Chcete pomôcť druhým, ale neviete ako? Je tu vianočná zbierka

22.11.2022 Dominika Rodina Zdielať
zena-vianocny-darcek-stromcek

Vianoce sú sviatkami radosti, pokoja a pohody. Nie všetci však majú toľko šťastia ako my. Ako rozdávať pomoc tým, ktorí ju potrebujú? Skúste vianočnú zbierku.

Vianoce sú obdobím, keď ešte intenzívnejšie myslíme na svojich blízkych. Z lásky im kupujeme darčeky, sedíme spolu pri štedrovečernom stole a užívame si vianočnú atmosféru.

Mnoho ľudí toľko šťastia nemá. Sú opustení, bez svojich blízkych, trpia hladom alebo chudobou. Pomôcť im však môžete aj symbolicky. Existuje veľa iniciatív, neziskových organizácií či občianskych združení, ktoré svojimi projektami pomáhajú ľuďom v núdzi.

Toto je niekoľko krásnych a užitočných charitatívnych projektov.

Na pomoci druhým je pekné to, že nech im darujete čokoľvek, budú veľmi vďační. Napríklad aj za nákup trvanlivých potravín.

vianocny-darcek-spagat


Vianočný zázrak


Chcete potešiť a splniť vianočné priania seniorov? Urobiť tak môžete spolu s neziskovou organizáciou Vianočný zázrak. Každý rok na svojej webovej stránke zverejňuje zoznam seniorov s ich vianočnými želaniami.

Ak sa chcete zapojiť, vyberiete darček, ktorý by ste im chceli kúpiť. Vyplnením krátkeho formulára vám organizácia pošle email s bližšími informáciami, kam darček poslať.
 

zena-s-darcekom-balony

 

Skutočný darček


Na charitatívnom e-shope Skutočný darček môžete vybrať konkrétnu formu pomoci z 24 kategórií darčekov. Od teplého oblečenia až po darovanie ovečky do chudobnej rodiny. Alebo nákup školských pomôcok a zabezpečenie strechy nad hlavou.

Za kúpu darčeka získate aj certifikát.
 

dieta-pastelky


Recyklujeme radosť


Hlavnou myšlienkou projektu Recyklujeme radosť je podeliť sa s prebytkom. Namiesto vyhadzovania, nepotrebné veci darujte deťom zo sociálne slabších rodín.

Máte doma detské oblečenie, hračky či knihy navyše? Nevyhadzujte ich, urobte pre deti vianočný zázrak.
 

zena-dieta-vianocny-darcek

 

Vianočná pošta


Pohľadnice sú tradičnou formou prianí najmä pre seniorov. Občianske združenie Pohodovo už 6. rok organizuje doručovanie Vianočnej pošty práve pre nich.

Vy sa k tejto peknej výzve môžete pridať rýchlou registráciou. Zvolíte si, koľko pohľadníc chcete poslať (1, 3 alebo 5) a na e-mail vám prídu bližšie informácie.
 

vianocna-pohladnica-malovanie-vianocneho-stromceka

Vianočnú pohľadnicu pre seniorov môžete vyrobiť aj vlastnými rukami. Bude originálna a zo srdca. Ako by mala vyzerať a kedy vznikla prvá vianočná pohľadnica? Dočítate sa v našom článku.

Vianočný bazár chalaňov


Potrebu pomáhať cítia aj známe osobnosti. Zapájajú sa do zverejnených projektov a niektorí sa rozhodli vytvoriť vlastný charitatívny projekt.

Vianočný bazár chalaňov má v podstate 3 časti. V tej prvej sa zhromaždia všetky všetci, ktoré ľudia nepotrebujú a myslia si, že pomôžu iným. Potom sa v pokojnej vianočnej atmosfére predávajú.

