Vianočné osvetlenie na balkón – čo potrebujete vedieť?

13.12.2022 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Pri vianočnom zdobení interiéru nezabudnite ani na vonkajšiu svetelnú výzdobu. Aké vianočné osvetlenie na balkón máte na výber? A akým chybám sa vyvarovať?

V mnohých rodinách sa už začiatkom decembra začína s vianočnou výzdobou. Prvým je zvyčajne vianočný stromček. Po ňom dostáva vianočný nádych zvyšok domu.

Zvyknete vianočnú výzdobu inštalovať aj na vonkajšiu časť domu? Alebo radšej preferujete minimalizmus v podobe vnútrajška? Ukážeme vám, že vianočné osvetlenie na balkón je rovnako krásne a jednoduché na kúpu a inštaláciu.

Hľadáte veľký výber vianočného osvetlenia do interiéru i exteriéru? Prehliadajte ponuku
e-shopu 4Home.sk a vyberte si to, ktoré sa vám najviac hodí vianočnej výzdoby. Navyše, pri nákupe nad 60 € získate zľavu 3 €. V košíku zadajte zľavový kód AF3.

vonkajsie-vianocne-osvetlenie-lampas

 

Vianočné osvetlenie na balkón


Možností, ako vyzdobiť balkón, je niekoľko. Vyberať môžete nielen druh osvetlenia, ale aj farebné prevedenie.  Bojíte sa tento rok svietiť kvôli cenám elektriny? Určite dobre viete, že LED žiarovky sú v porovnaní s klasickými omnoho šetrnejšie. Síce za ne zaplatíte o niečo viac, ale vráti sa vám to v podobe dlhšej životnosti.


vianocna-hviezda-osvetlenie-na-balkon


Označenia exteriérového osvetlenia


Charakteristickou vlastnosťou vonkajšieho osvetlenia je jeho vodoodolnosť a ochrana pred chladom. Táto informácia by mala byť uvedená aj na samotnom obale nakupovaného osvetlenia.

Označenie do exteriéru má podobu písmen IP s dvojčíslím, zvyčajne v tvare IP44. Pre osvetlenie určené do exteriéru je prvou číslicou 4. Druhé číslo s hodnotou od 4 do 6 signalizuje úroveň odolnosti voči vode.

Čo však v prípade, že štítok na obale nie je? Svetielka si radšej nekupujte. Ich pôvod môže byť pochybný a použitie nebezpečné.

Niektorí výrobcovia môžu na obale výrobkov uvádzať nakreslené znaky. Trojuholník s kvapkou znamená, že svetielka môžete použiť v exteriéri. Číselné označenie s IP je ale aj tak povinné.
 

vianocna-hviezda-osvetlenie

Napájanie vianočného osvetlenia


Podľa druhu napájania rozlišujeme 3 druhy svetielok:
 

1

na baterky – musíte pri nich počítať s výmenou bateriek pri pravidelnom a dlhom používaní,

2

do siete – prívodné káble je dôležité dobre umiestniť, aby ste ich ochránili pred vlhkosťou a zimou,

3

solárne  – nemusíte pri nich riešiť žiadny zdroj napájania.

vianocne-gule-osvetlenie

Špeciálne vlastnosti vonkajšieho vianočného osvetlenia


Mnohé vonkajšie osvetlenia disponujú osobitými vlastnosťami. Sú to:
 

__check

Smart funkcie

V súčasnosti je možné niektoré LED osvetlenia ovládať hlasom či pomocou aplikácie. A to bez toho, aby ste boli priamo na balkóne alebo dokonca doma.

Aká je najväčšia výhoda inteligentného vianočného osvetlenia? Odpadnú vám starosti s manuálnym odpájaním výzdoby alebo nastavovaním časovača. Jednoducho ho budete ovládať z pohodlia obývačky alebo dovolenky ako profesionál.

__check

Úprava farieb

Chcete meniť farbu vianočného osvetlenia? Alebo prepínať farebný mód zo svetelného na blikajúci? To všetko je pri modernom osvetlení už akýmsi štandardom.

__check

Časovač

Chcete mať vaše osvetlenie zapnuté a vypnuté v rovnakom čase? Najlepším riešením je zaobstaranie časovača.

balkon-rastliny-vianocne-osvetlenie

Druhy vonkajšieho vianočného osvetlenia


Pri výbere vianočného osvetlenia do exteriéru sa môžete rozhodovať až medzi 3 druhmi:
 

1

Multifunkčné – označuje sa ním osvetlenie, ktoré rozžiari aj väčšie plochy. Sú to napríklad svetelné reťaze. Použiť ich môžete na stromček, ale rovnako aj na balkón, terasu či oplotenie. S ich dĺžkou však súvisí aj ich náročnejšia inštalácia.

2

Dekoračné – osvetlenie v podobe dekorácií (snehuliak, sob, hviezda či stromček) zaujme už na prvý pohľad. Ich intenzita osvetlenia je však slabšia v porovnaní s multifunkčným osvetlením.

