Originálne balenie darčekov – lacné, ekologické a krásne

14.12.2022 Dominika Bývanie Zdielať
vianocne-darceky-sisky-spagat

Už máte nakúpené maličkosti pod vianočný stromček? Teraz ich zostáva len pekne zabaliť. Inšpirujte sa, ako môže vyzerať originálne balenie darčekov aj u vás doma.

Darčeky môžu byť zabalené aj inak. Lákavo, kreatívne a osobnejšie pre toho, komu sú adresované. Tento rok stavte na originálne balenie darčekov. Je lacnejšie ako baliaci papier, nezaberie vám veľa času, a navyše budete ekologickejší.

Dajte vašim blízkym ten najcennejší darček – zdravie. V e-shope Eyerim.sk môžete do 31.12.2022 nakúpiť rámy so šošovkami so zľavou 10 %. Pre uplatnenie zľavy zadajte v košíku zľavový kód NEWGLASSES10.

darceky-spagat-vetvicky

 

Prírodné materiály v hlavnej úlohe


Odložte farebné stuhy, nálepky a iné tradičné prvky používané na skrášlenie zabalených vianočných darčekov. Použite omnoho lepšie a o niečo ekologickejšie materiály. Máme na mysli sušené ovocie, vetvičky ihličnanov a suché konáriky nazbierané počas zimnej prechádzky.

Rovnako sa vám budú hodiť šišky spod stromov a sušené kvety. Jednoducho použite všetko, čo vám príroda dáva zadarmo. Navyše, prírodné materiály a minimalizmus sú aktuálnymi vianočnými trendami. A to nielen pri balení darčekov, ale aj ozdobovaní stromčeka.
 

zabaleny-darcek-susene-kvety

__bulb
Drevené ozdoby na stromček sú tento rok IN: Už ich máte?

Rozmýšľate, ako by mohla vyzerať vaša tohtoročná vianočná výzdoba? Aktuálne sú trendom drevené ozdoby na stromček v rôznych motívoch. Čítajte a inšpirujte sa.


Využite zbytky papiera


V každej domácnosti sa nájde nejaký použitý papier, ktorý viete opätovne využiť. Použite ho efektívne na zabalenie vašich vianočných darčekov.  Nezáleží na tom, či je v perfektnom stave. Zabalený darček previažte špagátom a pridajte ľubovoľnú ozdobu, napr. menovku.
 

darcek-vetvicka-biela-stuzka


Recyklujte novinový papier


Neviete, čo s odloženými novinami? Nevyhadzujte ich. Lepšou možnosťou bude využiť ich na balenie darčekov. Rovnako môžete zužitkovať staré rozpadnuté knihy. Takto zabalený darček bude mať naozaj originálny vzhľad.

Nezabudnite, že akékoľvek balenie za sebou zanecháva ekologickú stopu. Ak teda môžete, papier použitý na zabalenie vianočných darčekov aj po ich rozbalení recyklujte. Napríklad na zapálenie ohňa v kozube.
 

darceky-v-papieri-spagat


Desiatové vrecká


Možno by vám ani nenapadlo, čo všetko sa dá použiť na balenie darčekov. Môže to byť čokoľvek, napríklad aj desiatové vrecká. Bez problémov do nich zabalíte diár, zápisník, kozmetiku, bižutériu, ponožky alebo iné drobnosti.

Vrch vrecka zalepte a zapečaťte. Napríklad kolieskom zo sušeného pomaranča. Alebo oživte ich čisto biely vzhľad namaľovaním niekoľkých snehových vločiek alebo stromčeka.
 

vetvicka-vrecko-spagat


Rozmýšľate, ako kreatívne zabaliť ponožky? Postačí vám obyčajná rolka z toaletného papiera alebo kuchynských papierových utierok. Ponožky vložte dovnútra, konce zahnite a previažte. Darček bude vyzerať ako veľká salónka.
 

darcek-cerveno-biely-papier


Čo so zvyšnou látkou?


Počuli ste už slovo „furoshiki“? Označuje sa ním japonská technika balenia darčekov do látky. Japonci si do látky balia všetko – oblečenie, rôzny tovar alebo dary.

Ako na balenie technikou furoshiki? Rozložte kus látky a do stredu uložte darček. Dva rohy preložte k sebe a zvyšné dva zaviažte dokopy. Do urobeného uzla nakoniec vložte konárik ihličnanu alebo sušené ovocie. Tie úžasne prevoňajú celý darček.
 

darcek-zabaleny-v-latke


Háčkované vrece


Máte záľubu v háčkovaní? Vyrobte háčkované vrece a jeho veľkosť prispôsobte darčeku, ktorý chcete zabaliť. Rovnako môžete použiť obyčajné látkové vrecko vyrobené zošitím viacerých kusov látky.

Viete, čo je na takýto vreckách skvelé? Po Vianociach ich môžete ďalej využívať. Aj takýmto spôsobom prispejete k ekologickejším Vianociam.
 

darcek-v-latkovom-vreci-prirodne-ozdoby


Maľujte, vystrihujte, pečiatkujte


Pri dizajne darčekov pre deti aj dospelých môžete popustiť uzdu svojej fantázii. Postačí vám štipka predstavivosti, aby ste vedeli, čo vytvoriť na obale.

Kúpili ste vaším deťom ich vytúženú hračku? Napíšte alebo nakreslite im na balenie náznak toho, čo sa skrýva v darčeku. Na obyčajný biely baliaci papier prilepte vystrihnutý stromček alebo iný obrázok. Aj dospelí si radi nájdu na darčeku vianočný motív.
 

darcek-pre-deti-nalepene-zvieratko

Darčeky opečiatkujte. Obyčajný starý papier alebo papier na pečenie tým získa naozaj originálny dizajn. A nemusíte ich kupovať v papiernictve, jednoducho si ich vyrobíte doma.


Potrebujeme:
 

__check

staršia nepoužívaná guma na papier

__check

ceruzka

__check

nožík

__check

akrylové farby

Postup
 

1

Na gumu nakreslíme želaný motív. Môže to byť jednoduchý stromček, darček alebo snehová vločka.

2

Orežeme prebytočné časti gumy.
 

3

Na vyrezanú pečiatku natrieme tenkú vrstvu akrylovej farby a odtláčame na baliaci papier.

Náš tip: Pečiatky zbaľte deťom pod vianočný stromček. O zábavnú aktivitu počas sviatkov tak majú postarané.


zabaleny-darcek-pod-vianocnym-stromcekom

Výber materiálu a dekorácii na balenie darčekov personalizujte podľa toho, komu ho venujete. Sme si istí, že každý ocení jeho vzhľad. Nezabudnite pridať aj menovku, aby pôsobil ešte osobnejším dojmom.

Už vidíte, čo vznikne s trochou kreativity a využitím na prvý pohľad nepotrebných materiálov? Skutočne originálne, ekologicky a lacno zabalené vianočné darčeky.

Aký darček nesmie chýbať pod stromčekom? No predsa vianočné pyžamo pre celú rodinu. V našom článku nájdete porovnanie pyžám z viacerých e-shopov a dozviete sa aj kritériá, ktoré by ste pri výbere mali zohľadniť.