Vieš, ako vybrať najlepší vysávač a kde majú fakt skvelé ceny?

Koberec, podlahový vysávač, skrinka.

Bez vysávača by to v domácnosti proste nešlo, zostáva sa už len rozhodnúť pre konkrétny druh. A preto ti v tomto článku poradíme, ako vybrať najlepší vysávač.

O kúpe niektorých spotrebičov do domácnosti sa nepolemizuje, jednoducho ich je potrebné zaobstarať. Jedným z nich je aj vysávač, nevyhnutný spotrebič na upratovanie, ktorého používanie má niekto rád viac a iný menej. Poďme sa pozrieť na to, aké druhy vysávačov máš na výber a ktoré parametre sú pri jeho nákupe kľúčové. No a v druhej polovici článku ti predstavíme aktuálne najpredávanejšie modely vysávačov.

__bulb
Najlepšia sonická kefka - ako ju vybrať, kde ju zohnať?

Po krásnom a zdravom úsmeve túžime všetci. Čo pre ten svoj robíš ty? So správnou starostlivosťou ti pomôže najlepšia sonická kefka. Ako ju vybrať a kde nakupovať?

Ako vybrať najlepší vysávač do domácnosti?


Odpoveď nájdeš v nasledujúcich riadkoch, v ktorých sa dozvieš, z akých druhov vysávačov máš na výber či ktorý vybrať podľa typu povrchu. Povieme si aj jeho základné parametre, a to dosah vysávača, hmotnosť, sací výkon, energetický štítok, príslušenstvo a ich cenu.



Druhy vysávačov
 

Po otvorení ktoréhokoľvek internetového obchodu so spotrebičmi zistíš, že ponuka vysávačov je naozaj veľká. Poďme si povedať, pre aké sa môžeš rozhodovať.

 

Vreckový podlahový


Ide o jeden z najčastejšie nakupovaných modelov, a to kvôli jeho pomeru ceny, kvality a výkonu. Jeho sací výkon je naozaj veľmi dobrý, pričom sa nečistoty zhromažďujú do textilného alebo papierového vrecka. To sa musí pravidelne vysýpať a meniť, pričom niektoré modely na plné vrecko upozornia. V prípade pokračovania vysávania s preplneným vreckom sa znižuje sací výkon, čo možno považovať za jeho jedinú nevýhodu. Naopak výhodou je, že si ho môžeš zaobstarať na koberce s vysokým chlpom, ale aj na tvrdé podlahové krytiny.

 

Bezvreckový podlahový


Nazýva sa tiež ako cyklónový, pretože pri jeho používaní sú menšie i väčšie nečistoty odstreďované z nasatého vzduchu do zbernej nádoby. Tú následne stačí vysypať do koša. Vyznačuje sa kvalitnou konštrukciou a presným tesnením kvôli zachytávaniu nečistôt a tiež tým, že má rovnako silný sací výkon počas celej doby používania.

Obzvlášť pre alergikov môže byť nevýhodou kontakt so zbernou nádobou pri jej vysypávaní. Existujú však aj modely s vodným filtrom, kedy sa s vodou vylievajú aj všetky nečistoty. Taký so zbernou nádobou s vodou sa považuje za ten najlepší vysávač pre alergikov. Ak sa zameriaš na tento druh, pri niektorých dokonca narazíš aj na funkciu mokrého vysávania, ktorá môže byť veľkým pozitívom.

Potrebuješ kúpiť aj ďalšie produkty na upratovanie bývania? Spoľahni sa skvelú ponuku i cenu e-shopu Lidl.

Tyčový


Kompaktný, skladný a vhodný na menšie plochy. To sú základné charakteristiky tohto modelu, ktorého používanie je mimoriadne pohodlné vďaka dlhej konštrukcii. Takže, už žiadne zohýbanie. Na výber máš modely s menším i väčším sacím výkonom, ale aj tie s káblom a bez neho. Drahšie modely sú dokonca dostupné s pridruženými funkciami – môžeš nimi vytrieť podlahu, čím nahrádzajú klasický mop alebo je možné ich časť odpojiť a získať ručný vysávač.


Robotický


Prechádzame na ten najpohodlnejší a najmodernejší spôsob vysávania – plnoautomatický. S ním budeš mať podlahu čistú bez tvojej akejkoľvek námahy. Funguje na princípe inteligentného navigačného systému a senzorov, ktoré mu pomáhajú vyhnúť sa prekážkam, plynulo prejsť a zvládnuť upratať rôzne druhy podlahy. Nespochybniteľnou výhodou robotických vysávačov je možnosť ovládania na diaľku prostredníctvom mobilného telefónu alebo nastavenie spustenia procesu vysávania v stanovenom čase. A čo nevýhody? Pri kvalitnejších modeloch s lepšou navigáciou je to samozrejme cena. No investícia do neho sa ti vráti v podobe ušetreného času i energie.

