Cestujete do zahraničia? Ako prvé vyriešte požičanie auta

10.08.2022 Dominika Cestovanie autom Zdielať

Ak cestujete do zahraničia, najlepším riešením je požičanie auta. Viete však, ako si auto požičať najvýhodnejšie? Ak nie, dozviete sa v našom článku.

Cestovanie autom na dovolenku patrí medzi obľúbené spôsoby cestovania. Ak chcete šetriť vaše auto, na dovolenku sa vyberte s požičaným autom.

Cestujete lietadlom do ďalekej destinácie? Existuje jeden dôležitý dôvod, prečo by ste na dovolenke mali mať požičané auto. Je ním fakt, že s autom sa budete jednoducho prepravovať po krajine, objavovať nové miesta a pamiatky.

Požičanie auta si môžete dohodnúť ešte pred cestou. Auto tak budete mať pripravené po prílete na letisko či pred hotelom.

Žiadna cesta sa nezaobíde bez uzatvoreného cestovného poistenia. V našom článku vám poradíme, ako si vybrať to najvýhodnejšie.

pozicane-auto-do-zahranicia


Aké sú naše rady na požičanie auta? Čítajte ďalej.
 

Auto si rezervujte vopred


Dovolenku ako takú je dôležité dobre naplánovať. Netýka sa to len ubytovania, ale predovšetkým dopravy. Ak preto viete, že si chcete na dovolenku auto požičať, v dostatočnom predstihu si ho zarezervujte. Výhodou môže byť väčší výber áut i čas na porovnanie ponúk a podmienok rôznych autopožičovní.

Niektoré autopožičovne navyše ponúkajú bezplatnú rezerváciu. Ak nájdete výhodnejšiu ponuku, pôvodnú rezerváciu môžete včas stornovať. Tiež vám v niektorých autopožičovniach nemusia požičať auto, ak nemáte embosovanú kartu.

Pred cestou autom, najmä nie vaším, by ste mali skontrolovať jeho povinnú výbavu. Jej najdôležitejšou súčasťou je autolekárnička. Dokúpiť si ju môžete samostatne alebo v celej sade povinnej výbavy.

pozicanie-auta-na-dovolenku


Vyberte si spoľahlivé auto


V ponuke autopožičovní máte na výber z niekoľkých modelov automobilov. Môžete si vybrať medzi ekonomickými autami a tými zo strednej až vyššej triedy. Naším odporúčaním je auto z vyšších tried.

Na cestovanie, obzvlášť na dlhé trasy, potrebujete:

__check

spoľahlivé auto s výkonom
 

__check

kvalitným spracovaním a funkciami
 

__check

dostatočným priestorom na batožinu
 

__check

s vyššou úrovňou komfortu
 

Tieto atribúty nespĺňajú počas dlhých ciest autá v ekonomickej triede. Vyberajte si z automobilov zo strednej a vyššej rady, ako sú Škoda Octavia, Ford Focus, Citroen Spacetourer či Volkswagen Sharan.

Je pre vás dôležitým kritériom pri výbere auta cena za požičanie a ostatné náklady s jeho požičaním? V prvom rade však myslite na bezpečnosť a pohodlie počas cestovania.

Ak chce zažiť skutočné dobrodružstvo, cestujte karavanom. Čo by ste však o dovolenke karavanom mali vedieť?

soferovanie-pozicanie-auta


Nepožičiavajte si auto na letisku


Požičať si auto na letisku je, samozrejme, najpohodlnejšie. Avšak, práve pobočky na letisku majú spravidla najvyššie ceny. Túto možnosť vám odporúčame ako poslednú alebo náhradnú pri zmene programu vašej cesty.

Dlhé cestovanie vám spríjemnia moderné doplnky do auta. Chýbať by vám nemali napríklad reproduktory, ktoré podčiarknu zážitok z počúvania hudby.

Porovnávajte všetky podmienky
 

Predtým, ako si zarezervujete auto, porovnajte jednotlivé ponuky autopožičovní. Nemyslíme tým len cenu za požičanie a výber z modelov vozového parku. Všímajte si aj rozdiely v službách zahrnutých v cene prenájmu. Takými sú napríklad:

__check

zakúpená diaľničná známka
 

__check

cena za poistenie
 

__check

podmienky týkajúce sa tankovania

 

V podmienkach požičovní dávajte pozor na skryté poplatky. Práve kvôli nim sa požičanie auta môže poriadne predražiť. Príplatky si požičovne účtujú napríklad za:

__check

GPS navigáciu
 

__check

prekročenie stanovených kilometrov
 

__check

ďalšieho (ale aj mladšieho či staršieho) vodiča
 

__check

za oneskorené, či dokonca za predčasné vrátenie vozidla
 

Neviete, z akej požičovne si vybrať auto? Použite online vyhľadávač najväčšieho sprostredkovateľa prenájmu áut na svete.

pozicane-auto-cena

Prispôsobte cestu


Ak je to z vašej strany možné, prispôsobte cestu. Celková cena prenájmu závisí od:

__check

sezóny
 

__check

toho, či si ho požičiavate cez víkend alebo v pracovný deň
 

Nižšiu cenu za deň tiež spravidla zaplatíte vtedy, keď si auto požičiate na väčší počet dní. Chcete cestovať dlhšie alebo plánujete auto vrátiť na iné miesto? Pozor aj na dodatočné poplatky za tie nadštandardné služby.

Tankovanie vás môže vyjsť ešte drahšie


Požičovne majú rozdielne podmienky v tankovaní nádrže. Aj tie ovplyvnia celkovú cenu prenájmu. Najvýhodnejšie je, keď vám požičajú auto s plnou nádržou a vy ho s plnou nádržou opäť vrátite.

Vrátili ste auto s prázdnou nádržou? Nič sa nedeje! V požičovni ju síce dotankujú, no ceny paliva bývajú spravidla vyššie ako na blízkych čerpacích staniciach. Za túto službu si prípadne stiahnu poplatok z vášho depozitu. Takisto nie je výhodné, ak máte vrátiť auto s prázdnou nádržou, pretože nevyužité palivo sa neprepláca. 

tankovanie-palivo

Ešte jedna rada na záver: Pred samotnou cestou si pri preberaní vozidla zdokumentujte všetky viditeľné chyby na aute. Urobte tak písomne a prípadné škrabance či preliačiny si aj odfotografujte. Rovnako si odfoťte auto aj pred jeho vrátením – predídete tak možným problémom s vrátením auta.