Rodinný rozpočet – ako ho nastaviť a udržať v pluse?

13.01.2023 Dominika Rodina Zdielať
pocitac-diar-salka

Máte prehľad o príjmoch a výdavkoch vo vašej domácnosti? Viesť rodinný rozpočet je v súčasnosti nevyhnutné. Viete, ako ho zostaviť a udržať v zelených číslach?

Žijete sami? Ako jednotlivec zrejme viete celkom jednoducho zistiť, ktoré položky vás v danom mesiaci stáli najviac finančných prostriedkov. Iné a náročnejšie je to v prípade rodiny. Tá má zvyčajne viac výdavkov a potrebuje mať o nich ešte lepší prehľad.

Ideálnym spôsobom, ako evidovať stav finančných prostriedkov, je domáci rozpočet.

Chcete z vášho rodinného rozpočtu minúť čo najmenej? Využite zľavu 20 % na všetko (okrem iných zľavových akcií a darčekových poukazov) v e-shope Tescoma.sk. V košíku zadajte zľavový kód ZNV23J. Akcia platí do 31.1.2023.

peniaze-kalkulacka-diar

Čo je rodinný rozpočet?


Rozpočet rodiny na nazýva aj finančným plánom. Zvyčajne sa stanovuje na jeden mesiac a jeho hlavným cieľom je mať svoje peniaze pod kontrolou. Slúži k stanoveniu maximálnych súm, ktoré môže rodina použiť na nákup jednotlivých kategórií produktov.

Na základe rodinného rozpočtu zistíte, za čo všetko platíte a ktoré položky vás stoja najviac. Aké sú jeho benefity?
 

__check

prehľad príjmov a výdavkov

__check

vytváranie a hromadenie finančnej rezervy

__check

sporenie na krízové situácie

zena-peniaze-nadoba-kalkulacka


Rodinný rozpočet vzor


Podstatou rodinného rozpočtu sú príjmy a výdavky. Prehľadne si ich spíšte vedľa seba. Zahrňte každú položku, ktorá je pre vašu domácnosť na daný mesiac relevantná. Môže to vyzerať napríklad takto:

prijmy-vydavky-rodinny-rozpocet


Pripočítajte a odložte ešte nejakú čiastku peňazí, ktorá bude určená na nepredvídateľné okolnosti v danom mesiaci. Môžete z nej uhradiť napríklad spontánny rodinný výlet.

Mesačný rodinný rozpočet


Zostavenie mesačného rodinného rozpočtu pozostáva z viacerých dôležitých krokov. Na všetkých by ste sa mali s partnerom zúčastňovať spoločne. Budete tak mať obaja všetky informácie a navyše, nikto nebude môcť mať neskôr výhrady k tomu, ako vyzerá.

Zostavenie rozpočtu rodiny v 3 krokoch:
 

1

Príjmy vs. výdavky – v akom reálnom stave sú vaše peniaze? Zvlášť spočítajte všetky príjmy a výdavky. Na základe rozdielu medzi nimi objektívne zistíte, ako na tom finančne ste.

2

Zvážte nutnosť výdavkov – sú všetky vaše výdavky nevyhnutné, alebo viete niektoré obmedziť? Zamyslite sa a urobte kroky k tomu, aby ste minimalizovali nepotrebné výdavky.

3

Rozpočet mesačne aktualizujte – príjmy a výdavky sa môžu každý mesiac líšiť. Preto si vždy pripravte nový mesačný rodinný rozpočet.

zena-pocitanie-penazi

__bulb
101 jednoduchých spôsobov, ako ušetriť peniaze každý deň

Rastúce ceny za tovary a služby neovplyvníme. Môžeme ale zmeniť naše nákupné správanie a využívať veci na maximum. Ako efektívne ušetriť peniaze počas krízy?

Ako rodinný rozpočet udržať v pluse?  


Vychádza vám z vašej finančnej analýzy prevýšenie príjmov nad výdavkami? To jasne hovorí, že ste na dobrej ceste k úsporám a vytvoreniu rezervy. Na druhej strane, ak máte manko, je potrebné vaše výdavky ešte prehodnotiť.

Vyhnite sa týmto chybám:
 

__check

Svoje plánované výdavky nenavyšujte  – najmä sviatky alebo iné významné udalosti bývajú dôvodom, že plánované množstvo investovaných financií presiahneme o niekoľko stoviek eur. Aby ste sa tomu vyhli, plánované výdavky určujte reálne a dodržujte ich.

__check

Uvádzajte len tie položky, ktoré naozaj máte – príjmy alebo výdavky neodhadujte. Uvádzajte len to, čo je isté.

__check

Neodkladajte nevyhnutné výdavky – na začiatku mesiaca zaplaťte všetky nutné výdavky, napríklad náklady na bývanie. Jednoduchšie sa vám bude plánovať zvyšok mesiaca v hospodárení s peniazmi.

zena-dievca-peniaze

Aký je pomer jednotlivých výdavkov v ideálnom rodinnom rozpočte?
 

__check

10 % sporenie

__check

25 % bývanie

__check

10 % dôchodkové sporenie

__check

10 % sporenie pre deti

__check

45 % bežná spotreba

Nie je však univerzálny pre každého, preto je potrebné si ho prispôsobiť podľa skutočných výdavkov a potrieb rodiny.

muz-zena-peniaze


Rodinný rozpočet je dobré mať z viacerých dôvodov. Jedným z nich je aj fakt, že vám pomôže s nepredvídateľnými okolnosťami. Vedeli ste, že vaša finančná rezerva by mala byť vo výške 3 mesačných platov? Ak si s jeho zostavením neviete rady, neváhajte navštíviť vášho bankového poradcu.