Ako ušetriť v domácnosti

26.10.2021 Ivana Domácnosť Zdielať

Ako ušetriť v domácnosti? Zvyšovanie životných nákladov nás núti neustále prehodnocovať naše výdavky a zamýšľať sa nad tým, ako by sme mohli každý mesiac ušetriť niečo navyše. Výdavky na domácnosť predstavujú veľkú časť nášho rozpočtu, a preto je dobrý nápad, začať so šetrením práve tu.

 

Podľa štatistík odkladajú Slováci zo svojich výplat oveľa menej ako obyvatelia ostatných štátov Európy. Je načase to zmeniť. Poradíme vám účinné spôsoby, ako ušetriť peniaze v domácnosti.

 

Plánujte jedálniček

 

Nákup potravín nám z rozpočtu mesačne ukrojí pomerne veľkú časť. Ako nemíňať viac, než je nevyhnutné? Naplánujte si jedálniček vopred a riaďte sa ním pri nákupe. Takisto sa snažte vyhnúť  impulzívnemu a emocionálnemu nakupovaniu. Väčšinu potravín, ktoré týmto spôsobom nakúpime, často vyhodíme, pretože ich nestihneme spotrebovať. Plánovanie jedálneho lístka vám takisto pomôže vyhnúť sa situáciám, keď chladnička zíva prázdnotou a vy tak opäť musíte využiť donáškovú službu.
 

Náš tip: Ceny potravín sa v jednotlivých obchodoch značne líšia. Sledujte preto akciové letáky a ľahko sa zorientujete v tom, kde sa daný týždeň najviac oplatí nakupovať.  

to-do-list-jedalnicek

Preč so starými spotrebičmi


Šetrenie je efektívne vtedy, keď rozmýšľame v dlhodobom horizonte. Ak naozaj chcete ušetriť, mali by ste vedieť, že jednu z najväčších prekážok v domácnosti tvoria staré spotrebiče. Stará chladnička, rúra či práčka nie sú zďaleka také úsporné ako modely s novším dátumom výroby. Je pravda, že na začiatku predstavuje výmena spotrebičov nemalú investíciu, po čase však uvidíte, že to prinieslo svoje ovocie a nové spotrebiče šetria elektrickú energiu i peniaze v domácnosti.

Kliknite na Hej.sk a pozrite sa, či nenájdete vhodnejšiu alternatívu vášho starého spotrebiča.

Zamerajte sa najmä na výrobky, ktoré patria do najvyššej energetickej triedy. Nemusíte okamžite vymeniť všetky elektrospotrebiče, najviac energie spotrebuje práčka, chladnička a mraznička. Nezabudnite však na to, že čím väčší spotrebič, tým menšia úspora. Veľká chladnička energetickej triedy A++ môže byť menej úsporná ako menšia chladnička v triede A+.

Ušetrite na svetle

 

Rovnako, ako v prípade elektrospotrebičov, i žiarovky vymeňte za ich úspornú alternatívu. Nezabúdajte však na to, že ani výmena žiaroviek nevyrieši problém s večným zabúdaním zapnutých svetiel. Svieťte len v tej miestnosti, v ktorej sa práve nachádzate a nenechávajte zbytočne zapnuté svetlá v celom dome či byte.

žiarovka

Navštívte Alza.sk a vyberte si zo širokej ponuky úsporných žiaroviek, ktoré sú približne o 75% úspornejšie ako klasické žiarovky.

Vymeňte staré batérie

 

Kvapkajúci kohútik či tečúca toaleta sú nočnými morami každej domácnosti. Vymeňte preto čím skôr všetky staré batérie a pustite sa aj do opravy toalety. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, týmto spôsobom miniete litre vody navyše a zvýšená  spotreba sa okamžite odrazí aj na vašich účtoch.

 

Zvážte výber služieb, ktoré využívate 

 

Zamyslite sa nad tým, či naozaj využívate všetky služby, ktoré aktívne platíte. Využívate svoj mobilný paušál aktívne alebo čerpáte len určité výhody? Ak je vašou odpoveďou druhá možnosť, možno by pre vás bol vhodnejší iný balíček. To isté platí aj v prípade internetových služieb, televíznych programov či mobilných aplikácií. Prejdite si všetky svoje výdavky a možno zistíte, že mesačne platíte nemalé sumy za služby, ktoré vôbec nevyužívate.

zena-s-tabletom-v-ruke

Jednoduché tipy, ako ušetriť v domácnosti

__check

Umývačku riadu či práčku zapínajte až vtedy, keď sú plné.

__check

Pri varení vždy používajte pokrievku.

__check

Keď idete preč, stíšte teplotu na termostate.

__check

Neotvárajte zbytočne počas pečenia rúru.

__check

Nezapínajte po každom praní sušičku a bielizeň občas vysušte na sušiaku.

__check

Dvere chladničky nenechávajte otvorené príliš dlho.

__check

Neumývajte riady ručne, ale použite radšej umývačku.

__check

Ak elektrospotrebiče momentálne nevyužívate, nenechávajte ich v pohotovostnom režime, ale vytiahnite ich zo zásuvky.

__bulb
Solárne panely – výhody, nevýhody a dotácie

Solárne panely sú momentálne veľkým hitom a čoraz viac sa dostávajú do popredia. Čo všetko by ste mali vedieť pred ich kúpou?