Vianoce 2022 s nízkym rozpočtom – ako na sviatky ušetriť čo najviac?

12.12.2022 Dominika Rodina Zdielať
rodicia-dieta-vianocny-stromcek

Chladné decembrové počasie, vyzdobené ulice či ľahká snehová nádielka. V akých trendoch sa budú niesť Vianoce 2022? A dá sa na nich vôbec ušetriť?

Vianoce sú obdobím, keď si často doprajeme viac, ako inokedy. Je to čas poriadnej dávky oddychu, hojnosti v jedení, vzájomného obdarovávania a trávenia času s rodinou.

Na druhej strane ale nie sú lacným sviatkom. A už vôbec nie v súčasnosti, keď všetko zdražuje. Napriek tomu si veľa z nás neodoprie pôžitky spojené s Vianocami.

Vedeli ste, že na mnohých položkách ale môžete ušetriť z vášho rodinného rozpočtu? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako na to, aby zároveň boli vaše Vianoce 2022 trendy.

Dajte vášmu domovu vianočný nádych. Postačí vám k tomu jednoduchý a rýchly nákup na 4Home.sk. Práve tam môžete do 31.12.2023 využiť zľavový kód AFS3 na uplatnenie zľavy 3 % na celý nákup.

dve-zeny-ozdobovanie-vianocneho-stromceka

Vianoce 2022 – kedy budú tento rok?


Podľa kresťanských pravidiel a tradícií sa na príchod Vianoc pripravujeme 4 týždne. Vo svetskom kalendári, každý po svojom. Datovanie všetkých slávnostných dní je však v oboch prípadoch rovnaké. Na ktoré dni vychádzajú sviatky tento rok?
 

__check

1. adventná nedeľa  –  27. november (nedeľa)

__check

2. adventná nedeľa – 4. december (nedeľa)

__check

3. adventná nedeľa – 11. december (nedeľa)

__check

4. adventná nedeľa – 18. december (nedeľa)

__check

Štedrý deň – 24. december (sobota)

__check

Prvý sviatok vianočný – 25. december (nedeľa)

__check

Druhý sviatok vianočný – 26. december (pondelok)

__check

Deň vzniku Slovenskej republiky – 1. január (nedeľa)

__check

Zjavenie Pána – 6. január (piatok)

__bulb
DIY adventný veniec na stôl ušetrí váš vianočný rozpočet

Pripravujete sa na blížiace sa Vianoce? Nestihli ste kúpiť adventný veniec na stôl? Prvý Advent sa ešte nekončí! Vyrobte si ho doma a ušetrite kopec peňazí.

ozdobovanie-adventneho-venca-susene-pomarance

 

Štedrá večera


Nezabudnite, že počas týchto sviatočných dní je väčšina prevádzok zatvorená a nakúpiť by ste si mali v predstihu. Čo nesmie chýbať na vašom štedrovečernom stole? Mliečna šošovicová polievka alebo kapustnica plná mäsa? A bez chutného zemiakového šalátu, ryby a množstva najrôznejších druhov koláčov by to ani neboli Vianoce.

Malé rozdiely by sme našli naprieč Slovenskom, ale jedno sa nemení. Štedrá večera je v každej rodine bohatá na viaceré chody a tradície.

Na druhej strane množstvo dobrôt neustále láka každého z nás. Mali by ste myslieť na to, že neustále prejedenie sa nie je zdravé. Jedzte preto s rozumom. Podstata Vianoc sa predsa skrýva v nemateriálnych veciach.
 

medovniky-vetvicky

5 krokov k lacnému vianočnému nákupu potravín:
 

1

Pripravte si nákupný zoznam – napíšte si, čo presne potrebujete a nekupujte nič navyše.

2

Prehliadajte zľavy – skutočne si overte, či ide o zľavu alebo chytáky predajcov.

3

Nakupujte veľké balenia – najmä počas sviatkov nájdeme v obchodoch výhodné balenia potravín po viac kusov. Pred kúpou si ich cenu porovnajte s tou, akú by ste zaplatili za toľko kusov tovaru kúpených jednotlivo.

4

Urobte jeden veľký nákup – častým nakupovaním iba niekoľkých položiek miniete na potraviny viac, ako by ste chceli.

5

Nenakupujte vo viacerých obchodoch  – v jednom reťazci nakúpte všetko, čo potrebujete. Rozdiely v cenách tovarov sú často zanedbateľné a cesta vás vyjde viac, ako niekoľko centov navyše za tovar.

Zostala vám časť z vianočnej večere? Zvyšky nevyhadzujte, zamrazte ich. Môžete ich zjesť kedykoľvek počas roka.
 

stol-sviecky-ozdoby

Mnohí ľudia si na Vianoce nemôžu dopriať toľko, ako my. Máte chuť a priestor pomôcť im ku krajším Vianociam? Pozrite si, napríklad aké charitatívne zbierky môžete podporiť.

