachu a celá rastlina je jedlá.  Púpava lekárska je trvalka, ktorá kvitne od apríla do novembra na suchých miestach.

Kedy je ideálny čas na zber púpavy? Najlepšie urobíte, ak ju nazbierate za slnečného počasia v čistom prostredí. Teda, ďaleko od cesty. Radšej voľte lokality hlbšie v lesoch, prípadne na hospodárskych lúkach.

Najčastejším spôsobom, ako púpavu môžeme využiť je, že z nej navaríme lahodný med. Avšak, pripraviť z nej môžeme aj iný lahodný lektvár – púpavový sirup.

Aké liečivé látky obsahuje púpava? Aké benefity nám poskytuje? A ako z nej pripraviť liečivý sirup?

luka-posiata-pupavou

Aké vitamíny obsahuje púpava lekárska?

 

Púpava lekárska obsahuje množstvo vitamínov, napr. A, C, D, K a komplex vitamínov B. Taktiež sú v nej zastúpené minerálne látky ako vápnik, železo, sodík, draslík, horčík. Okrem nich púpava obsahuje aj kyselinu listovú a kyselinu kremičitú. Púpavové listy zároveň obsahujú aj karotenoidy, flavonoidy či látky zeaxantín luteín. Tie udržiavajú zdravý zrak.

Ak by ste ale predsa len potrebovali doplniť nejaké vitamíny, môžete tak urobiť hneď teraz. Nakúpte viac za menej a využite Benu lekáreň zľavové kupóny.

Účinky na organizmus

 

Zdravotných benefitov púpavy lekárskej je neúrekom. Táto liečivá rastlinka pomáha pri:

- ochoreniach a činnosti sleziny a žliaz
- rýchlejšej regenerácii po cvičení
- arteroskleróze
- chronických kožných ochoreniach a problémoch (svrbenie pokožky, lišajoch a vyrážkach)
- zápale pečenie
- cukrovke
- čistení žalúdka, krvi
- zlepšení trávenia, harmonizácii žalúdočných štiav, žalúdočných poruchách, prekyslení žalúdka, ale aj pri prudkom črevnom katare, nechutenstve alebo    zápche
- rozpúšťaní žlčníkových kameňov
- urýchľovaní metabolizmu, čím pomáha pri chudnutí
- správnej funkcii močového mechúra, zápaloch močových ciest a obličiek, obličkových kameňoch a odstraňuje toxíny z tela potením
- spomalení rastu rakovinotvorných buniek
- pri dne a reume
- redukcii opuchov
- riedení hustej krvi
- nachladení a chorobách dýchacích ciest
- anémii, celkovej slabosti a jarnej únave

Aj vás ešte vždy prenasleduje pocit únavy a neviete, ako sa ho zbaviť? Toto sú naše rady, ako si s jarnou únavou poradíte raz a navždy.

pupavovy-sirup-na-palacinkach

NEVARENÝ púpavový sirup

1

Ingrediencie

- 1 liter púpavových hlavičiek (ideálne, ak ich naplníte litrovú nádobu),
- 500 g kryštálového cukru – pridávajte ho podľa vlastnej chuti,
- 2 dcl vody.

2

Postup

Hlavičky púpav odstonkujeme. Necháme ich na slnku, aby z nich vyliezli chrobáčiky.*
Následne oddelíme kvietky od zelených častí. Tie zrecyklujeme tak, že ich hodíme do kompostu.
Kvety vložíme do veľkej uzatvárateľnej nádoby (napr. zaváraninová fľaša).
Zasypeme ich cukrom. Nádobu uzavrieme viečkom alebo potravinárskou fóliou.
Zmes necháme odstáť na okne dva dni, aby na ňu svietilo slnko cukor sa rýchlejšie rozpustil.
Fľašou občas zatrasieme a premiešame jej obsah.
Následne do nádoby prilejeme vodu a necháme ju na parapete ďalší deň.
Hotový sirup precedíme cez plátno.
Vytlačíme všetku šťavu z kvetov.**
Sirup skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke.

 * alternatívou k tomuto kroku je očistiť ich v studenej vode. Takýmto spôsobom však prídete aj o peľ, čo by bola škoda.
** sirup je prirodzene trochu zakalený.

 

Hotový sirup vydrží približne mesiac. Môžete ho používať ako dochucovadlo do limonád, ako klasické sladidlo alebo ako liečivý sirup v podobe lyžičky denne.

pupavovy-sirup-na-lyzicke

Nie ste si istí, ako recyklovať bioodpad? Náš kompletný návod na triedenie odpadu vám v tom určite nielen pomôže, ale vás aj motivuje.

VARENÝ púpavový sirup

1

Ingrediencie

350 ks púpavových hlavičiek (plne rozkvitnutých),
20 g kyseliny citrónovej,
4 citróny,
3,5 l vody,
3,5 kg kryštálového cukru,
hrsť lístkov medovky a žihľavy (voliteľné ingrediencie).

2

Postup

Hlavičky púpav odstonkujeme.
Necháme ich na slnku, aby z nich vyliezli chrobáčiky.*
Následne oddelíme kvietky od zelených častí. Tie zrecyklujeme tak, že ich hodíme do kompostu.
Do päťlitrovej zaváraninovej fľaše pridáme púpavu, bylinky, kyselinu citrónovú a pokrájané citróny.
Zalejeme ich vriacou vodou.
Zmes necháme odstáť 24 hodín.**
Nádoby by mala byť po celý čas uzavretá, no počas lúhovania občas zmes premiešame varechou.
Na druhý deň zmes precedíme. Ideálne cez plátno alebo látkovú plienku.***
K šťave do hrnca pridáme cukor.
Zmes premiešame položíme na sporák.
Púpavovú šťavu s cukrom privedieme do varu pri strednej teplote a za stáleho miešania.
Následne teplotu stiahneme a necháme zmes variť, kým nezačne hustnúť.
Vznikne nám tmavožltá až hnedá tekutina, niečo medzi medom a sirupom.
Hustotu si určujete vy sami podľa množstva odparenej vody.
Ak vám na povrchu vznikne pena, odstráňte ju. Konzistenciu riedkeho medu získate približne za hodinu a pol.
Horúcu zmes nalejte do zaváraninových fliaš.
Dbajte na čistotu viečok a okraja fliaš, aby sa nezalepili. Potom ich zatvorte a obráťte hore dnom.
Po vychladnutí sirup skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste.

  * alternatívou k tomuto kroku je očistiť ich v studenej vode. Takýmto spôsobom však prídete aj o peľ, čo by bola škoda. Ak používate ďalšie voliteľné bylinky a rastliny, tie opláchnuť môžete. Nič sa im nestane.
 ** celú zmes môžete najprv 15 minút variť. Až potom ju nechajte lúhovať. Záleží iba na vašich preferenciách, ktorú možnosť si zvolíte.
*** obyčajné sitko alebo cedidlo vysteľte látkou. Cez takto pripravené sito zmes prelejte.

 

Uvarený sirup vydrží približne tri mesiace. Môžete si ho pridávať do čaju, limonády alebo zjesť preventívne jednu lyžičku denne.

Na prípravu tohto liečivého sirupu budete potrebovať mnoho kuchynských pomôcok. Kde ich nájdete všetky pod jednou strechou a za najvýhodnejšie ceny na trhu? No predsa v Delimane!