Skvelý pomocník v kuchyni i v medicíne. Už ste si boli nazbierať?

20.03.2019 Kristína Rodina Zdielať
Skvelý pomocník v kuchyni i v medicíne. Už ste si boli nazbierať?

Viete, ktorá rastlina je na obrázku? Dáme vám zopár indícií. Ide o mimoriadne zdravú a chutnú bylinku, ktorá kvitne na jar. Má prenikavú korenistú vôňu a jej listy sa nápadne podobajú na konvalinku. Nazývame ju aj detoxikačný zázrak. Tak čo, uhádli ste?



Medvedí cesnak


Medvedí cesnak pomáha ľuďom od nepamäti pri rôznych zdravotných problémoch.  Ide o bylinku, ktorej liečivé účinky sú známe už stovky rokov. Viete, na čo všetko pomáha, a ako ju viete využiť v kuchyni? 

medvedi cesnak listy vasekupony.sk

✓  Detaxikačný zázrak. Medvedí cesnak má obrovské množstvo liečivých vlastností, ale tým najzásadnejším je jeho schopnosť detoxikácie. Pozor, na to, aby mala vaša prečisťovacia kúra čo najväčší efekt, je dôležité ho konzumovať v rôznych podobách.
 
  Bojovník s vysokým krvým tlakom. Vedeli ste, že medvedí, nazývaný aj divoký, cesnak sa vrelo odporúča konzumovať pri problémoch s vysokým krvým tlakom? Presne tak. Liečivú bylinku by ste preto mali zaradiť do svojho jedálnička aj v prípade, že trpíte srdcovo-cievnymi ochoreniami.
 
  Zápcha, chronická hnačka a plynatosť. Aj vy trpíte na niektoré z týchto ochorení? Tak potom určite začnite konzumovať medvedí cesnak pravidelne. 
 
  Krčové žily aj časté bolesti hlavy. Zázrak prírody zaraďte do vášho jedálnička aj v prípade, že máte aj tieto ťažkosti.
 
  Posilnite imunitu. V jarnom obdodí je náš organizmus obzvlášť oslabený. Môžu za to výkyvy teploty teploty. Vprípade, že chcete zostať fit, divoký cesnak vám s tým určite pomôže. 
 



Overené recepty 

 

Existuje nespočetné množstvo skvelých receptov. Toto sú aspoň niektoré z nich.
 
* Chutné pesto
 
Potrebné prísady:
- listy medvedieho cesnaku
- 40 g píniových alebo vlašských orechov
- 100 ml olivového oleja
- 100 g parmezánu
- štipka soli 
- korenie

 
Postup:
Medvedí cesnak opláchnete a vložíme do mixéra spolu s olejom. Po pár minutách pridáme orechy a syr s tým, že mixujeme pokým nám nevznikne kašovitá hmota. Následne pesto dochutíme soľou a korením a voila, zálievka na cestoviny, mäsové pokrmy, opekané bagetky či vajíčka, je na svete. Takto upravené pesto môžete v nádobách skladovať v chladničke pokojne aj rok.

pesto z medvedieho cesnaku vasekupony.sk

* Nátierka
 
Potrebné prísady:
- čerstvý medvedí cesnak
- 2 až  3  kocky taveného syra
- 125 g masla
- štipka soli 
- korenie

 
Postup:
Medvedí cesnak opláchnete a nadrobno nasekáte. Postupne pridáte tavený syr, zmäknuté maslo, dosolíte a dokoreníte podľa chuti. Pomazánka výborne chutí napríklad na hrianke alebo zapečenej bagetke.

 
* Maslo
 
Potrebné prísady:
- 250 g masla
- 60 g medvedieho cesnaku
- štipka soli 
- korenie podľa chuti


 
Postup:
Zmäknuté maslo rozmixujeme spolu s ostatnými surovinami, dosolíme a dokoreníme. Takto upravenú hmotu vložíme do nádoby a dáme zachladiť.

maslo z medvedieho cesnaku vasekupony.sk

* Krémová polievka
 
Potrebné prísady:
- čerstvý medvedí cesnak (asi 100g)
- mrazený hrášok
- 1 až dva zemiaky
- 1 cibuľa
- olivový olej
- štipka soli 
- korenie
- chilli
- smotana na varenie (môže a nemusí byť)

 
Postup:
Na kvapke oleja orestujeme  nadrobno nakrájanú cibuľu. Prihoďte k nej na kocky nakrájané zemiaky, mrazený hrášok a nasekaný medvedí cesnak. Suroviny zľahka orestujete a zalejete vriacou vodou. Vrte zhruba 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Celú zmes následne rozmixujte ponormým mixérom. V prípade, že je polievka príliš hustá, dolejte do nej vodu a opäť prevarte. Polievku tiež môžete zjemniť trochou sladkej smotany, jej množstvo záleží len na vás.