Výzdoba


Ako si predstavujete vašu tohtoročnú vianočnú výzdobu? Niekto dáva prednosť jednoduchým ozdobám v menšom počte, iní preferujú bohaté množstvo dekorácií.

Aké sú vianočné trendy 2022?
 

Prírodné odtiene a materiály


Dekorácie a ozdoby v prírodnom štýle vyzerajú prirodzene, čisto a vkusne. Nech ich umiestnite kdekoľvek, budú pôsobiť, že tam jednoducho patria.

Budete mať tento rok živý vianočný stromček? Aj on sám je veľkou prírodnou dekoráciou. Ozdobte ho medovníkmi, sušenými pomarančmi a jablkami. Tie vám spolu s jeho príjemnou vôňou ihličia po každom nádychu pripomenú, že sú Vianoce.

Veľa jedinečných ozdôb si môžete vyrobiť aj doma. Na tie papierové vám stačia zbytky papiera, nožnice, kúsok špagátu a kreativita. Alebo si vyrobte jednoduché drevené ozdoby podľa nášho postupu. Vlastnoručne vyrobené ozdoby patria medzi TOP trendy na Vianoce 2022.
 

sviecky-vaza-vetvicka-papierova-ozdoba

__bulb
Drevené ozdoby na stromček sú tento rok IN: Už ich máte?

Rozmýšľate, ako by mohla vyzerať vaša tohtoročná vianočná výzdoba? Aktuálne sú trendom drevené ozdoby na stromček v rôznych motívoch. Čítajte a inšpirujte sa.

Výrazné, metalické farby


Pre výraznejšiu výzdobu siahnite po dekoráciách v kovovej a zlatej farbe. Ich výhodou je, že aj keď ich neumiestnite veľa, upútajú na seba pozornosť a dodajú priestoru šmrnc.

Tie nemusíte len nakupovať. Dobre sa doma poobzerajte a možno nájdete skryté poklady od vašich starých rodičov. Čo takto použiť kovové svietniky zo sekretára starej mamy? Dajte veciam druhú šancu, pretože budú na vašom vianočnom stole vyzerať perfektne.

sviecky-vianocne-ozdoby

Tradičná vianočná výzdoba


Možno ste zástancom klasiky. V tom prípade je tou pravou voľbou výzdoba v typických vianočných farbách – ako je červená, zlatá a zelená.

Takéto ozdoby nenájdete len v obchode. Vyberte sa na prechádzku do prírody a využite, čo vám ponúka. Pozbierajte vetvičky zo stromov, konáre a pridaním jednej mašle z nich doma vyrobíte krásnu vianočnú dekoráciu. Alebo do misy uložte popadané šišky a gaštany. Pridajte zopár červených gúľ a máte to.

Nezabudnite ani na sviečky, ktoré dotvoria dokonalú vianočnú idylku. Nevadí, že je jedna menšia a druhá väčšia. Ani, že už niektoré boli zapálené. Rozmiestnite ich po miestnosti a rozžiarte váš domov príjemnou atmosférou.

Rozhliadnite sa okolo seba. Určite zistite, že máte dostatok všetkého na vytvorenie skutočne krásnej vianočnej výzdoby.
 

adventny-veniec-susene-pomarance-spagat

Darčeky a ich balenie


Trendom súčasnosti je minimalizmus. Skúste sa ním inšpirovať aj pri nákupe darčekov. Namiesto troch veľkých, kúpte jeden hodnotný. Zamerajte sa na to, čo váš blízky naozaj potrebuje a využije. Platí, že menej je mnohokrát viac.

Aj u vás každoročne skončí niekoľko balení baliaceho papiera alebo darčekových tašiek roztrhaných pod vianočným stromčekom? Tento rok skúste darčeky zabaliť inak. Použite napríklad starý novinový alebo kartónový papier.

Zabalený darček dozdobte prírodninami, napríklad prilepením šišky, gaštanu či kúsku konárika. Darčeky budú pekne vyzerať aj s kolieskom vysušeného pomaranča či jablka na vrchu.

Prišli vaše darček zabalené v krabiciach? Tie už viac nemusíte baliť. Pridajte stužku a položte ich pod vianočný stromček.
 

zabalene-darceky-vetvicky


Na záver vám prajeme, aby boli vaše Vianoce 2022 presne také, ako si ich predstavujete. Či už sa budete držať trendov, alebo stavíte na tradičné dekorácie, predovšetkým si užite spoločný čas s rodinou.

Ako originálne, ekologicky a pekne zabaliť vianočné darčeky? Inšpiráciu nájdete v našom článku.