Kedy sadiť cesnak? Prezradíme aj to, ako sa oň starať

cesnak-mesiaciky-vcelku

Máte už posadený cesnak? Kompletné informácie o tom, kedy ho sadiť, ako sa oň starať a kedy ho zbierať vám prinášame v tomto článku.

Ste milovníkom záhrady a pestovania? Teraz máte ideálnu príležitosť na to, aby ste sa vyšantili v záhrade. Sadenie vám v tomto období možno uberie z voľného času, no o pár mesiacov to rozhodne bude stáť za to.

Predtým si ale nezabudnite pripraviť všetko, čo budete potrebovať. Semienka, hlinu, náradie či stoličku, aby ste si mali kde oddýchnuť. Kúpte si v menej pomocou našej exkluzívnej ponuky.

Pri rýľovaní a sadení semienok do zeme si určite predstavujete chutný výsledok. Žiadne ovocie či zelenina nie je nad vypestované produkty z vlastnej záhrady. Tie sa vždy sadí až v máji, keď už je pôda dostatočne teplá.

Niektoré potraviny sú však náročné na výsadbu a pestovanie. Medzi ne patrí aj cesnak, ktorý sa od ostatnej zeleniny líši takmer vo všetkom.

cesnak-na-stole

Kedy sadiť cesnak

 

Cesnak je zaujímavý v tom, že ho môžete sadiť nielen na jar, ale aj v jeseni. Najlepšie však urobíte, ak ho nasadíte na prelome februára a marca. Dovtedy zamrznutá pôda sa totiž musí spamätať zo zimy. Keď to ale nestihnete, môžete ohroziť svoju úrodu.

Možno by ste tomu neverili, ale cesnak môžete vysadiť aj po lete. Najideálnejším obdobím na sadenie jesenného cesnaku je deň pred zamrznutím pôdy. To sa však dá odhadnúť len veľmi ťažko. Preto radšej zvoľte prelom októbra a novembra.

Pýtate sa, ako je to možné? Cesnak je schopný zakoreniť sa už počas jesene a zimy. Do vegetačnej sezóny teda vstupuje s náskokom 4 – 6 týždňov. Následkom toho sa teda môžete tešiť na väčšiu úrodu.

Nemáte dostatok voľného času na varenie zložitých jedál? S cesnakom sa môžete vyšantiť aj v kuchyni. Určite vás potešia naše recepty na zdravú a rýchlu večeru pre celú rodinu. Vyskúšajte náš recept na lahodnú avokádovú nátierku s vajíčkom.

cesnak-na-denku

Cesnak je náročný

 

Najvhodnejšou pôdou pre cesnak je tá s dostatkom organickej zložky, živín a slnka. Dôležité sú aj ďalšie parametre, ktoré by ste mali dodržiavať.

Túto náročnú rastlinu by ste nemali sadiť na rovnaké miesto, kde boli minimálne za posledné 4 roky nasadené iné cibuľoviny. Zvoľte skôr miesto, kde ste mali minulý rok zasadenú zeleninu nenáročnú na živiny. Cesnak totiž potrebuje veľké množstvo výživných látok.

Okrem toho nezabúdajte aj na to, že cibuľa by mala byť v záhrade posadená čo najďalej od cesnaku. Môžu sa medzi nimi totiž prenášať rôzne choroby.

cesnak-na-stole-mesiaciky

Ako sadiť cesnak

 

Pred sadením cesnaku by ste mali pôdu poriadne prekypriť. Hnojivo zaneste do hĺbky 20 – 30 centimetrov. V najideálnejšom prípade túto povinnú jazdu absolvujte 3 – 4 týždne predtým. Okrem toho by mala byť hriadka pre cesnak vyvýšená o niečo viac ako ostatné rastliny vo vašej záhrade.

Cesnak by ste mali sadiť do hĺbky 8 – 10 centimetrov. Do hriadky ho dajte špicatým koncom smerom nahor. Na výsadbu si vyberte najväčšie strúčiky s neporušeným obalom. Tiež dávajte pozor na zatláčanie prísady. V okolí neho totiž nesmiete nechať vzduchové bubliny, ktoré mu neprospievajú.

Jarný cesnak je potrebné výdatne poliať a potom nechať tak, kým ho z pôdy nevyberiete. Takáto rastlina totiž nepotrebuje ďalšiu vodu navyše.

Keď ste sa však rozhodli pre jesennú výsadbu, po zasadení celú hriadku zakryte čečinou, lístím a slamou. Rastlina tak bude ochránená pred teplotnými šokmi a nebude mať problém zakoreniť sa.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek druh cesnaku, široký výber semienok i príslušenstva k sadeniu nájdete v naše ponuke.

Starostlivosť o vašu úrodu

 

Keď cesnak na jar vzklíči a vyrastie do výšky 10 – 15 centimetrov, z hriadky odstráňte prikrývku a pôdu opäť pokyprite hnojivom.

Dávajte však pozor, aby sa medzi jednotlivými cibuľkami neobjavila burina. Tá totiž odoberá cesnaku energiu a môže byť aj zavádzačom plesňových ochorení na vašu rastlinu.

spagety-cesnak-vajicka-slanina-na-stole

Vhodné obdobie na zber

 

Ani obdobie, kedy zbierať cesnak sa nedá úplne presne odhadnúť. Dozrieva od polovice júla do začiatku septembra. Indikátorom zrelosti však môžu byť žltnúce konce listov, alebo napnutie stoniek do vzpriamenej polohy.

Náročné je aj určenie času, kedy vyberať cesnak zo záhrady. Je lepšie vykopávať ho v období, keď pôda nie je mokráľahko sa drobí.

Po zbere cesnaku z pôdy je dôležité, aby ste ho nechali odležať na tmavom vzdušnom mieste približne 10 dní. Potom ho treba dôkladne vysušiť. Sušením sa cesnak zbavuje prebytočnej vody a počas toho aj vyzrieva. Navyše, vtedy sa v ňom zvyšuje podiel aromatických látok.

Po mesiaci sušenia stonky skráťte o polovicu. Opäť počkajte mesiac a odstrihnite z nich 3 – 4 centimetre. V takejto podobe sa potom cesnak môže skladovať aj dlhšie obdobie v debničke alebo košíku.

Po vysušení cesnak môžete pridávať aj do vašich jedál. Na výber máte množstvo chutných, rýchlych, no hlavne zdravých jedál z našich receptov. Vyskúšajte skvelú cesnakovú polievku.