Viete, ktorá rastlina je na obrázku? Dáme vám zopár indícií. Ide o mimoriadne zdravú a chutnú bylinku, ktorá kvitne na jar. Má prenikavú korenistú vôňu a jej listy sa nápadne podobajú na konvalinku. Nazývame ju aj detoxikačný zázrak. Tak čo, uhádli ste?
Medvedí cesnak
Medvedí cesnak pomáha ľuďom od nepamäti pri rôznych zdravotných problémoch. Ide o bylinku, ktorej liečivé účinky sú známe už stovky rokov. Viete, na čo všetko pomáha, a ako ju viete využiť v kuchyni?
Overené recepty
- 40 g píniových alebo vlašských orechov
- 100 ml olivového oleja
- 100 g parmezánu
- štipka soli
- korenie
Medvedí cesnak opláchnete a vložíme do mixéra spolu s olejom. Po pár minutách pridáme orechy a syr s tým, že mixujeme pokým nám nevznikne kašovitá hmota. Následne pesto dochutíme soľou a korením a voila, zálievka na cestoviny, mäsové pokrmy, opekané bagetky či vajíčka, je na svete. Takto upravené pesto môžete v nádobách skladovať v chladničke pokojne aj rok.
- 2 až 3 kocky taveného syra
- 125 g masla
- štipka soli
- korenie
Medvedí cesnak opláchnete a nadrobno nasekáte. Postupne pridáte tavený syr, zmäknuté maslo, dosolíte a dokoreníte podľa chuti. Pomazánka výborne chutí napríklad na hrianke alebo zapečenej bagetke.
- 250 g masla
- 60 g medvedieho cesnaku
- štipka soli
- korenie podľa chuti
Zmäknuté maslo rozmixujeme spolu s ostatnými surovinami, dosolíme a dokoreníme. Takto upravenú hmotu vložíme do nádoby a dáme zachladiť.
- čerstvý medvedí cesnak (asi 100g)
- mrazený hrášok
- 1 až dva zemiaky
- 1 cibuľa
- olivový olej
- štipka soli
- korenie
- chilli
- smotana na varenie (môže a nemusí byť)
Na kvapke oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Prihoďte k nej na kocky nakrájané zemiaky, mrazený hrášok a nasekaný medvedí cesnak. Suroviny zľahka orestujete a zalejete vriacou vodou. Vrte zhruba 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Celú zmes následne rozmixujte ponormým mixérom. V prípade, že je polievka príliš hustá, dolejte do nej vodu a opäť prevarte. Polievku tiež môžete zjemniť trochou sladkej smotany, jej množstvo záleží len na vás.