Chceš si uľahčiť aj kosenie záhrady? Prečítaj si naše porovnanie na najlepšie robotické kosačky vybraných značiek a nakupuj.


Ručný


Je najlepšou voľbou, ak potrebuješ upratať nečistoty lokálne. Poteší ťa jeho ľahkosť, kompaktnosť a v prípade bezdrôtového modelu i skvelá mobilita. Áno, modely v tejto kategórií disponujú nižším sacím výkonom a menšou nádobou na nečistoty, avšak na ich malé a občasné použitie sú tieto parametre dostačujúce.
 

Žena vysáva plávajúcu podlahu.
Autor: Liliana Drew (Pexels)

Chceš si kúpiť naozaj prémiový vysávač? Vyber si produkt od populárnej značky Dyson a presvedč sa o jeho výhodách u seba doma. Zaručene ťa nesklame.

Podľa druhu povrchu


Nie každý spotrebič v tejto kategórii zvládne rovnako dobre povysávať každý druh povrchu. Napríklad na koberce je vhodné kúpiť výkonný vysávač so silným sacím výkonom, aby dôsledne prenikol do vnútra koberca a odstránil všetky nečistoty. Podlahové a tyčové zvládnu túto úlohu výborne. Pri plávajúcej podlahe, parketách, dlažbe alebo inom povrchu je najdôležitejšie to, aby sa pri procese upratovania nepoškriabala daná podlahová krytina. Pri súčasnej kvalitnej výrobe týchto spotrebičov je to už samozrejmosťou. Potrebuješ povysávať časť podlahy či sedačku? Správnou voľbou bude ručný vysávač.
 

Dosah vysávača


Ide o veľmi dôležitý parameter, a to najmä vtedy, ak má tvoje bývanie veľké miestnosti a nechceš neustále striedať zásuvky. Aj keď sa pod dosahom vysávača rozumie najmä dĺžka šnúry, môžeš sa stretnúť aj s označením akčný rádius. Ním rozumieme jeho celkový dosah, a to spočítaním dĺžky šnúry, vysávača i hadice.
 

Hmotnosť


Váha vysávača je najdôležitejšia najmä kvôli jeho presúvaniu. Väčšina modelov váži okolo 4 až 6 kg. Používanie zariadenia ti uľahčí, ak sú jeho súčasťou kolieska.


Sací výkon


Hodnota sacieho výkonu je približne 20 až 25 % z celkového príkonu vysávača. Samozrejme platí, že čím je príkon vyšší, tým je vyššia aj spotreba elektrickej energie pri jeho prevádzke.

 

Hlučnosť


Väčšinou platí, že čím je cena vysávača nižšia, tým je vyššia jeho hlučnosť. Ak hľadáš tichý model, zameraj sa na tie, ktorých hlučnosť dosahuje približne 60 dB.


Energetický štítok


Jedným z najdôležitejších údajov, ktoré na ňom nájdeš uvedené, je spotreba energie vyjadrená v kWh. Všimni si aj označenie energetickej triedy, A je najlepšie, G najhoršie. Vedela si, že na energetickom štítku tohto spotrebiča nájdeš aj informáciu o triede prachových emisií, triedu účinnosti vysávania kobercov a triedu účinnosti vysávania tvrdých podláh? Aj vďaka týmto údajom bude tvoje rozhodovanie pri nákupe ľahšie.
 

Príslušenstvo


Diely na rôzne povrchy sú už akousi súčasťou niektorých drahších modelov, napríklad hubice na vysávanie textílií, štrbinové hubice alebo tie na tvrdé podlahy. Oceníš, ak v balení bude aj turbokefa, ktorá efektívne vysaje chlpy domácich miláčikov a vlasy zvnútra koberca. Náhradné vrecká doručené spolu s vysávačom budú bonusom, ktorý nemusíš riešiť najbližšie týždne. Súčasťou niektorých vysávačov sú napríklad aj vône, ktoré nahradia zápach prachu.

Cena


Suma, ktorá ti bude pri nákupe v internetovom obchode strhnutá z účtu, závisí predovšetkým od typu vysávača, značky a predajcu. Napríklad za podlahový vreckový môžeš zaplatiť aj 60 €, ale aj 450 €. V porovnaní s ním sa cenovka robotického začína približne na 60 € a stále nekončí na 1400 €.

Pýtaš sa, po akej značke siahnuť? Podľa hodnotení iných zákazníkov ťa nesklame vysávač značky Philips, Sencor či iRobot či Dyson ako momentálna jednotka na trhu.
 

Žena zapína robotický vysávač.
Autor: cottonbro studio (Pexels)

TOP vysávače na trhu


Z aktuálne najpredávanejších modelov sme pre teba vybrali 5. Nehovoríme, že jeden z nich musíš kúpiť, sú len našimi tipmi na tie, ktoré ťa podľa hodnotení iných zákazníkov nesklamú.