3

Projektory – určite nie sú pre každého. Ak už sa pre nich ale rozhodnete, môžete cez nich premietať  tvary najrôznejších farieb . Jednoducho nimi pokryjete celý dom, ale osvetlenie nebude tak výrazné.

vianocne-osvetlenie-ozdoba


Vianočná girlanda na balkón


Čo by ste mali na balkóne rozmiestniť ako prvé? Odpoveďou sú vianočné girlandy. Aby boli ešte krajšie, dozdobte ich svetelnými reťazami. Počas dňa budú skrášľovať váš balkón a svetielka ho zase rozžiaria v noci. Navyše, takto prinesiete na balkón zeleň aj počas zimy.
 

girlandy-vianocne-osvetlenie-ozdoby

 

Vianočná reťaz na balkón


Už spomínané svetelné reťaze patria medzi najčastejšie používaný druh balkónového osvetlenia. Najjednoduchšie je ich obmotať okolo zábradlia. Zdobiť ale môžu akúkoľvek časť nábytku alebo čokoľvek, čo máte na balkóne.

Podobne môžete rozvesiť aj vianočné sviečky a svetelné cencúle. Na odkvape či zábradlí vytvoria dojem skutočných zimných cencúľov.

Túžite po štedrých Vianociach, ale zároveň by ste chceli niečo z vášho rodinného rozpočtu ušetriť? V našom článku nájdete niekoľko užitočných rád, ako to dosiahnete.

Rôzne vianočné dekorácie na balkón


Určite ste už na nejednom balkóne videli svietiaceho snehuliaka či Santa Clausa na saniach. Sú to pre vás príliš výrazné dekorácie? Váš balkón môžete vyzdobiť aj decentnejšie v podobe lampáša, svietnikov alebo svietiacich hviezd.

Ďalšou možnosťou je umiestniť do okna malý stromček alebo veniec s LED osvetlením. Svietiacich dekorácii existuje naozaj veľa. Je len na vás, ktoré si vyberiete.
 

svietiaca-hviezda-vianocna-dekoracia
 

Farby vianočného osvetlenia


Voľba farby vianočného osvetlenia na balkón je dôležitým rozhodnutím. Odporúčame ladiť ju podľa zvyšku výzdoby.

Vo všeobecnosti rozlišujeme studené a teplé farby. Studené pôsobia moderne a elegantne. Z teplých zase vyžaruje útulná atmosféra.

Rozhodovať sa môžete medzi 3 druhmi farieb vianočného osvetlenia:
 

1

Biele – nič nimi nepokazíte. Poskytujú vám priestor doplniť balkón o niečo farebnejšie osvetlenie a vytvoriť príjemný farebný kontrast.

2

Monochromatické – obľúbenými sú tradičné vianočné farby ako červená, zelená, modrá a žltá.

3

Viacfarebné – predávajú sa v kombinácii rôznych farebných žiaroviek.

Všeobecne by ste mali byť pri kombinovaní vianočného osvetlenia opatrní. Nechcete predsa, aby váš balkón pôsobil gýčovo. Platí, že v jednoduchosti je krása.


farebne-osvetlenie-na-balkon


Umiestnenie a upevnenie


Aby vaše vonkajšie vianočné osvetlenie vyzeralo perfektne, potrebujete ho dobre rozmiestniť.

Premyslite si, ktoré časti balkóna chcete rozsvietiť a určite si, ktorou časťou začnete (napríklad zábradlím). Od tohto hlavného bodu následne umiestňujte zvyšok osvetlenia (nábytok, dekorácie na podlahu..).

Zároveň výzdobu priebežne upevňujte. To je základom úspechu. Najlepšie je použiť na to určené svetelné klipy. Ak ich nemáte, variantom môžu byť aj jednorazové sťahovacie pásky.


vianocne-vonkajsie-osvetlenie-balkon

Tipy pri výbere vianočného osvetlenia na balkón


Vianočné osvetlenie si mnohí z nás vyberajú najmä podľa vzhľadu. Nie je to však jediné, čo si všímať. Vyhnite sa základným chybám pomocou týchto tipov:
 

__check

nakupujte svetlá určené len na vonkajšie použitie s príslušným označením

__check

použitie kvalitné pracovné pomôcky (napr. protišmyková obuv)

__check

LED osvetlenie ušetrí časť spotrebovanej elektrickej energie

__check

pred umiestnením osvetlenia skontrolujte vybranú farbu osvetlenia a ich neporušenosť

__check

používajte len káble vyrobené na použite vo vonkajšom prostredí

__check

uistite sa, že sú zásuvky a vypínače po inštalácii osvetlenia chránené pred vlhkosťou

__check

časovač vám uľahčí zapínanie a vypínanie vianočnej výzdoby

__check

neprepájajte LED osvetlenie s klasickými žiarovkami

__check

po sezóne uskladnite svietidlá na suché miesto pre bezproblémové opätovné použitie


Aké vianočné osvetlenie sa vám páči najviac? Stačí málo a dokážete ním váš balkón premeniť na priestor s krásnou vianočnou atmosférou.

__bulb
Drevené ozdoby na stromček sú tento rok IN: Už ich máte?

Rozmýšľate, ako by mohla vyzerať vaša tohtoročná vianočná výzdoba? Aktuálne sú trendom drevené ozdoby na stromček v rôznych motívoch. Čítajte a inšpirujte sa.