Bodkou podujatia je „Vianočný žúr chalaňov“ s mnohými hercami a herečkami v sprievode hudby.
 

ruky-vianocny-darcek


Tvoj Buddy


Cieľom tohto programu je zabezpečiť pre každé dieťa dobrovoľníkov v Centrách pre deti a rodiny. Deti s nimi trávia čas, nadväzujú blízky a dôverný vzťah, čo je pre ich rast a budúcnosť veľmi dôležité.

Buddy dobrovoľníkom sa môže stať ktokoľvek. Pokojne aj vy sami v prípade, že máte minimálne 25 rokov a ste zo Slovenska.

Ak môžete, staňte sa Buddy dobrovoľníkom a darujte im svoj čas.

zena-dieta-objatie


Prenájom vianočných stromčekov


Krásne a užitočné vianočné projekty zahŕňajú nielen pomoc ľuďom, ale aj životnému prostrediu. Túžite po živom vianočnom stromčeku, ale nechcete, aby po Vianociach skončil v koši? Alebo sa vám nechce riešiť jeho výber, nákup a následná recyklácia?

Pekným ekologickým projektom a riešením je prenájom živých vianočných stromčekov.

Postup je veľmi jednoduchý. Z ponuky stromčekov si vyberte podľa jeho druhu, ceny a, samozrejme, vzhľadu. Vyplňte rezervačný formulár a váš vysnívaný živý vianočný stromček máte objednaný.

Dovoz aj odvoz za vás vyriešia pracovníci projektu. Vašou úlohou je len stromček aklimatizovať, správne ho v dome umiestniť a ozdobiť.
 

vianocny-stromcek-dekoracia

Ako vyzerá správna starostlivosť o živý vianočný stromček? Užitočné rady sme pre vás zhrnuli v našom článku.

Adoptuj posteľ


Pod záštitou neziskovej organizácie Depaul Slovensko majú ľudia bez domova možnosť vyspať sa v teple a na mäkkej posteli.

V 6 zariadeniach sú vítaní všetci ľudia bez domova bez akýchkoľvek podmienok. Zamestnanci a dobrovoľníci denne týmto ľudom poskytujú nocľah, stravu, oblečenie, hygienické potreby, ale aj zdravotnú starostlivosť.

Pomôcť plniť ich cieľ môžete 3 spôsobmi – dobrovoľníctvom, finančným príspevkom alebo materiálnymi vecami.
 

zena-muz-jedenie-gitara

Dvojfarebný svet

 

Poslaním Občianskeho združenia Dvojfarebný svet je pomáhať deťom zlepšiť ich ťažké podmienky na život. Okrem Slovenska pôsobí v 3 rozvojových krajinách – Keňa, Kambodža a Lesotho.

Združenie sa zameriava predovšetkým na podporu vzdelávania detí a dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Pomôcť môžete nasledovne:
 

__check

adopcia na blízko – podpora konkrétneho dieťaťa

__check

priamy dar – jednorazový nákup napríklad školských pomôcok

__check

obchod – nákupom propagačných predmetov združenia

__check

darovaním 2 %

dieta-vystrihovanie-z-ppaiera

Sloboda zvierat


Pri pomoci netreba zabúdať ani na zvieratká. Tie sa nemajú ako chrániť pred zlým správaním svojich majiteľov. Veľkú dávku pomoci všetkých zvieratám poskytuje Občianske združenie Sloboda zvierat. Vo svojej réžii taktiež vytvára rôzne kampane na výstrahu týrania.

Pomôcť môžete rôznymi formami:
 

__check

finančným príspevkom

__check

dobrovoľníckou činnosťou

__check

materiálnymi vecami

__check

darovaním 2 % z daní

sedacka-pes

Toto je len niekoľko krásnych projektov a vianočných charít, ktoré môžete podporiť. Stačí, aby ste mali chuť rozdávať pomoc a radosť a jednotlivé organizácie vám s tým po celý rok pomôžu. Začnite už teraz, vianočný čas je tým najlepším začiatkom podporiť aspoň jednu z nich.