Jarná únava a TOP 10 spôsobov, ako sa jej zbaviť

19.04.2022 Mária Zdravie Zdielať

Aj vám sa v poslednej dobe nechce nič robiť? Prenasleduje vás pocit únavy a neviete, ako sa ho zbaviť? Možno trpíte nediagnostikovateľným zdravotným problémom, nazývaným jarná únava.

 

Začiatok jari je príznačný nielen prebúdzaním prírody, ale aj ľudského organizmu. Telo musí upraviť mnohé fyziologické procesy a reagovať na zmeny v životnom prostredí. Práve preto vám prinášame základné informácie o tom, čo je jarná únava, ako sa prejavuje a ako ju „liečiť“.

 

Čo je to jarná únava?

 

Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na zmeny – trvanie slnečného svitu, teplotné a tlakové výkyvy, ako na aj zmeny v životospráve. Po pasívnejších zimných mesiacoch dochádza nielen k úprave stravy, ale aj k zvýšeniu fyzickej aktivity.

zena trpiaca unavou

 

Príčiny vzniku a rizikové skupiny

 

Mladý a zdravý organizmus sa týmto zmenám väčšinou prispôsobuje ľahko. O niečo horšie ich vnímajú ľudia v strednom a vyššom veku. S nástupom jari sa tak u tých citlivejších začína prejavovať únava a vyčerpanie. Tie sa vo zvýšenej miere objavujú najmä v prípade meteosenzitívnych ľudí, osôb s nízkym tlakom alebo u seniorov.

 

Príznakom nie je len únava

 

Sprievodným javom tohto kvázi ochorenia je komplexný stav vyčerpania celého organizmu. Keďže to nie je orgánové ochorenie, nemôže byť klasifikovaná ako choroba. Práve to je aj dôvod, prečo existuje málo vedeckých štúdií mapujúcich jej výskyt.

Medzi jej najčastejšie príznaky patrí:

  • nedostatok energie
  • pocit únavy
  • ospalosť (aj tesne po prebudení)
  • ťažkosti so spánkom
  • bolesti hlavy
  • malátnosť
  • nesústredenosť
  • podráždenosť
  • náchylnosť na infekcie

 

unavena zena spi v posteli

 

Ako dlho trvá?

 

Ak začiatkom roka či počas jari trpíte únavou a vyčerpaním, nie ste v tom sami. Štúdia v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine uvádza, že vyčerpanie môže po prechode na letný čas trvať počas celého týždňa. Našťastie, únava má iba prechodný ráz. Nepríjemné príznaky zvyčajne ustupujú hneď, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny. Vo všeobecnosti platí, že vyčerpanie trvá približne 1 až 3 týždne.

Pretrvávajú vaše príznaky o niečo dlhšie? V tom prípade by ste môže ísť v skutočnosti o prejav ochorenia a mali by ste sa poradiť s vaším ošetrujúcim lekárom.

 

10 tipov, ako si s ňou poradiť

 

Keďže únava a vyčerpanie po čase pominie, nie je potrebné s ňou bojovať. Avšak, viete urobiť niekoľko mimoriadne účinných krokov pre to, aby ste ju zmiernili. Ktovie, pomocou nasledujúcich rád si možno ani len nevšimnete, že ste si ňou prešli.

top 10 tipov na jarnu unavu

__check

Nastavte si denné a týždenné rutiny

Štruktúrovaná a stereotypná aktivita pomáha vášmu telu prispôsobiť sa mnohým zmenám. Pokiaľ je to možné, vyhnite sa prekračovaniu svojich limitov. Akékoľvek náhle zmeny v tomto období môžu byť pre vaše telo preložené ako stresory. Regulovaná aktivita však minimalizuje stres a buduje silu, ktorú budete rozhodne potrebovať v blížiacich sa letných mesiacoch.

tyzdenny diar na planovanie

__check

Počúvajte svoje telo

Keď chcete efektívne pracovať a vykonávať fyzickú aktivitu, musíte byť v mentálnej pohode. Nestresujte sa nad zbytočnosťami. Počas práce si urobte priestor aj na pravidelné prestávky a odpočinok. Venujte viac času príjemným činnostiam a vyhýbajte sa tým namáhavým.

