Ako vybrať spacák na stanovanie v prírode?

11.07.2022 Dominika Hobby Zdielať

Medzi najdôležitejšou výbavou na turistiku či kempovanie nesmie chýbať spacák. Viete, podľa čoho ho vybrať?

Vo všeobecnosti platí, že turistická výbava je niečo, na čom sa rozhodne neoplatí šetriť. Či už ide o oblečenie, topánky alebo práve o spacák.

Rovnako platí, že neexistuje univerzálne turistické oblečenie turistická výbava do každého počasia. Preto je dôležité zvážiť všetky okolnosti a za akých podmienok ich budete využívať.

Ako vybrať spacák?

 

Pred samotným výberom spacáku by ste sa mali zamyslieť nad tým, v akých podmienkach ho budete používať. To znamená, v akom ročnom období, teplotách a ako často ho budete používať. V neposlednom rade si vopred naplánujte, koľko doň chcete investovať. Myslite na to, že univerzálny spací vak neexistuje.

Vo všeobecnosti je dôležité zamerať sa na päť základných parametrov:

- ročné obdobie,
- materiál,
- teplotné vlastnosti,
- tvar
- a veľkosť.

tura-kempovanie

Na stanovanie si so sebou nezabudnite zobrať funkčné oblečenie, ktoré vás ochráni pred chladom. Nakúpte ho ešte výhodnejšie.

Ročné obdobie
 

Vedeli ste, že existujú spacáky na leto, zimu či univerzálne? Každý z nich je jedinečný a určený do špecifických podmienok. Spacie vaky podľa ročného obdobia rozdeľujeme do troch základných skupín:

- letné spacie vaky – sú určené len na letné obdobie (jún – august), vážia do 1000 g a sú ideálne na pešiu turistiku alebo letné kempovanie pri vode,
zimné spacie vaky – vhodné od jesene do jari, 
trojsezónne spacie vaky – od jari do jesene. Ich váha je o niečo ťažšia od letných spacákov, a to od 1200 g.

Ďalej poznáme:

- cyklospacáky – ultraľahké a minimalistické,
rybárske spacáky –  podšité z vlny, vhodné až do –20 stupňov Celzia,
expedičné páperové spacáky – určené do extrémne chladných a suchých mrazov.

Existujú aj spacie vaky označené ako univerzálne. Ich nákup vám však z úplne jednoduchého dôvodu neodporúčame. Vyrobiť spací vak, ktorý by vyhovoval všetkým podmienkam totiž neexistuje.

muz-so-spacakom-v-horach

Materiál

 

Spacák si môžete vybrať aj podľa toho, akú náplň obsahuje. Z akých materiálov môže byť vyrobený vak na spanie?

- perie – je  výborný izolant s nižšou hmotnosťou, dá sa rýchlo zbaliť,  ľahko absorbuje vlhkosť, je náročnejší na údržbu a drahší,
- syntetické vlákna – jednoduchšie na údržbu (môžete prať v práčke) a s nižšou cenou, nie sú také citlivé na vlhkosť a sú vhodné aj pre alergikov,
- vonkajší materiál spacáku – má vplyv na pevnosť, hmotnosť, vodeodolnosť a priedušnosť celého spacáku, lacnejšie spacáky bývajú väčšinou z bavlny, ktorá je síce príjemná, ale aj ťažká a objemná, najčastejšie využívaným materiálom je preto polyamid s rôznymi vodoodpudivými úpravami.

__bulb
Ako si vybrať turistické topánky od A po Z

Po dlhej zime sa opäť môžeme tešiť na čas výletov v prírode. Ten evokuje aj možnosť vybláznenia sa na siahodlhých končiaroch slovenských i svetových kopcov. Máte už všetko potrebné na letnú turistiku?

Teplotné vlastnosti

 

Teplotné vlastnosti, ktoré sú uvedené na spacom vaku, vyjadrujú informácie o jeho izolačných vlastnostiach. Poznáme tieto tri:

- komfortná teplota – je teplotou, pri ktorej človek ležiaci v uvoľnenej polohe na chrbte nepociťuje chlad. Ide o spodnú hranicu komfortu, pri ktorej sa štandardne vyspí 60 kg žena,
- limitná teplota – hovorí o hranici, pri ktorej človek ležiaci v polohe so skrčenými nohami nepociťuje chlad. Ide o spodnú hranicu komfortu, pri ktorej sa štandardne vyspí 70 kg muž,
- extrémna teplota – pri teplote pod touto hranicou hovoríme o podchladení a možným poškodením zdravia.