Sencor SVC 45 EUE3


Tento model podlahového vreckového vysávača podáva dostatočný výkon na povysávanie koberca, ale zároveň vďaka kolieskam nezničí iný typ podlahy. K jeho kladným stránkam patrí napríklad automatické navíjanie kábla, indikátor naplnenia vrecka na špinu či teleskopická hubica s výsuvnou kefou. Jeho súčasťou je aj hubica na čistenie ťažko dostupných miest, nájdeš ju na jeho spodnej časti.

Prívodný kábel má dĺžku 5 m, výkon je 850 W a nádoba na prach má 1,5 l. Dostupný je vo viacerých farebných prevedeniach a pri prevádzke dosahuje hlučnosť 79 dB. V e-shope Allegro za neho zaplatíš približne 40 €.


Electrolux ECC21-2IW


Na čistý domov sa môžeš spoľahnúť aj pri tomto modeli bezvreckového podlahového vysávača. Disponuje 1,8 l nádobou na nečistoty, integrovanými parkovacími pozíciami, regulovateľným výkonom, mäkkými kolieskami, hubicou na čalúnenie a dvojkrokovým systémom na oddeľovanie prachu.

Akčný rádius je 7 m, hlučnosť 78 dB a v neposlednom rade je pre neho charakteristický aj pekný dizajn. Z e-shopu Planeo si ho môžeš zaobstarať už za necelých 80 €.

 

Philips Series 8000 Aqua Plus


Ako ďalší ti chceme v skratke predstaviť bezdrôtový tyčový vysávač na mokré i suché čistenie, ktorý prekoná všetky tvoje očakávania. Podľa výrobcu odstraňuje až 99 % baktérií, vďaka technológii PowerCyclone 12 zachytáva maximálne množstvo prachu aj s nízkou hodnotou batérie a vysáva a umýva jedným jediným ťahom. Prívlastok najlepší vysávač na koberce mu patrí bez najmenších pochýb.

Tento bezkáblový model ťa očarí aj svojím 5-stupňovým filtračným systémom a nižšou úrovňou zvuku ako 80 dB.

Doručených ti s ním bude až 5 typov rôzneho príslušenstva spolu s prídavným filtrom. Za tento prémiový 2v1 model zaplatíš v e-shope značky takmer 600 €.
 

Xiaomi Robot Vacuum S10+


Spomedzi robotických vysávačov sme vybrali jeden z najlepšie zákaznícky hodnotených značiek na viacerých portáloch. Robot sa bez najmenších problémov vyhýba prekážkam, nábytku a tiež identifikuje okraje koberca. Okrem vysávania sa s ním môžeš spoľahnúť aj na mokré čistenie vodou, keďže ide o model 2v1. Mopové vložky sú vyrobené z šetrných materiálov, takže pri odstraňovaní škvŕn sa nestane, že dôjde k znehodnoteniu podlahy.

Zariadenie disponuje 5200 mAh batériou, pri výkone dosahuje hlučnosť 55 dB a nádoba na odpad má kapacitu 0,2 l. Na jedno nabitie je zariadenie funkčné približne 120 minút a samozrejmosťou je možnosť ovládania cez mobilnú aplikáciu. Akú sumu za tento model zaplatíš? V e-shope Planeo ťa bude stáť 300 € a nejaké drobné.

 

Concept VP4360

 

No a na záver sme spomedzi ručných vysávačov vybrali model na suché i mokré vysávanie, ktorý zvládne byť v prevádzke necelú hodinu. Na svoju veľkosť má pomerne štedrú veľkosť prachovej nádoby, a to 450 ml, pričom kapacita nádoby na vodu je 150 ml. Pri používaní si môžeš vybrať z dvoch výkonných stupňov a samozrejmosťou pri kúpe je určité príslušenstvo, ako napríklad nabíjací nástenný držiak, adaptér či trysky s kefou. Tento skladný pomocník pri upratovaní ťa v e-shope Okay bude stáť necelých 50 €.

Aj v e-shope Home & Cook nájdeš fantastickú ponuku robotických vysávačov a tiež príslušenstva k nim. Vyber si a nakupuj za skvelé ceny.


Veríme, že ti náš článok pomohol zorientovať sa v ponuke týchto spotrebičov na upratovanie a bude sa ti nakupovať jednoduchšie. Nezabudni, že pri každom nákupe, nielen vysávačov, môžeš ušetriť, ak využiješ naše zľavové kódy a kupóny.

Chceš nakupovať za lepšie ceny? Do svojho prehliadača si nainštaluj Rozšírenie KUPLIO, vďaka ktorému budeš vedieť o každej cenovo zvýhodnenej ponuke v obľúbených e-shopoch.

Rozšírenie KUPLIO od Vašekupóny.sk