Ako funguje spolujazda a dá sa na nej ušetriť?

06.02.2023 Dominika Cestovanie autom Zdielať

Cestujete do práce každý deň autom sami? Efektívnejším a ekologickejším riešením dopravy je spolujazda. Zistite, ako funguje a ako ušetrí vaše náklady na dopravu.

Ceny za pohonné látky aj naďalej ostávajú vysoké. Doprava tak mesačne stojí dosť financií. Ako na cestovaní dlhodobo ušetriť? Vyskúšajte moderné formy cestovania, napríklad spolujazdu.

muz-zena-auto


Čo je spolujazda?



Spolujazda je spoločné zdieľanie jazdy autom. Tento spôsob cestovania možno využívate bežne bez toho, aby ste si to uvedomovali. Stačí, keď sa veziete so známym do práce.

Avšak, spolujazda existuje aj ako oficiálna služba. Spája vodičov, ktorí majú k dispozícii voľné miesta vo vozidle s ľuďmi – spolujazdcami cestujúcimi rovnakým smerom.

Ste vodič? Spolujazda autom vám umožní podeliť sa o náklady na pohonné hmoty s ľuďmi s rovnakým cieľom cesty. Môžete sa dokonca dohodnúť aj s ľuďmi vysadenými skôr a v inom bode vašej trasy.

Ako spolujazdec môžete tento spôsob cestovania využiť v rámci svojho mesta, okolia, po celom Slovensku, ale aj za hranice. Dĺžka vzdialenosti nehrá rolu, ak tam má nejaký vodič namierené.

Týmto spôsobom je dokonca možné poslať aj zásielku.

zena-auto-soferovanie

Túžite po dobrodružstve? Vyskúšajte cestovanie karavanom. Náš článok vám poskytne základné informácie, ktoré by ste určite mali vedieť.

Ako funguje spolujazda?


Prvým krokom je vyhľadanie oficiálnych spoločností poskytujúcich spolujazdu. Sú to napríklad tieto:

Následný postup dohodnutia spolujazdy je jednoduchý. V prvom rade záleží, či ste vodič alebo cestujúci.

Ako vodič môžete na špecializovanej stránke ponúknuť spolujazdu. Zadáte trasu, čas odchodu, miesto stretnutia a počet voľných miest v aute. Ak niekomu bude vaša trasa i podmienky vyhovovať,  bookne si vašu jazdu. Po zaplatení dostane z portálu pre spolujazdu kontakt na vás ako vodiča.

Chystáte sa cestovať? Ponúka niekto vo vašom okolí jazdu do vašej destinácie? Využite možnosť cestovať viac za menej a zdieľajte jazdy s inými. Ušetrite tak nielen stres so šoférovania, ale aj nemalé množstvo peňazí za pohonné hmoty.

__bulb
Budú ďalej rásť alebo klesať? Porovnanie cien pohonných hmôt

Koľko platíte za tankovanie? Prinášame vám aktuálne porovnanie cien pohonných hmôt. Navyše, zistíte aj to, ako na ňom môžete čo najviac ušetriť.

dve-zeny-auto-batozina

Chcete spolujazdou vycestovať na dovolenku do zahraničia? Okrem všetkých rezervácií a vybavovania nezabudnite na cestovné poistenie. Prečítajte si náš článok o tom, ako ho vybrať, aby vás chránilo v každej situácii.

10 dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre spolujazdu


Hlavnou výhodou spolujazdy autom je bez pochýb úspora finančných prostriedkov. Okrem toho ponúka takýto odvoz autom ďalšie skvelé benefity:
 

1

Možnosť vyzdvihnutia z domu alebo iného dohodnutého miesta.

2

Nie je potrebné niekoľkokrát prenášať batožinu, ako napr. pri cestovaní autobusom či vlakom.

3

Pohodlné cestovanie s dostatkom osobného priestoru.

4

Spoľahlivé dohodnutie spolujazdy cez špecializované portály.

5

Rýchle a bezpečné cestovanie.

6

Šetrenie času.

7

Udržateľný spôsob dopravy.

8

Po dohode možné cestovať aj s domácimi miláčikmi.

9

Možnosť prepravy zásielky.

10

Spoznávanie nových ľudí.

auto-dom-stromy


 

Bezpečnosť spolujazdy


Je spolujazda bezpečná? Ak ste ju ešte nevyskúšali, zrejme vám táto otázka napadla. V špecializovaných spoločnostiach áno.

Pred každou rezerváciou si však prečítajte o spoločnosti, pozrite si počet registrovaných vodičov a záujemcov o spolujazdu. Vyberajte si šoférov s dobrým hodnotením a rozhodujte sa hlavne podľa počtu najazdených kilometrov.

Skontrolujte podmienky a sumu, ktorou sa podieľate na nákladoch. Je to vynikajúci spôsob, ako si overiť záruku bezpečnosti a spoľahlivosti.
 

auto-volant-cesta


Spoločné cestovanie je kľúčom k šetreniu financií i životného prostredia. A práve spolujazda je jedným zo spôsobov, ako na to. Skúste jej dať najbližšie šancu. Ktovie, možno sa vám zapáči natoľko, že už nikdy nebudete cestovať sami.

__bulb
Zimná dovolenka na lyžiach: Ako na nej ušetriť?

Súhlasíte s tým, že zimná dovolenka musí byť na zasnežených kopcoch? Doprajte si ju s celou rodinou aj tento rok. S našimi tipmi na nej ešte aj ušetríte.