Živý vianočný stromček – výhody, nevýhody a starostlivosť

10.11.2022 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Premýšľate, že tento rok uprednostníte živý vianočný stromček pred tým umelým? Potom by ste mali vedieť, pre ktorý sa rozhodnúť, aby vám vydržal čo najdlhšie.

Nenahraditeľným symbolom Vianoc je vianočný stromček. Už pri vstupe do miestnosti na seba púta pohľady a len ťažko si bez neho predstaviť sviatočnú atmosféru.

ozdobovanie-stromceka
 

Ako vyzerá váš vianočný stromček? Každý rok ho vyberáte z pivnice a po sviatkoch ho tam odložíte? Alebo ste zástancom živých stromčekov?

Ak patríte do prvej skupiny, ale chcete dať šancu živému stromčeku, tento článok je hlavne pre vás. Dozviete sa nielen to, aký stromček si vybrať, ale aj ako sa o neho správne starať.



via GIPHY

Základom starostlivosti o vianočný stromček je dostatočný a pravidelný prísun vody.  Ideálne, ak si vyberiete stojan so zásobníkom na vodu. Nielen ten, ale aj ozdoby alebo vianočné dekorácie môžete nakupovať online.


Výhody a nevýhody živého vianočného stromčeka


Nie ste si istí, či na sviatky zvoliť živý vianočný stromček? V porovnaní s umelým má niekoľko pre a proti.
 

vyhody-nevyhody-zivych-stromcekov
Výhody a nevýhody živých vianočných stromčekov


Kedy kúpiť živý vianočný stromček?


Vyberať a kupovať živý vianočný stromček vám odporúčame najneskôr 3 týždne pred Vianocami. V tomto čase budete mať najväčší výber stromčekov. Samozrejme, kúpiť ho môžete aj neskôr. Musíte však rátať s tým, že ponuka bude rozhodne chudobnejšia.

Ideálny čas na kúpu stromčeka súvisí aj so životnosťou stromčeka.
 

vianocne-ozdoby-stromcek

 

Ktorý živý vianočný stromček vydrží najdlhšie?


Smrek, borovica a jedľa sú 3 najčastejšie druhy ihličnanov predávané ako vianočné stromčeky. Každý z nich je charakteristický inými vlastnosťami.

Koľko zaplatíte za kúpu živého stromčeka? Cena závisí na predávajúcom a lokalite, v ktorej stromček nakupujete.
 

ako-dlho-vydrzia-zive-stromceky
Životnosť živých vianočných stromčekov


Ako predĺžiť životnosť živého vianočného stromčeka?


Užívať si pohľad na pekný živý vianočný stromček chce každý čo najdlhšie. Docielite to správnou starostlivosťou.

 

1

Po prinesení stromčeka domov ho zatiaľ nedávajte do vykurovaného priestoru. Umiestnite ho na chladnejšie miesto, napr. do exteriéru. Potom ho môžete preniesť na určené miesto.

2

Odstráňte sieťku a stromček upevnite do stojana so zásobníkom na vodu. Najlepšie bude, ak pred samotným osadením stromčeka do stojana odpílite približne 3 cm z kmeňa stromu. Vďaka novému rezu bude strom lepšie prijímať vodu.

3

Vyberte vhodné miesto, kde bude stromček stáť. Vyhnite sa umiestneniu pri radiátoroch. Teplý a suchý vzduch rýchlo oberú stromček o krásne ihličie.

4

Pravidelne kontrolujte hladinu vody a dopĺňajte ju do zásobníka s vodou.

zena-pes-vianocny-stromcek

Lámete si hlavu, ako bude vyzerať vaša tohtoročná vianočná výzdoba stromčeka? Ak chcete, aby bol iný a netradičný, prečítajte si náš článok.


Živý vianočný stromček v kvetináči


Túžite po živom vianočnom stromčeku? Nechce sa vám riešiť jeho každoročný nákup a následná recyklácia? Máte ešte jednu možnosť – živý stromček v kvetináči.

Nemusí sa vám ale páčiť jeho výška. Tento typ stromčekov v kvetináči rastie postupne. Preto mu niekoľko rokov potrvá, kým vyrastie do výšky klasického živého stromčeka.

Naopak, jeho veľkou výhodou je, že po sviatkoch ho umiestnite do záhrady a viete ho použiť aj na nasledujúci rok. Náklady na recykláciu vám tak odpadajú.

Na výber máte mnohé obľúbené ihličnany, ako smreky, borovice alebo jedličky.
 

zivy-vianocny-stromcek-v-kvetinaci

 

Pri kúpe vám odporúčame od predajcu zistiť, či bol stromček v črepníku zasadený odmalička. Ak áno, má lepší koreňový bal a je aj odolnejší voči teplotným rozdielom.

Starostlivosť o neho je veľmi podobná ako o živý. Z chladného prostredia do teplého ho prenášajte postupne, vyberte mu skôr chladnejšie miesto. Nezabudnite ani na pravidelné polievanie (každý druhý deň).
 

zivy-vianocny-stromcek-dekoracie


Už viete, pre aký druh stromčeka sa rozhodnete? Konečný výber necháme na vás. Poradíme vám ale ešte, aby ste si pri jeho kúpe všímali hlavne ihličie. Zdravý stromček ho má zelené a lesklé. Teraz už len postačí váš stromček vyzdobiť podľa vašich predstáv a užívať si jeho krásu a vianočnú atmosféru.