Rýchle tipy na sýte a ľahké jedlá počas horúcich dní

24.08.2023 Dominika Zdielať

Tiež ti v lete nechutí toľko jesť a hľadáš recepty, aké ľahké jedlá by si pripravila? Niekoľko z nich sme zhrnuli v článku spolu s tipmi, ako v lete variť efektívne.

naservirovane-jedlo-tanier-cuketa

 

Stáť pri horúcom sporáku a variť jedlo zdĺhavé na prípravu nie je v lete najpríjemnejšie. A navyše, počas vysokých letných teplôt asi len málokto konzumuje veľké porcie ťažších jedál. Väčšina siaha po ľahších pokrmoch, ktoré sú ich chutnou, sýtou a vyváženou alternatívou. Tieto ľahké jedlá na leto sú toho skvelým príkladom.

Používaš kuchynské a domáce spotrebiče? Výrazne ti dokážu urýchliť a uľahčiť prácu v kuchyni. Otvor si e-shop Tescoma a nakupuj ich za skvelé ceny.

muz-zena-kuchyna-varenie

4 spôsoby, ako v lete zvládnuť varenie


Chceš v lete variť, ale rada by si si to uľahčila? Toto sú naše rady, ako variť počas vysokých teplôt efektívne.
 

1

Všetky jedlá var naraz – nebudeš tak varením doma opakovane vytvárať teplo.

2

Varenie si naplánuj na čas, keď je menej teplo – najlepšie skoro ráno alebo neskoro večer.

3

Používaj domáce spotrebiče – jedlo pomocou nich pripravíš rýchlejšie a produkujú menej tepla ako rúra.

4

Varenie obmedz na minimum – zvýš príjem ovocia a zeleniny v surovom stave, prípadne ich spracuj do jedál.

Vedela si, že niektoré potraviny majú schopnosť zohrať tvoj organizmus a iné ho zase ochladiť? Medzi zahrievacie patrí dusené mäso, rôzne druhy omáčok, čili, škorica či káva. Naopak, schopnosť schladiť organizmus majú citrusy, zelenina, mliečne produkty a dokonca zelený čaj.
 

zena-krajanie-uhorka


Tipy, čo uvariť v lete


Počas horúcich dní je ideálne konzumovať jedlá, ktoré nezaťažia žalúdok, sú rýchle na prípravu a zároveň chutné. Z mnohých sme pre teba vybrali tieto.

Studená polievka Gazpacho 


Máš rada paradajky? Táto studená zeleninová polievka španielskeho pôvodu sa v lete stane jednou z tvojich najobľúbenejších. Podľa viacerých receptov sa môže odlišovať jej zloženie ako aj celková hustota.

Polievky sú v lete výborným druhom pokrmov. Okrem toho, že zasýtia, dodávajú telu aj tekutiny. Napriek tomu by si nemala podceňovať dostatočný pitný režim.
 

Potrebuješ:
 

__check

500 g paradajok

__check

1 zelená paprika

__check

1 menšia uhorka

__check

50 g cibule

__check

2 strúčiky cesnaku

__check

50 ml olivového oleja

__check

2 PL vínneho octu

__check

500 ml vody

__check

soľ, mleté čierne korenie

__check

2 krajce chleba

Postup:
 

1

Nakrájanú zeleninu, cibuľu a cesnak spolu rozmixuj. Dochuť soľou a korením.

2

Do zmesi natrhaj krajec chleba a odlož na 1 hod. do chladničky.

3

Medzitým krajec chleba nakrájaj na kocky, pokvapkaj olivovým olejom a vo vyhriatej rúre peč približne 5 minút pri teplote 180 °C.

4

Vychladenú polievku opäť rozmixuj a podávaj s opečenými kúskami chleba.


Sezónnou plodinou sú aj uhorky. Ak ich máš aj po zaváraní prebytok, využi ich na chutnú polievku. Rovnako výbornú polievku uvaríš aj z cukety.
 

polievka-gazpacho

Chceš nakupovať zdravé a kvalitné potraviny? V ponuke e-shopu Grizly nájdeš tie najlepšie z ponuky slovenských a zahraničných výrobcov.

Cestovinový šalát s jogurtom


Aj úplný začiatočník v kuchyni zvládne pripraviť toto mimoriadne ľahké jedlo. Hotové je za pár minút a takmer bez varenia.
 

Potrebuješ:
 

__check

500 g ľubovoľných cestovín

__check

2 paradajky

__check

1 červená paprika

__check

50 g zaváranej kukurice

__check

1 malá cibuľa

__check

1 biely jogurt

__check

olivový olej

__check

soľ, čierne korenie

Postup:
 

1

Uvar cestoviny.

2

Nakrájaj všetky suroviny.

3

Spolu s bielym jogurtom všetko zmiešaj v miske.

4

Dochuť soľou a čiernym korením. Všetko poriadne premiešaj.


Chýba ti v recepte mäso? Kuracie prsia nakrájaj na kúsky, okoreň a opeč na panvici. Nakoniec ich pridaj na vrch naservírovaného cestovinového šalátu.
 

cestovinovy-salat

__bulb
Vyskúšaj zaváranie v umývačke riadu. Poradíme ti, ako na to

Hľadáš spôsoby, ako si prácu v kuchyni uľahčiť? Jedným z overených je zaváranie v umývačke. Ešte si o ňom nepočula? Čítaj ďalej a najbližšie ho vyskúšaj.

Cuketovo-tuniakové fašírky


Naším posledným tipom na vynikajúci ľahký obed sú tieto fašírky z cukety a tuniaka. Ako prílohu môžeš zvoliť zeleninu podľa svojej chuti, opekané zemiaky alebo si ich vychutnať s jogurtovým dresingom.
 

Potrebuješ:

__check

1 cuketa

__check

2 vajíčka

__check

1 konzerva tuniaka

__check

3 PL špaldovej múky

__check

2 PL bieleho jogurtu

__check

100 g strúhaného syru

__check

2 strúčiky cesnaku

__check

soľ, mleté čierne korenie

__check

olivový olej

Postup:
 

1

Cuketu nastrúhaj, osoľ a nechaj 10 minút odpočívať.

2

Do druhej misky daj tuniaka bez šťavy, prelisovaný cesnak, vajíčka, tvrdý syr.

3

Nastrúhanú cuketu odšťav v kuchynskej utierke a pridaj ju do misky s tuniakom.

4

Všetko spolu premiešaj, dochuť soľou a korením.

5

Pridaj biely jogurt a múku, aby bola hmota hustá.

6

Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladaj malé vytvarované fašírky.

7

Peč približne 10 až 15 minút pri 190 °C, kým nebudú mať fašírky zlatohnedú farbu.

8

Následne ich otoč na druhú stranu a peč ešte asi 10 minút.


Jogurtový dresing si pripravíš zmiešaním 3 PL bieleho jogurtu, nastrúhaných 4 ks kyslých uhoriek, soli a čierneho korenia.
 

cuketove-fasirky-mrkva


Pripravíš si tieto ľahké letné jedlá ešte túto sezónu? Sme presvedčení, že ti budú chutiť. A navyše, ich príprava ti nezaberie veľa času a môžeš si tak užívať príjemné slnečné dni naplno.

__bulb
Ako uvariť rýchly obed bez mäsa jednoducho a lacno? TOP 3 recepty

Varíš často mäsité jedlá? Skús ich zopárkrát za mesiac vynechať. Namiesto nich priprav chutný a rýchly obed bez mäsa podľa našich tipov. Určite ti bude chutiť.