Tieto vlastnosti závisia predovšetkým od použitých materiálov a tiež od množstva a typu výplne spacáka. 

Tvar spacieho vaku
 

Spomedzi rôznych tvarov spacákov sú pre turistiku najvhodnejšie najmä:

- obdĺžnik (dekový typ) – najjednoduchší typ spacieho vaku, ktorý sa dá rozopnúť po celom obvode. Dobre sa suší a je ideálny je na nenáročné kempovanie alebo na použite na chatu,
múmia – anatomicky tvarovaný spacák obopínajúci postavu a vďaka lepším izolačným vlastnostiam je vhodný aj do náročnejších podmienok.

turisticka-vybava-na-horach-ruksak-spacak

Veľkosť spacáku
 

Rovnako dôležité je vybrať adekvátnu dĺžku a šírku spacieho vaku. Pri kúpe si preto všímajte parameter „dĺžka postavy“. Spací vak by mal byť vždy aspoň o 15 – 20 cm dlhší ako je vaša výška. Ak to tak nebude, riskujete stlačenie izolačnej vrstvy alebo naopak voľný priestor, čo negatívne ovplyvní jeho izolačné vlastnosti.

Aj z hľadiska šírky by vám mal byť spacák mierne voľný. V prípade múmiového typu je štandardná šírka v oblasti ramien 80 cm a v oblasti nôh 50 cm. Pre mohutnejšie postavy existujú rozšírené modely, ktoré majú tieto šírky cca o 10 – 20 cm väčšie.


Ako vybrať detský spacák?


V zásade podobne ako pre dospelého človeka. Tiež pri kúpe venujte pozornosť výplni, veľkosti, tvaru a tomu, v akom ročnom období bude spacák využívaný.

Dostupný je letný spací vak do teploty nad 10 °C a trojsezónny. Ten sa kvôli teplotnému rozmedziu od -10 °C do + 20 °C dá využiť aj ako zimný detský spacák.

Na výber máte z dvoch strihov. Prvým sú dekové spacie vaky s možnosťou rozpnutia a využitia ako deky. Ich nevýhodou je náročnejšie balenie a nosenie skrz vyššiu hmotnosť. A tiež menšie izolačné vlastnosti. Druhý, múmiový tvar, lepšie obopne telo,  poskytuje vyšší tepelný komfort a má nižšiu hmotnosť.

rodina-ide-kempovat-spacaky

Ich veľkosť by mala byť tiež o niekoľko centimetrov väčšia, ako v prípade spacákov pre dospelých. Odporúča sa o 10 – 15 cm viac, ako je výška dieťaťa. Pokiaľ každý rok nechcete kupovať nový spacák, odporúčame vám siahnuť po rastúcich detských spacákoch. Fungujú na princípe, že jeho zbytkovú zvyšnú časť zbalíte dovnútra a uzavriete zipsom. Ako dieťa rastie, odmotávate potrebnú dĺžku a  zväčšujete veľkosť spacáka.

Tie najlepšie detské spacákypriedušné a majú výborné tepelné vlastnosti. Ktoré to sú? Vak na spanie s dutým vláknom je ľahký, nenáročný na starostlivosť a vlhkosť znáša lepšie ako perie.  S obsahom mikrovlákna je ľahký, dobre sa balí a skvele izoluje. Páperový vak výborne zahreje, predovšetkým počas zimnej turistiky.

Starostlivosť o spacák
 

Základom k dlhodobému používaniu spacáka a jeho očakávanej funkčnosti je starostlivosť. Ak chcete zachovať životnosť spacáka, nenechávajte ho dlhší čas v obale. Radšej ho preveste, či už v garáži alebo v skrini, alebo ho nechajte voľne stočený.

spacaky-v-aute-vyhlad-na-prirodu

__bulb
Viete, ako vybrať stan? Toto všetko si všímajte

Stanovanie pod holým nebom je tým najlepším dobrodružstvom pre dvojice aj celé rodiny. Vydajte sa ho zažiť.