__check

Voda je základom ľudského tela

Voda vyplavuje toxíny z ľudského tela a urýchľuje metabolizmus. Dehydratácia môže spôsobiť bolesti hlavy a únavu. Najjednoduchším a najúčinnejším riešením únavy tak môže byť pokojne aj pitná voda. Dbajte preto na príjem dostatku tekutín, akými sú čistá voda, minerálky a nesladené čaje.

__check

Jedzte často malé množstvá výživného jedla

Uistite sa, že aspoň jedna tretina vášho jedálneho lístka obsahuje čerstvú zeleninu a ovocie. Získate tak dostatočný príjem vitamínu C. Pre správnu funkciu nervového a obehového systému prijímajte dostatok vitamínu B1. Získate ho konzumáciou fazule, orechov, semienok, rýb, bravčového mäsa, špenátu, špargle a zŕn. Vysoký prísun zeleniny a ovocia zlepšuje obranyschopnosť organizmu, posilňujú imunitu a chráni pred vznikom jarnej únavy.

ovocie a zelenina

__check

Vitamín D zadarmo

Svetová zdravotnícka organizácia WHO hovorí, že aj 5 až 15 minút na slnku 2 až 3-krát týždenne môže zlepšiť vaše zdravie. Nielenže získate dostatočné množstvo vitamínu D, no pobyt na slnku výrazne zlepší vašu náladu. Počas zamračených dní môžete hladinu vitamínu D doplniť aj pomocou výživových doplnkov. Pre ešte výhodnejší nákup využite našu zvýhodnenú ponuku klikom na logá týchto lekární:

                    benu lekaren vasekupony                    dr max lekaren vasekupony                    moja lekaren vasekupony

__check

Choďte von a cvičte

Cvičenie a vitamín D budujú silu a zvyšujú hladinu energie. Zapojte sa do mierneho aeróbneho cvičenia. Neverili by ste, že aj 30-minútová prechádzka alebo jogging pozdvihne vašu náladu. Vedomý pohyb je vynikajúcim spôsobom, ako zvýšiť vnútornú energiu a upokojiť myseľ za pár minút.

__check

Meditácia a jej relaxačné účinky

Niet žiadnych pochýb o tom, že meditácia má množstvo blahodarných účinkov pre ľudské telo. Nemusí to byť ani klasická budhistická. Meditácia má množstvo podôb. Úplne postačí niekoľko minút studenej sprchy s osviežujúcim účinkom, kúpeľa s epsomnskou soľou či návštevy sauny. Alebo si jednoducho vyhraďte 15 minút na čítanie vašej obľúbenej knihy. Emocionálnu stabilitu však najjednoduchšie získate práve vedomou meditáciou. Tá zabezpečuje dostatočný prísun kyslíka. Neviete, ako ju praktizovať? Začnite tým, že sa 3-krát denne sa 10x zhlboka nadýchnete a vydýchnete. Uvidíte, že výsledok sa dostaví hneď a behom niekoľkých minút sa budete cítiť lepšie.

dve zeny cvicia jogu

__check

Spánok je váš najväčší priateľ

Máte výčitky svedomia vždy, keď sa na obed cítite unavení? Tieto pocity by ste rozhodne nemali mať. Štúdie totiž dokazujú, že aj krátke zdriemnutie je efektívnejšie ako šálka kávy. Pre pokojný a ničím nerušený spánok udržujte vaše prostredie pohodlné a konzistentné. S tým je spojená aj ďalšia rada.

__check

Primeraná teplota a vlhkosť vzduchu

Viete, aká je ideálna vlhkosť vzduchu v priestore, kde žijete? Je to niečo medzi 40 až 60 %. V neposlednom rade by ste teda vo vašom dome či kancelárii mali udržiavať stálu teplotu a vlhkosť.

__check

Náš jarný tip:

Medvedí cesnak, alebo Allium ursinum, obsahuje veľa dôležitých látok a vitamínov. Je chutnou doplnkovou prevenciou nielen pred chrípkou a prechladnutím, ale aj pred únavou a vyčerpaním.

Chcete sa dozvedieť viac o účinkoch medvedieho cesnaku? Prečítajte si náš ďalší článok, v ktorom okrem iného nájdete aj tipy na skvelé recepty: