Koľko vody ste dnes vypili? Nezabúdajte na pitný režim

12.08.2022 Dominika Rodina Zdielať
pitny-rezim

Voda je nevyhnutná tekutina pre ľudské telo. Koľko by ste jej denne mali vypiť a aké sú jej benefity na zdravie? Toto by ste mali vedieť o pitnom režime.

Správny pitný režim je pre naše telo dôležitý. Obzvlášť počas letných dní. Dodržiavať by ste ho ale mali počas celého roka. Koľko vody by mal vypiť dospelý človek, deti a starší ľudia?  
 

Prečo dodržiavať pitný režim


Voda má v našom tele najväčší podiel a plní významné úlohy. Zúčastňuje sa na rôznych metabolických procesoch, reguluje našu telesnú teplotu, premieňa živiny zo stravy, zabezpečuje činnosť nervového systému a v neposlednom rade pomáha k dobrému vylučovaniu. Jednoducho prispieva k správnemu fungovaniu nášho celého organizmu.

Denne z tela vylúčime približne 2 litre tekutín. Vylučovaním moču, pary pri dýchaní či potením. Preto je tento objem vody potrebné dopĺňať.

zena-pije-vodu


Aké tekutiny by ste mali piť?


Podstatné je pitie čistej vody, prípadne minerálnej vody a nesladených ovocných a bylinkových čajov. Sladené nápoje či káva nie sú súčasťou pitného režimu a organizmu neposkytujú hydratáciu.

Naše telo získava tekutiny niekoľkými spôsobmi. Okrem vody konzumáciou jedla (polievka), ovocia či zeleniny. 

Nechutí vám čistá voda? Pripravte si doma jemne perlivú minerálku so šikovnými pomocníkmi.

Denný pitný režim
 

Viete, koľko vody by ste mali denne vypiť? Rozdiely sú najmä podľa dosiahnutého veku. Ďalšími faktormi, na ktoré treba prihliadať, je napríklad zdravotný stav či váha.

Dospelý človek by mal denne vypiť približne 1,5 až 2,5 l čistej vody. Potreba vypiť viac vody sa zvyšuje napríklad pri fyzickej námahe či po vyššej konzumácii soli.

Určiť, aké množstvo vody by malo vypiť vaše dieťa denne, vám pomôže jednoduchý výpočet. Váhu dieťaťa vynásobte 60 ml tekutín. To by malo byť priemerné množstvo tekutín pre dieťa. Pri 25 kg dieťaťa, je to 1,5 l tekutín denne.

Pitný režim starších ľudí býva väčšinou nedostatočný. Ich fyzická aktivita je veľmi nízka, denne užívajú lieky a nepociťujú potrebu napiť sa. Napriek tomu by mali za deň vypiť minimálne 1 l tekutín.

deti-piju-cistu-vodu

Nechcú vaše deti piť čistú vodu? Pripravte im zdravú a chutnú domácu limonádu podľa nášho jednoduchého postupu.

Pitný režim – ako ho dodržiavať?
 

Zabudli ste sa napiť? Myslíte si, že to dobehnete nárazovým pitím väčšieho množstva vody? Nie je to tak. Prudké pitie vody dokáže urobiť viac škody ako úžitku. Telo totiž veľké množstvo vody nespracuje a veľkú časť vody ihneď vylúči.

Ak máte problém s pravidelným pitím vody a na vodu zabúdate, pokúste sa každú hodinu vypiť jeden pohár vody. Takto si zabezpečíte pravidelný prídel vody.

Cestujete? S doplnením pitného režimu vám pomôže fľaša na vodu. Vyberte si tú svoju, aby ste už nikdy neboli na cestách smädní.

Ak ste za deň vypili málo vody, vaše telo vám odpovie dehydratáciou. Prejaviť sa môže suchou pokožkou a suchom v ústach, nižšou sústredenosťou, únavou, bolesťami hlavy a zrýchleným búšením srdca či závratmi.

flasa-na-vodu-pitny-rezim

Benefity pitia vody

__check

Zlepšenie kognitívnych schopností – správne prijímanie tekutín sa odráža v pozornosti, myslení, schopnosti sústrediť sa či riešiť problémy.

__check

Zdravá pleť – voda hydratuje pleť zvnútra. Dodá jej pružnosť a rozžiari ju. Pravidelným pitím vody zabránite vzniku prvých vrások či zlepšíte stav akné.

__check

Zdravé kĺby – nedostatok vody v tele môže spôsobiť chýbajúce mazanie na kĺby. Môže to viesť až k ich poškodeniu a pohybovým problémom.

__check

Posilňuje imunitný systém – dostatok vody v ľudskom organizme hydratuje bunky, čo ich robí silnejšími a odolnými pred poškodením.

__check

Obmedzuje prejedenia sa – každému sa určite už stalo, že smäd kompenzoval jedlom. Ak nepijete dostatok vody, máte tendenciu siahnuť po jedle. Pri správnom dodržiavaní pitného režimu zaženiete neopodstatnený pocit hladu.

Pitný režim pre firmy
 

Zabezpečenie pitného režimu je jednou z povinností zamestnávateľa. Napriek tomu len nízky počet zamestnancov pitný režim na pracovisku skutočne dodržiava.

Preferujete sladené nápoje, kávu či čaj? Oberáte sa o produktivitu a energiu. Nedostatok vypitej vody sa prejaví únavou, vyčerpanosťou, bolesťami hlavy a zníženou produktivitou.

pitny-rezim-v-praci

Koľko pohárov vody ste dnes vypili? Ak málo, choďte to napraviť. Pitie vody vám prinesie veľa benefitov na vaše zdravie a nič vás to nestojí.